Gartner Group estimeaza ca pina in 2005 mesageria instantanee (MI) va reprezenta 50% din totalul comunicatiilor firma-client. In multe organizatii, angajatii isi aleg singuri si isi instaleaza programele de MI, creind diferente in cadrul companiei, marind astfel riscurile de securitate.

Acestea sint rezultatele unui studiu pan-european referitor la folosirea MI in cadrul companiilor, la care au participat 340 de directori IT, publicate de compania MySoft.

lucian_bitai@chip.ro

Majoritatea companiilor sint constiente de beneficiile pe care programele de MI le pot aduce, 81% din ele considerind comunicarea in timp real ca principal avantaj.

Aproape 90% din cei intervievati au inteles ca mesageria instantanee trebuie gestionata la nivel de server, iar 77 de procente si-au exprimat ingrijorarea cu privire la existenta unor potentiale probleme de securitate legate de comunicarea prin MI.

Cu toate acestea, in ciuda faptului ca angajatii lor isi pot instala ce aplicatii MI doresc (ex: Yahoo!, MSN, AOL), peste 56% nu intentionau sa instaleze o solutie MI gestionata la nivel de server. Trei sferturi din companiile incluse in studiu considera ca principala problema a acestor programe o reprezinta virusii.

Un alt aspect evidentiat de 68% din respondenti il reprezinta riscul furtului si pierderii informatiilor sensibile pentru companie. In mod surprinzator, doar 13% din cei intervievati s-au referit la folosirea MI in ghidurile de utilizare a postei electronice din organizatiile lor.