Cozmin Gusa si-a anuntat ieri demisia din Biroul Permanent al PD, alaturi de alti trei deputati. El a promis ca „intr-o saptamina-doua“ va da publicitatii o lista cu persoanele din viata publica autohtona care au avut functii inainte de 1989.

Cozmin Gusa pregateste in acest moment, potrivit propriilor declaratii, un fel de bursa a nocivitatii, care se traduce prin listarea persoanelor din viata publica care au avut functii inainte de 1989 in sistemul comunist si reprezinta „un pericol pentru Romania“. Gusa nu a dorit ieri sa dea nici un nume, conservind efectul-surpriza a ceea ce pregateste.

Miscarea anuntata de Gusa face parte, dupa cum a explicat el, din planurile politice ale Initiativei 2003, asociatie infiintata de acesta dupa plecarea din PSD si prin intermediul careia a intrat in 2003 in PD.

In aceste planuri se inscrie si elaborarea unui proiect de lege „antinomenclatura“, despre care Gusa a spus ca reprezinta „o actiune portocalie la care s-au angajat si presedintele, si prim-ministrul“.

Pentru prima data de la infiintare, in contextul tensiunilor din PD din ultima vreme, conducerea Initiativei 2003 a analizat ieri felul in care a fost respectat protocolul semnat intre aceasta si PD.

Documentul semnat de Gusa si Basescu la 13 ianuarie 2003 prevedea, printre altele, primenirea clasei politice si respingerea din viata publica a persoanelor care au avut functii in vechiul sistem.

Conclzuia analizei: in 2004, ambele parti au respectat protocolul si ramine de urmarit felul in care va fi aplicat in continuare.

In aceste conditii, Cozmin Gusa, Aurelian Pavelescu, Lavinia Sandru si Roberta Anastase si-au anuntat demisia din conducerea PD, contracarind astfel retragerea imputernicirii prin care au devenit, in mod exceptional, membri ai Biroului Permanent National dupa intrarea in PD, miscare pe care liderii democrati o pregateau pentru Colegiul Director de astazi.

Gusa, Pavelescu si Sandru isi conditioneaza voturile

Aurelian Pavelescu a explicat ca decizia este motivata de faptul ca nu doresc sa mai fie acuzati ca „urmaresc functii nemeritate“. „In partide trebuie sa existe competitie libera pentru alegerile viitoare“, a explicat Pavelescu.

Cozmin Gusa a reluat ideea ca nu vor pleca din partid si la fel vor face colegii sai, dar votul grupului sau va fi conditionat, si ca respinge „scoala votarii cu orice pret“. Lavinia Sandru l-a criticat in mod special pe Radu Berceanu, care s-a „constituit“ in ultimele zile in virful de lance al PD impotriva lui Gusa si a grupului sau.

„Radu Berceanu nu este indreptatit sa ne puna pe noi la colt daca avem opinii. Nu cred ca pentru ca are mai multe milioane de dolari, dupa cum reiese din declaratia de avere, acest fapt ii confera calitati in plus“, a apreciat Lavinia Sandru. Cozmin Gusa a sarit in ajutorul ei, sugerind o legatura a lui Berceanu cu fostul ministru PSD al Economiei, Dan Ioan Popescu.

Potrivit unor surse din conducerea democrata, este de asteptat ca astazi Colegiul Director al PD sa propuna excluderea din partid a lui Gusa si, probabil, a lui Pavelescu si a Laviniei Sandru. Potrivit statutului, pentru ca nu mai fac parte din conducere, ei pot fi exclusi direct de organizatii.