Dupa ce a amenintat ca va candida la sefia PSD, Nastase a ajuns la un compromis cu Iliescu. Vor ramine amindoi la conducere. Miscarea sa a fost pregatita si prin raportul inaintat BEx privind activitatea sa ca sef al partidului.

„Nu este exclus ca Adrian Nastase sa candideze la presedintia partidului daca nu se va intelege cu Iliescu asupra unei formule comune de conducere“, ne-a declarat ieri unul dintre vicepresedintii PSD.

Indirect, Nastase a transmis acest mesaj intr-o declaratie facuta de unul dintre oamenii sai de incredere, deputatul si purtatorul de cuvint al PSD, Titus Corlatean.

Acesta a declarat ieri ca ar „sustine fara rezerve la Congresul PSD o platforma pe care presedintele PSD Adrian Nastase ar dori eventual sa o prezinte in calitate de candidat la presedintia partidului“.

Ori tandem, ori bataie pe fata

Titus Corlatean a precizat insa ca „solutia ar fi tandemul Adrian Nastase-Ion Iliescu si jocul in echipa, care sa dea un semnal neechivoc de innoire“. Pentru formula echilibrului s-a pronuntat si Mircea Geoana.

„A ne gindi in acest moment la o formula in care nu se regasesc Ion Iliescu si Adrian Nastase ar fi o greseala tactica“, a spus Geoana, pledind pentru identificarea unei formule in care cei doi sa se afle „pe picior de cvasiegalitate“. O solutie de compromis s-a conturat chiar ieri. Adrian Nastase si Ion Iliescu, supravegheati de Octav Cozminca, au avut o discutie decisiva pentru viitorul PSD.

La somatiile mai multor lideri ai partidului, Iliescu si Nastase trebuiau sa transeze problema structurii de conducere a partidului si sa convina asupra listelor cu cei pe care si-i doresc la virful partidului.

Dupa intilnirea de saptamina trecuta, in care cei doi au convenit sa mearga in tandem, cazind de acord ca pentru functiile de vicepresedinti sa sustina persoane care depasesc tipologia pesedistului-dalmatian, a ramas sa se stabileasca nominal cine va face si cine nu va face parte din conducerea centrala a PSD.

Fiecare are lista lui, insa una dintre problemele pe care cei doi nu reusesc sa o depaseasca este aceea a functiei de secretar general.

„Nastase s-ar acomoda sa fie numarul doi in partid daca in functia de secretar general ar fi plasat unul dintre oamenii sai, iar Iliescu are dificultati in a ceda la acest punct“, sustin surse din PSD, care adauga ca Ioan Rus, una dintre variantele lui Nastase pentru functia de secretar general, a refuzat oferta.

Miron Mitrea, in schimb, vizeaza aceasta functie, insa el nu e agreat de Nastase, tot asa cum nu este agreat alt candidat, Victor Ponta. Mitrea nu este agreat nici de Iliescu, sustin surse din anturajul acestuia.

Nastase nu se simte vinovat

In pregatirea terenului, Nastase a incercat sa demonteze acuzatiile ce i s-au adus dupa pierderea alegerilor. Conform raportului, explicatiile acestui esec nu trebuie cautate numai in 2004, ci in evolutia PSD din ultimii ani.

„Trebuie sa avem curajul sa ne judecam intregul comportament“, scrie Nastase, pasind astfel raspunderea pe umerii intregului partid si evitind, de-a lungul documentului, sa-si asume direct vreo responsabilitate. Nastase a gasit explicatii originale pentru tot ce i s-a reprosat. Monopolul PSD asupra presei este „o stare de fapt“, nu o greseala de strategie.

„Mass-media focalizeaza atentia publicului asupra Puterii. Cantitatea a inecat calitatea“. Pentru pierderea alegerilor locale este de vina supramediatizarea campaniei pentru Capitala. „Alegatorii din alte localitati au votat politic, in functie de prestatia electorala din Bucuresti“.

Cit despre pierderea prezidentialelor, vinovate sint echipele de campanie care nu s-au coordonat si liderii locali care, dupa primul tur, s-au demobilizat, convinsi de victorie. Dupa ce a refuzat sa aiba mai mult de o confruntare televizata cu Basescu, Nastase spune ca aceasta a fost o greseala, pentru ca „nu i-a permis candidatului PSD+PUR sa-si puna in valoare avantajele competitive“.

El nu-si asuma insa acest refuz, dind vina pe echipa de campanie.

Din raport nu lipsesc atacurile voalate la Iliescu. Nastase subliniaza ca PSD nu se gaseste in situatia din 1997, cind, prin esecul acestuia la prezidentiale, „am pierdut categoric o batalie care parea sa ne duca in afara istoriei“, unul dintre motive fiind si acela ca „in 1996 am continuat la alegerile generale aceeasi strategie care se dovedise ineficienta cu ocazia localelor“.

Nu in ultimul rind, lui Iliescu i se reproseaza dezertarea PUR si UDMR in tabara Aliantei dupa turul al doilea, dupa ce l-a gratiat pe Miron Cozma.

Florin Ciornei , Laura Ciobanu