PSD ar trebui sa stabileasca, astazi, data la care va avea loc Congresul, ca si formula statutara pe care o va propune spre dezbatere organizatiile din teritoriu. Sedinta Biroului Executiv se anunta una destul de aprinsa, mai ales ca Ion Iliescu a promis un material extrem de critic la adresa functionarii partidului in ultimii patru ani.

Adrian Nastase a pregatit un stufos raport in care se analizeaza punct cu punct si bune si rele din PSD. Nastase recunoaste, de exemplu, ca alegerile preliminare nu au avut impactul dorit in principal din cauza ca rezultatul acestora nu a fost respectat.

Este un mod nou de a privi lucrurile, pentru ca, de fiecare data cand a fost vorba de rezultatul preliminarelor, Nastase a cautat sa minimalizeze subiectul. Un pasaj interesant se refera la societatea civila si arata perceptia pe care Nastase o are despre acest segment:

"Ea (societatea civila n.n.) sufera un proces de de-credibilizare si de pierdere a semnificatiei sociale de contestatar foarte vocal al puterii. Alimentarea ei cu fonduri ar putea fi diminuata. Ea va deveni o voce lipsa in "corul bocitoarelor contestatare" si va trebui sa se adapteze rolului mult mai ingrat de suporter al guvernarii".

Momentul BEx reprezinta si cel in care Ion Iliescu isi va face din nou aparitia cu declaratii publice. Fostul presedinte a repetat, in mai multe ocazii, ca nu se va pronunta in legatura cu starea in care a gasit partidul la intoarcerea sa, decat dupa sedinta de maine, la care isi va spune deschis parerea despre PSD.

Tot mai multa lume este convinsa ca Ion Iliescu va prelua conducerea partidului, cel putin pentru doi ani. Opinia multora dintre pesedisti este ca acest lucru va fi benefic pentru viata interna de partid, dar va fi dezastruos ca imagine, ca mesaj transmis de PSD catre opinia publica.

Dilema Nastase sau Iliescu isi va gasi raspuns abia in martie, la Congresul partidului.