Potrivit unui comunicat ECDL (European Computer Driving Licence), aproximativ 74 la suta din romani nu utilizeaza calculatorul, fata de aproximativ 51,67%, procent inregistrat in tarile central si vest-europene.

Potrivit ECDL, categoriile profesionale presupuse a fi in avangarda promovarii educatiei pentru societatea informationala - cum ar fi profesorii - ating un grad de neutilizare a computerului peste media nationala (aproximativ 80%),

desi in ultimii trei ani liceele din Romania au beneficiat de investitii de peste 80 milioane de dolari prin intermediul carora detin acum laboratoare de informatica de ultima generatie.

Pe baza unor studii internationale, ECDL Romania a semnalat ca in prezent cele mai cerute aplicatii pentru utilizare la locul de munca sint cele pentru procesare de text, calcul tabelar, prezentari (90%), posta electronica (88%), Internet (79%).

Problema principala a angajatorilor europeni o reprezinta pierderile cauzate de utilizarea ineficienta sau de neutilizarea calculatorului de catre angajati. In Romania, prin aplicarea metodologiei de calcul europeana si tinind seama de salariul mediu, aceste pierderi se ridica la aproximativ 625 milioane de euro anual.

Astfel, in viziunea ECDL, prioritatea sistemului educational din Romania este formarea fortei de munca adaptata la mediul de lucru actual, unde computerul are un rol esential.

lucian_bitai@chip.ro