Din cei 25 de membri ai Guvernului condus de Calin Popescu Tariceanu, zece apar ca actionari in diferite firme. In urma cu aproape trei ani, ziarul "Gardianul" prezenta un serial intitulat "Guvernul SRL", in care erau evidentiati toti ministrii Cabinetului condus de Adrian Nastase implicati, intr-un fel sau altul, in afaceri – unii actionari, altii administratori ai unor firme.

La acel moment, nu era in vigoare Legea 161 privind asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei. Membrii Guvernului de atunci nu puteau fi trasi la raspundere pentru afacerile derulate prin intermediul unor societati comerciale.

Astazi, reluam acest serial, atragand atentia, ca acum trei ani, in cazul fostului Cabinet, asupra actualilor ministri din Guvernul condus de Calin Popescu Tariceanu. In aceste pagini, am publicat fragmente din Legea 161/2003 privind exercitarea demnitatilor publice. In primul rand, trebuie precizat ca, potrivit legislatiei romanesti, un ministru nu poate desfasura afaceri in timpul mandatului.

Normal, inainte, la data investirii in functie sau imediat dupa, membrii Guvernului trebuie sa-si clarifice situatia de incompatibilitate, retragandu-se fie din firme, fie din Guvern. Pe 29 decembrie 2004, toti cei 26 de ministri ai Cabinetului Tariceanu au depus juramantul de credinta. A urmat perioada vacantei de sarbatori, iar pe 3 ianuarie si-au inceput oficial activitatea.

Am decis sa le acordam 30 de zile de la aceasta data pentru a-si rezolva problemele de afaceri. In acest interval, aveau timp sa-si actualizeze datele de la Oficiul National al Registrului Comertului. Ieri, am accesat site-ul Registrului Comertului, unde ultima actualizare era datata 4 februarie 2005.

Tinand cont de acest fapt, mai trebuie mentionat ca unii ministri nu au actualizata situatia firmelor in care apar chiar din 2003, altii apar cu ultima actualizare in 2 sau 3 februarie 2005. In acelasi timp, prezentam, in facsimil, si declaratiile de interese, asa cum sunt publicate acestea pe site-ul Guvernului.

In cazul incalcarii legii, prim-ministrul este cel care trebuie sa ia o decizie fata de cel vinovat.

Calin Popescu Tariceanu, prim-ministrul Romaniei

Conform declaratiei sale de avere, prim-ministrul Romaniei, Calin Popescu Tariceanu, se lauda cu o avere considerabila. In principal, banii provin de la firma sa "Automotive Trading Services" SRL care are ca principal obiect de activitate comertul cu autovehicule. La aceasta firma, Tariceanu detine 100% din cele 3.500 de actiuni.

Pentru a intra in legalitate, dupa preluarea functiei, el l-a numit ca administrator unic pe Bogdan Valeriu Bucurescu. O alta firma la care el detine 50% din actiuni este "Romtrucks" SRL cu principal obiect de activitate "transporturi rutiere de marfuri”. De asemenea, are 25% dintre actiunile "Antrepriza de Lucrari Publice si Industriale – ALPI” SA, din Bucuresti.

Un alt aport semnificativ il are si la firma "TILT&Partners Production Romania" SRL unde detine 23% din procentele de beneficii si pierderi ale societatii. Pe langa acestea, Calin Popescu Tariceanu are 10% din actiunile SC "Leader High-Tech” SA, firma axata pe fabricarea calculatoarelor si a echipamentelor electronice.

Cu o cifra a actiunilor ceva mai mica de numai 7,5%, el figureaza la Oficiul National al Registrului Comertului in dreptul firmei "Icare Services" SRL. De asemenea, Tariceanu are 1,22% la firma de intermedieri financiare "Intervam" SA, 0,3% la "Sopas – Servicii Financiare &Leasing” SA, precum si 0,001% din "Radio Contact Romania" SA.

Vicepremierul Adriean Videanu

Vicepremierul Adriean Videanu imparte prieteneste cu sotia sa majoritatea actiunilor de la firma bucuresteana "Ada Promotion Development” SA . Astfel, la aceasta societate, ale carei obiecte principale de activitate declarate sunt "salubritate, depoluare si activitati similare”, Miorita Videanu detine un procent de 49,6% din totalul actiunilor, iar Adrian Videanu o secundeaza cu 49,2%.

Este de prisos sa mai mentionam ca restul de 1,2%, procent de neluat in seama, este impartit in mod egal de alte trei persoane. Tot pe site-ul Oficiului National al Registrului Comertului, Videanu mai figureaza ca actionar la alte patru firme. Societatea teleormaneana "Secon” are ca ocupatie "comertul cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi si gazosi al produselor derivate”.

Si aici, Adriean Videanu ocupa un loc fruntas, acesta detinand 33,3245% din totalul actiunilor. La "Equity Invest” SA, societate care are declarat ca obiect de activitate "alte tipuri de intermedieri financiare”, vicepremierul Adriean Videanu detine 24% din totalul actiunilor.

La firma "Titan Mar”, din Capitala, majoritatea actiunilor sunt impartite intre Videanu si sotia sa, precum si alte doua societati din Cipru si SUA. Astfel, la aceasta firma al carei obiect de activitate il reprezinta "taierea, fasonarea si finisarea pietrei”, Adriean Videanu este actionar cu 10,85%, iar Miorita Videanu cu 20,96%.

