Impozitele de dobinzi bancare se maresc de zece ori

de Lidia Moise     Evenimentul Zilei
Miercuri, 9 februarie 2005, 0:00Lovitura de teatru la inchiderea negocierilor cu FMI: guvernul a acceptat marirea inzecita a impozitelor pe cistiguri din capital, dobinzi bancare, a marit taxa pe tranzactii imobiliare, s-a vazut silit sa modifice calendarul de scumpiri la facturile de intretinere si a promis reducerea cheltuielilor bugetului pina la limita unui deficit infim, de 0,4-0,5% din produsul intern brut (PIB).

Guvernul a convenit cu Fondul marirea salariului mediu pe economie cu 26% in acest an, de la echivalentul a 198 de euro la 244-250 de euro pe luna.

Ilie Serbanescu: Nu trebuia marita taxa pe dobinzi bancare. �Intr-un fel, e o ironie a sortii imprejurarea ca un guvern liberal, condus de un liberal, animat de o atitudine liberala, este pus in situatia de a stringe de git capitalul. Cota unica inseamna, pina la urma, o impozitare mai puternica a capitalului decit a muncii.

Pe linga un impozit de 16% aplicat profitului si de 10% pe dividende, se adauga acum inzecirea impozitului pe cistigul din dobinzi bancare, din tranzactii cu actiuni, din plasamente in fonduri mutuale, obligatiuni listate. In plus, se impoziteaza tranzactiile imobiliare ale firmelor�, spune analistul economic Ilie Serbanescu.

Inzecirea impozitului pe dobinzile bancare pune insa probleme mari omului obisnuit si poate nu trebuia operata, considera Serbanescu. �Am rezerve foarte mari in legatura cu impozitarea cu 10% a cistigului din dobinzi bancare. Este foarte grav ca au acceptat aceasta masura, trebuia, poate, admisa o marire a TVA decit sa te atingi de economiile omului obisnuit.

Mai ales ca economiile romanilor sint sursa fundamentala a investitiilor, fara de care nu discutam de dezvoltarea tarii�, a adaugat Serbanescu.
Matei Paun: �Era de asteptat, e directia corecta�. �Ne indreptam spre o directie corecta, era de asteptat ca relaxarea fiscalitatii sa fie acompaniata de ridicarea unor impozite care erau mult sub cele practicate in tarile din jur, sa nu mai vorbim de cele din UE�, spune analistul financiar Matei Paun.

�Capitalizarea Bursei a crescut intr-o luna cu 30%, deci are potential de dezvoltare. Este si normal ca unii oameni care cistiga averi din tranzactii bursiere sa fie taxati pe veniturile obtinute. O taxa de 1a era aproape un fleac si amintea de paradisuri fiscale.

Romania nu-si propune sa devina un paradis fiscal, este un stat cu dimensiuni medii, care trebuie sa-si poata finanta cheltuielile. Potrivit unor estimari, tranzactiile imobiliare au depasit anul trecut cifra de cinci miliarde de euro si era nefiresc ca o afacere exploziva sa nu fie impozitata�, a adaugat Paun.

Dan Nicu: �Fondurile mutuale nu aduc mare cistig bugetului�. �Marirea impozitului pe cistigul din plasamente in fonduri mutuale e o masura neinspirata si nici nu aduce mari cistiguri bugetului. Toata piata fondurilor mutuale a dat bugetului cam 115-120 miliarde de lei, si acesta ar cistiga mai putin de un milion de euro din inzecirea taxei.

E o suma neglijabila fata de 30.000 de miliarde de lei care se pierd prin relaxarea fiscala�, declara Dan Nicu, presedintele Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv.

Radu Craciun: �Trebuia sa se intimple�. �Cred ca marirea impozitelor pe cistiguri de capital trebuia sa se intimple�, precizeaza Radu Craciun, economistul-sef al ABN Amro Romania.

�Daca e sa fim corecti, impactul maririi impozitului pe dobinzi bancare este o scadere a dobinzii reale cu 1,2-1,4%, ceea ce e mult sub reducerea dobinzilor cu 3%, pe care bancile au operat-o ca urmare a mesajelor date de banca centrala. Tabloul e mai complex, dar, asa cum oamenii au continuat sa tina economiile in lei, o vor face si cu taxe mai mari.

Va exista un sentiment de deprimare, dar nu e cazul sa-l atribuim exclusiv impozitului marit. Cistigul pe depozite in lei ramine superior plasamentelor in valuta. Nu exista o varianta mai comoda si mai buna pentru omul obisnuit�, afirma Radu Craciun.

Farmache: �Bursa astepta listari, nu biruri mai mari�. Cea mai afectata de marirea taxelor pe cistigurile financiare va fi piata de capital, care astepta de la guvernele Romaniei listarea unor companii pentru intarirea Bursei, mai degraba decit mariri de impozite.

�Intelegem presiunea la care e supus guvernul pentru a gasi surse de finantare a unui buget auster, dar o cale sigura ar fi fost marirea bazei de impozitare, a numarului de investitori si a tranzactiilor, inainte de ridicarea taxelor.

Noi nu avem decit zece mii de investitori in piata de capital, dar, daca ar fi listate CEC, BCR, RomTelecom, utilitatile, am fi putut ajunge la 150.000-200.000 de investitori, si bugetul cistiga astfel de 20 de ori mai mult.

Cei zece mii de investitori au cistigat in jur de 200 de miliarde de lei, ceea ce nici nu e mult�, spune Stere Farmache, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti.

Tanasescu: �Ne-am facut temele din 2004�. Fostul ministru al finantelor, Mihai Tanasescu, respinge criticile aduse de actualul guvern in legatura cu intirzierile de aplicare a unor masuri convenite cu Fondul si spune ca situatia actuala este datorata adoptarii unei cotei unice la un nivel prea scazut, care a dezechilibat bugetul.

�Daca as fi adoptat cota unica, as fi aplicat un nivel de 23%, nu de 16% si astfel nu se dezechilibra bugetul�, a mentionat Tanasescu.

�Noi am facut toate temele in anul 2004, sigur nu si ce trebuia facut in 2005. Am adus economia in echilibru, am consolidat un deficit bugetar mai mic decit cel prognozat, si asta intr-un an electoral


103 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică