Piata spatiilor de birouri din Romania pare a fi, in acest an, un El Dorado pentru investitori. Companii multinationale din Europa si-au anuntat in ultimele zile intentia de a investi in sectorul imobiliar romanesc. Potrivit unor studii recente, piata spatiilor de birouri din Bucuresti va inregistra, in 2005, o crestere de peste 40%.

Si, spun expertii, pretul chiriilor pe metrul patrat va creste constant cel putin pana in 2007.

In Capitala, exista la aceasta ora 150.000 mp de birouri din clasa A, clasa care sa ofere absolut toate conditiile firmelor care inchiriaza spatiile. De aproape sase ori mai putin decat in capitala Poloniei. Anul acesta insa, piata birourilor pare a avea un alt suflu: urmeaza sa se dea in folosinta suprafete insumand 140.000 de metri patrati, fata de 85.000 de metri patrati in 2004.

IMBULZEALA INVESTITORILOR

Compania Africa-Israel Investments a intrat recent, pe piata imobiliara romaneasca, dupa ce a devenit co-proprietara a unui teren cu o suprafata de peste 121.000 de metri patrati, situat in apropierea centrului Bucurestiului.

Tranzactia a avut o valoare de 9 milioane de euro. Vicepresedintele pe probleme de dezvoltare din cadrul Africa-Israel Investments, Avi Noteh, a declarat presei ca societatea va putea sa cumpere inca 10 acri (aproximativ 40.460 metri patrati) din terenul cu o suprafata totala de 161.460 de metri patrati.

Compania detine mai multe proiecte imobiliare in Cehia, Serbia, Marea Britanie, Olanda si Israel.

Compania Autoker Holding, una dintre cele mai importante firme imobiliare si de logistica din Ungaria, intentioneaza si ea sa intre pe piata romaneasca de profil, intr-o prima faza prin constructia unor cladiri de birouri. Autóker Holding a investit pina in prezent circa 30 de miliarde de forinti (123 milioane euro) in Ungaria, suma care va ajunge la 110 miliarde de forinti pina in 2010.

Autoker Holding este subsiara A.P.Group, detinut la rindul sau de mai multe companii straine, implicate in diferite sectoare de activitate, precum cel imobiliar, bancar si de telecomunicatii.

Cea mai mare afacere incheiata la sfarsitul anului trecut este legata de compania Raiffeisen Evolution Project Development Romania. Ea s-a angajat sa finalizeze imobilul de birouri Floreasca Tower din Bucuresti, investitie de 12 milioane euro, situata in apropierea lacului cu acelasi nume din Capitala.

Imobilul va avea o suprafata bruta de 10.200 metri patrati, din care spatiile de birouri destinate inchirierii vor totaliza 7.500 de metri patrati.

SURPRIZA…SI NU PREA

Explozia de interese din domeniul imobiliar se bazeaza pe faptul ca in 2004 cele mai bune afaceri s-au realizat cu terenuri si birouri. In perioada 2003 - 2004 preturile proprietatilor au crescut u aproximativ 50%. Iar principala tendinta a fost cumpararea unor mari suprafete de terenuri de catre investitori straini.

Potrivit unui studiu de piata realizat de compania Impact SA, preturile terenurilelor pentru constructii vor inregistra cresteri cuprinse intre 25 si 60% pe an, iar ale terenurilor agricole doar cu 10-25%.

Apartamentele in blocurile vechi se vor scumpi cu 20-40 % pe an, vilele noi cu 15-30 % pe an, birourile cu 8-15% pe an, iar spatiile comerciale cu 5-20% pe an si depozitele intre 15 si 40% pe an, variatiile fiind in functie de amplasament.