La societatea hunedoreana "Microsim”, din care si Videanu are o particica, actionari majoritari sunt doua firme: una din Ungaria si alta din localitatea Simeria, Hunedoara, care detin cate 49,9%.

Astfel, lui Videanu i-a revenit "numai” 0,05% actiuni din aceasta firma care are ca obiect principal de activitate "taierea, fasonarea si finisarea pietrei”.

Vicepremierul George Copos

Este cel mai bogat membru al Guvernului, cu o avere estimata la 160 de milioane de dolari. Principala firma la care este actionar cu 91,5% si in acelasi timp administrator este "Ana Group” SA. Aceasta are ca principale obiective de activitate productia de receptoare de radio si televiziune; aparate de inregistrare si reproducere audio sau video.

Tot cu 91,5% din actiuni, Copos figureaza si la "Ana Electric” SRL, unde, conform Registrului Comertului, este si unic administrator. Aceasta societate are ca obiective declarate activitatile de management al holdingurilor.

De asemenea, vicepremierul detine 20% din actiunile "Rom Tur Exim” SRL, firma la care este administrator. In dreptul societatii "Ana Pan” SA, numele lui Gheorghe Copos apare ca actionar cu 17 procente.

El mai detine actiuni la "Ana Imep” SA, societate producatoare de motoare si transformatoare electrice – 5,62%, unde este si administrator si la "Ana Trans International” SA, axata pe transporturi rutiere de marfuri, unde are 2,8%.

Teodor Atanasiu, ministrul apararii nationale

In actele Oficiului National al Registrului Comertului, ministrul Teodor Atanasiu apare cu 35% din actiunile firmei "Credit Consulting” SRL, din Cugir, judetul Alba. Aceasta societate are ca principale obiective declarate activitatile de consultare pentru afaceri si management.

Pe langa Atanasiu, mai detine actiuni in proportie de 10% Tiberiu Hentea, 20% Dan Stefan Motreanu si 35% Horia Calin Puscas.

Ioan Codrut Seres, ministrul economiei

Tanarul demnitar se poate lauda cu cele 25 de procente pe care le detine in cadrul firmei "CRC Electric” SRL din Bucuresti, societate care are ca principale obiecte de activitate declarate comertul cu ridicata al aparatelor electrice si de uz gospodaresc si al aparatelor de radio si televizoare. Administratorul unic al acestei societati, asa cum apare in acte, este Razvan Cotofana.

Mircea Miclea, ministrul educatiei si cercetarii

Proaspatul numit ministru al educatiei si cercetarii, Mircea Miclea, imparte frateste firma clujeana "Ram Construct" SRL, axata in principal pe extractia pietrisului si a nisipului cu Ramona Ancuta Ratiu.

Aceasta ii este copartener in cadrul societatii cu 50%, atat la actionariat, cat si la rubrica de administratori-cenzori.

Nagy Zsolt, ministrul comunicatiilor

Ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei detine conform Registrului Comertului 50% din actiunile firmei "Nap Consulting” SRL, societate care se ocupa cu activitati de studiere a pietei de sondaj. De asemenea, el are si 7% din "Galopp” SRL, firma cu sediul in localitatea Mitresti din judetul Mures care are ca principale obiecte de activitate hoteluri si moteluri cu restaurant.

Ionut Popescu, ministrul finantelor publice

Fostul jurnalist, actualmente ministrul finantelor, Ionel Popescu, este actionar la doua firme: Internet Communications SRL si Milano Media SRL. Prima dintre ele are ca obiect de activitate telecomunicatiile. Aici, Popescu detine 50 la suta din actiuni. La cealalta societate, care are ca obiect de activitate bazele de date, ministrul detine 24 la suta din actiuni.

Bogdan Olteanu, ministrul pentru relatia cu Parlamentul

Ministrul delegat pentru relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, are conform actelor puse la dispozitie de catre Oficiul National al Registrului Comertului, 50% din firma "Cristina Consulting" SRL. Cealalta jumatate apartine Cristinei Izabela Andone, care figureaza si ca administrator unic.

Principalele obiective de activitate declarate sunt cele legate de activitati de consultanta pentru afaceri si management.

Cristian David, ministru-delegat pentru controlul implementarii programelor cu finantare internationala

Ministrul Cristian David detine jumatate dintre actiunile firmei "Team International Consult” SRL, societate care se ocupa cu activitati de consultanta pentru afaceri si management. Celalalt actionar, inregistrat cu 50% in dreptul rubricii procent, beneficii si pierderi este Octavian Moisescu.

In dreptul numelui administratorului "Team International Consult” figureaza cel al lui Doru Samir Comaneci. Cu 40% din actiuni, ministrul David figureaza si la firma "Team International Import Export” SRL, al carei principal obiect de activitate este comertul cu ridicata.

De asemenea, el are 24% dintre actiunile firmei "Team Audit Financiar” SRL, societate care ii are ca si coactionari pe Eugen Nicolaescu, cu 41%, Octavian Moisescu, cu 25% si Ion Busuioc cu 10%. Obiectul de activitate al acestui SRL il reprezinta activitatile de contabilitate, revizie contabila si consultanta in domeniul fiscal.

Un numar de 15% din totalul actiunilor "Team Media Communication” SRL ii revin, de asemenea, ministrului delegat Cristian David. Aceasta din urma firma are ca principale obiecte de activitate declarata activitati de consultare pentru afaceri si management.