Speculantii leului greu sint amenintati cu pedepse drastice Pe masura ce se apropie momentul aparitiei leilor noi, se inmultesc zvonurile ca unii vor sa faca afaceri de pe urma denominarii. BNR avertizeaza ca orice astfel de tentativa va fi drastic pedepsita.

„Bancile comerciale sint in cursa pentru profit. Si ce au zis ele? O sa facem ghisee unde o sa chemam populatia si o sa percepem un comision pentru convertirea leilor vechi in lei noi“, a explicat ieri Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, la o conferinta organizata de revista „Banii nostri“. „Acest lucru nu va fi posibil“, a precizat el.

„Altii au spus ca vor aduce o masina pe care va scrie „schimb“. Aceasta masina ar urma sa schimbe lei vechi in lei noi, percepindu-se un comision intre 4 si 8%“, a mai spus Vasilescu. „S-o creada ei. Aceia care vor incerca sa faca asa ceva vor fi pedepsiti cu inchisoarea, pentru ca acest lucru se numeste trafic ilegal“, a amenintat Vasilescu.

„Incercam sa scoatem din vocabularul bancilor comerciale expresia «schimbare de bani»“, a mai spus Vasilescu, adaugind ca taierea a patru zerouri se numeste denominare. Vasilescu a mai declarat ca sint unii care au povestit la fii, care au povestit apoi la nepoti despre stabilizare si cauzele ei.

Oficialul BNR a trecut in istorie momentele din anii 1947 si 1952, cind au avut loc stabilizari confiscative.

„Atunci au murit oameni cind si-au vazut pierduta agoniseala de-o viata“, a mai spus Vasilescu, adaugind ca stabilizarea de atunci a creat si o mare inflatie, o piine costind un milion de lei. Dupa acele stabilizari, au aparut imagini cu femei care maturau in locuri publice banii ca pe frunze toamna. Populatia nu are de ce se teme, „nimic nu se pierde, totul se simplifica“, a explicat Vasilescu.

Termen nelimitat pentru schimbarea leilor vechi

Banii noi vor circula de la 1 iulie in paralel cu vechii lei, pina la data de 31 decembrie 2006. „Leii sint in veci ai Bancii nationale“, a spus Vasilescu, adaugind ca BNR va schimba oricind, dupa acel moment, lei vechi.

Pentru ca toate sa mearga bine la intrarea leului greu, toate institutiile statului sint implicate in acest proces, a spus Vasilescu, raspunzind astfel la intrebarea „ce se va intimpla cu aparatele fiscale?“. „Trebuie sa despartim apele si fiecare sa isi faca partea lui, BNR, Gu-vern, Ministerul Finantelor, prima-rii, consilii judetene etc., a mai precizat Vasilescu.

El a mai mentionat ca se lucreaza la acte normative in vederea trecerii la leul greu. Inca de la 1 martie, toate preturile vor fi afisate si in lei noi, si in lei vechi. Masura a fost luata pentru a ni se obisnui ochii cu noile preturi. „Un martisor de 10.000 de lei va avea afisat si pretul in lei noi, respectiv 1 leu“, a aratat directorul BNR.

Tusea si junghiul, inflatia si dobinda

Vasilescu a spus ca, daca scade inflatia, scad si dobinzile. „Banchetul bancilor comerciale s-a incheiat, de acum incepe munca“, a mai spus directorul Bancii nationale, adaugind ca in America bancile au inceput sa sune oamenii acasa si sa-i intrebe daca nu cumva vor un credit.

Vasilescu a adaugat ca statistica arata ca s-a cam incheiat ciclul de cadere a dolarului, acesta atingind cel mai de jos prag. Ipotetic, Vasilescu a spus ca se prea poate sa vedem intr-o zi un curs in care sa intre mai multi lei intr-un dolar decit intra in euro, chiar daca noi avem ca valuta de referinta euro.

Nicu Stan, Daniel Oanta