Premierul Calin Popescu Tariceanu a dezvaluit ca Romsilva a cheltuit pentru dotarea padurarilor circa 50 de miliarde de lei. Regia l-a contrazis: au fost alocate 75 de miliarde. Preturile de achizitie au fost unele foarte ridicate.

Fosta conducere a Romsilva a decis ca in 2004 sa doteze armata padurarilor cu pistoale de marca, cartuse cu alice, cu glont, cu bile sau de semnalizare. Pentru a arata corespunzator, angajatii regiei s-au ales cu costume de 17 milioane de lei bucata. Pentru aproape un milion de cartuse ce incap in trei TIR-uri, Romsilva a scos din portofelul statului 42 de miliarde de lei, fara TVA.

Un calcul simplu pentru fiecare cartus demonstreaza ca pretul de achizitie a fost dublu sau mai mult. De exemplu, 750.000 de cartuse cu alice au costat cu TVA 28,6 miliarde de lei, la aproape 40.000 de lei bucata. Pe piata din Romania, cel mai ieftin cartus cu alice costa 8.300 de lei bucata. Fostul sef al regiei, Ion Dumitru, a ales sa cumpere la un pret de cinci ori mai mare.

Am incercat sa-l contactam pentru a vedea care au fost criteriile de selectionare a ofertelor, dar a avut telefonul inchis toata ziua.

"Nu cunosc firmele"

Ne-a raspuns insa la telefon seful Directiei de Vinatoare din Romsilva, Armand Chiriloiu. „Toate achizitiile de cartuse, pistoale si haine au fost facute pentru ca padurarii au nevoie sa combata daunatorii cu par si pene.

Nu am participat la licitatii, asa ca nu cunosc cele doua firme care au livrat marfa“, ne-a declarat Chiriloiu, care ne-a anuntat ca de ieri a demisionat din regie, asa ca nu mai raspunde de domeniul vinatorii.

Costume de gala

Printr-un comunicat de presa, Romsilva ne-a anuntat ca „societatea Alca Hunting are doua contracte, iar Rom Armi Com SRL - unul singur cu institutia noastra, in baza unor licitatii publice. Tranzactia s-a derulat integral“.

Exact ca la cartuse, Romsilva a platit foarte mult si pentru pistoale. A dat peste 21 de miliarde de lei pentru 1.000 de bucati, in conditiile in care puteau fi cumparate la jumatate de pret.

Si pretul unui costum de padurar poate fi considerat mare, 17 milioane de lei, cind poate fi gasit la jumatate din pret la aceeasi calitate. Cu toate ca sumele sint exagerate, actuala conducere a Romsilva nu a anuntat nici un control. S-a multumit sa ne spuna ca banii au fost dati si ca inarmarea s-a efectuat.

Mai mult, Armand Chiriloiu ne-a declarat ca unele sucursale au ramas fara cartuse si au facut alte cumparaturi. Centralizarea cheltuielilor din teritoriu nu a mai fost facuta.