Chemati la preselectia pentru locuri de munca in Spania, cei veniti ieri la Oficiul pentru Migratie au stat zeci de ore afara, in ger. Inauntru, buimaciti de nesomn si amortiti de frig, oamenii asteptau in liniste sa le vina randul. Din cand in cand, agentii de paza isi faceau de lucru si aveau grija sa ii aranjeze la perete, ordonat: "La zid faceti randul, doi cate doi".

Desi au fost chemati ieri la interviu, unii au venit inca de luni seara in fata Oficiului, au dormit in scara unui bloc din apropiere sau au stat si au asteptat, pur si simplu, afara, pana dimineata. "Stau aici de ieri seara, nici nu mai stiu ce ora e acum. Am stat afara, in fata, toata noaptea.

Patronul m-a si dat afara cand a auzit ca mi-am depus actele sa plec in Spania", spune o femeie de 30 de ani, venita pentru a doua oara la preselectie. Alta, care lucreaza cu 2.500.000 de lei ca vanzatoare la un magazin, a fost mai norocoasa: "Am stat in scara unui bloc, vizavi. Tot de cu seara sunt venita. Acum, ca am intrat inauntru, ne-am mai incalzit putin", spune ea.

Afara, alti oameni stau in frig. O electriciana asteapta sa-i vina randul de la 4 dimineata; e a patra oara cand e chemata la preselectie si n-a fost acceptata niciodata: "Nu mi-au spus de ce; s-au uitat pur si simplu la mine si mi-au spus nu. De data asta o sa intreb de ce ma resping, sa nu mor proasta. Dar nici n-am sa mai vin alta data.

Mai bine raman eu acasa, ca n-am auzit sa fi murit de foame cineva aici", spune ea. "Nu ne mai simtim picioarele de frig, inaintam mai mult impinsi de cei din spate", spune un barbat. "Ieri, o femeie a inghetat, dar nu voia sa iasa din rand sa se incalzeasca putin in scara blocului de vizavi, ca sa nu piarda randul aici. A plecat cu Salvarea", spune altul.

31 de euro pe zi pentru 39 de ore pe saptamana

Totusi, oamenii nu se plang atat pentru ca stau ore intregi in frig. Sunt nemultumiti pentru ca sufera degeaba, fara sa li se spuna macar de ce sunt respinsi. Din cele aproape 2.000 de persoane chemate de luni pana astazi, numai jumatate vor pleca acasa cu contractul in buzunar.

Sunt 1010 locuri de munca, in proportie de 80 la suta pentru femei, pe o perioada intre 3 si 9 luni, iar limita de varsta este de 45 de ani. In cazul in care trec de interviu, capsunarii vor trebui sa mai plateasca 110 euro pentru viza si analizele medicale, iar drumul e platit initial de angajator, dar se va scadea din salariul castigat in Spania.

Tot acolo, vor trebui sa plateasca si asigurarea medicala. Ei vor primi cate 31 de euro pe zi, pentru 39 de ore de munca pe saptamana. Cei de la Oficiul pentru Migratie spun ca aglomeratie este din cauza ca multi oameni vin fara sa primeasca instiintare, doar pentru ca au auzit ca este preselectie.