MEC pregateste o reforma de amploare in invatamintul preuniversitar

Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC) vrea desfiintarea inspectoratelor scolare judetene si inlocuirea lor cu “unitati de consiliere pentru profesori”.

Inspectorii se vor numi revizori scolari, iar numarul lor va fi redus la mai putin de jumatate din cel actual. Revizorii scolari generali vor avea mandate permanente, nu doar de patru ani, cum se intimpla in prezent.

Cel mai probabil, aceste schimbari se vor produce pina in septembrie 2006. Pe termen scurt, conducerea MEC se asteapta ca multi dintre actualii inspectori scolari generali sa demisioneze.

Ministerul Educatiei pregateste o reforma de amploare in invatamintul preuniversitar. Unitatile de consiliere, care vor inlocui inspectoratele scolare, nu vor mai avea rol tutelar asupra scolilor, care isi vor extinde autonomia, inclusiv in ceea ce priveste angajarea personalului didactic.

Numarul inspectorilor scolari va fi redus drastic, la mai putin de jumatate din cel actual, iar inspectorii se vor numi revizori scolari si vor deveni functionari publici. Vor fi eliminati revizorii scolari pentru fiecare disciplina de invatamint, pastrindu-se cite un revizor pentru fiecare din cele sapte arii curriculare (grupuri de discipline).

Ministerul ia si batul din mina inspectorilor

Revizorii scolari nu vor mai avea rol de control si de sanctionare, ci de indrumare a cadrelor didactice si de prevenire a faptelor care ar trebui sanctionate. Rolul de control va fi indeplinit de Corpul de Control al ministrului educatiei si de unul, maximum doi revizori la nivelul fiecarei unitati de consiliere judetene.

Revizorii scolari generali vor avea calitatea de functionar public, ceea ce inseamna ca nu vor mai avea mandate de patru ani, cum se intimpla in prezent, ci vor putea sta in functie pina la pensie. “Vor putea fi schimbati numai daca incalca legea sau daca, in urma evaluarilor periodice, se constata ca nu si-au indeplinit activitatea satisfacator.

Evaluarea va fi insa strict profesionala si va iesi de sub sfera politicului. In momentul de fata, mandatele de patru ani ale inspectorilor scolari generali si avizul consultativ al prefectului influenteaza politic numirea inspectorului scolar general”, ne-a declarat Adrian Gorun, secretarul general al MEC.

Urmeaza un an de foc

Toti revizorii scolari vor fi numiti definitiv in aceste functii, prin ordin al ministrului, cu avizul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici. Functia va fi compatibila si cu profesia didactica. Aceste masuri sint cuprinse in programul de guvernare, si initial se dorea a fi puse in practica de MEC chiar in acest an.

Totusi, dupa cum ne-a declarat ieri secretarul general al acestei institutii, ele vor intra in vigoare, probabil, abia din toamna lui 2006, deoarece aplicarea presupune mai intii modificarea Legii invatamintului, a Statutului Personalului Didactic si transferarea unor functii de decizie la nivelul unitatilor scolare.

“Deocamdata nu exista o viziune unitara asupra a ceea ce inseamna descentralizare, dupa cum arata rapoartele primite din teritoriu. Este nevoie de o viziune unitara si de pregatirea resurselor umane, respectiv a managerilor de scoli, pentru ca altfel totul poate degenera in haos”, a declarat ministrul educatiei, Mircea Miclea.

Inspectorii vor fi verificati din punct de vedere managerial

Pina la sfirsitul lunii martie, MEC va verifica stadiul de indeplinire a contractelor manageriale ale tuturor inspectorilor scolari generali. Cea mai mare a parte a inspectorilor scolari generali si-a inceput mandatul in noiembrie 2001 si ar urma sa-l incheie in noiembrie 2005.

Totusi secretarul general Adrian Gorun spune ca “este de asteptat ca o parte din inspectorii scolari generali sa-si dea demisia in perioada imediat urmatoare”. “De asemenea, este posibil ca unii prefecti sa retraga avizul unor inspectori scolari generali.

Noi vom face evaluarile de rigoare si, daca ei obtin un calificativ bun, nu vom tine seama de vreun aviz defavorabil din partea prefectului”, a declarat Gorun. Acesta spune ca multi dintre inspectorii scolari generali sint in functie din ianuarie 2001, ceea ce inseamna ca, practic, si-au indeplinit mandatul.

“In perioada ianuarie-noiembrie 2001 au fost numiti cu delegatie, iar mandatul oficial l-au inceput abia in noiembrie 2001, cind au fost numiti definitiv”, a explicat Gorun.

Scaunele inspectorilor se clatina

In unele judete au existat deja propuneri din partea partidelor de guvernamint pentru a schimba inspectorul scolar general. “Au fost unele discutii. PNL si PD au propus anumiti colegi care ar putea concura la postul pe care il ocup, dar eu mi-am vazut de treaba. Nu au fost facute nici un fel de presiuni, nu mi s-a cerut sa-mi dau demisia si nu am deocamdata motive sa fac acest lucru.

Este ceea ce va pot spune in momentul de fata. Daca miine se va schimba situatia, vom vedea”, ne-a declarat Viorel Mortu, inspector scolar general al judetului Braila. “Asupra Inspectoratului Scolar General al Municipiului Bucuresti nu s-a facut nici un fel de presiune si nici nu cred ca ar fi existat motive pentru acest lucru”, a afirmat Daniela Nedelcu, sefa Inspectoratului Scolar Bucuresti.

Inspectorii generali stiu ca masura desfiintarii inspectoratelor este cuprinsa in programul de guvernare, dar sustin ca nu au aflat inca detalii de la minister. “Am mai auzit de masura desfiintarii inspectoratelor de la un parlamentar, dar nu stiu nimic concret, asa ca nu pot sa-mi dau cu parerea.

Nici alti colegi nu stiu prea multe despre acest lucru pentru ca accesul la informatie este destul de limitat. Stiu ca revizori scolari au mai fost in Romania inainte de al doilea razboi mondial”, ne-a mai spus inspectorul general al judetului Braila.