Trecerea la leul greu va insemna, pentru persoanele fizice, doar plata cumparaturilor cu alte bancnote si monede si obisnuinta cu acestea. Pentru comercianti, supermarketuri, banci si contabili insa, va fi un proces dificil si mai ales scump. Acestia vor trebui sa-si adapteze bancomatele, modul de lucru, programele informatice si casele de marcat.

O banca mare va plati acest proces cu peste un milion de euro, estimeaza specialistii. Pentru schimbarea contabilitatii in RON (leul nou), firmele de software pregatesc produse adaptate sau le imbunatatesc pe cele existente.

“Pentru o banca mare, procesul de trecere la leul greu va insemna un efort de 1,5-2 milioane de euro”, a declarat Bogdan Baltazar, membru in Consiliul de Administratie al BRD, prezent ieri la seminarul “Leul greu - implicatii economice si in informatica de gestiune”, organizat de Ciel Romania.

Baltazar a exemplificat ca doar adaptarea unui singur bancomat care sa elibereze bani noi va costa aproape 1.000 de euro. El a spus ca retelele bancare nu vor putea sa elibereze bani in leul greu decit la unele bancomate si doar in marile orase. “In orasele mai mici, in comune, va mai dura un an pina cind acestea vor fi alimentate cu RON”, preconizeaza Baltazar.

Contabilitatea in micile si marile companii este una dintre cele mai spinoase probleme ale aplicabilitatii trecerii la leul greu, a afirmat si Florin Pogonaru, presedinte al Asociatiei Oamenilor de Afaceri. Firmele specializate in produse software de profil sint insa pregatite pentru un an greu.

“Principala prioritate a Ciel Romania este acum adaptarea aplicatiilor sale de contabilitate, gestiune, salarii, imobilizari si registru casa la schimbarile impuse de trecerea la leul greu de la 1 iulie”, a declarat ieri directorul Ciel Romania, Paul Paschievici.

Bancherii atrag insa atentia ca, daca nu va fi pregatita toata lumea cu solutii pentru momentul denominarii, se pot produce disfunctionalitati grave.

Bogdan Baltazar avertizeaza ca “trebuie sa raspundem la citeva intrebari inainte de acest moment, pentru a nu ne trezi nepregatiti: Au toate bancile softul contractat pentru acest moment? Bancile care lucreaza cu outsourcing se pot baza pe furnizorii lor? Exista solutii de avarie?”.

Preturile la utilitati vor fi rotunjite

Din aprilie, facturile de energie electrica, gaze naturale si energie termica vor fi exprimate si in leul greu. Legislatia privind denominarea ii obliga pe furnizorii de utilitati ca, incepind cu luna martie, sa precizeze tarifele si in viitoarea moneda. “In principiu, contractele de furnizare a energiei electrice nu prevad un pret fix, astfel ca nu este nevoie sa le modificam.

In schimb, vom modifica facturile de energie, deja se lucreaza la implementarea softului”, ne-a declarat ieri Ion Lungu, director de furnizare in cadrul SC Electrica. Acesta a adaugat ca, inainte de a exprima preturile in leul greu, trebuie luata o decizie privind rotunjirea lor. “Am cerut Autoritatii in domeniu, ANRE, sa emita un nou ordin privind preturile exprimate in leul greu.

Tariful social care astazi este de 1.750 de lei/kWh va deveni 0,17 lei, nu 0,1750 lei. ANRE trebuie sa stabileasca in ce sens se face rotunjirea”, a afirmat directorul Electrica. Autoritatea nationala in domeniul reglementarii gazelor naturale spune ca nu a discutat deocamdata cu operatorii despre denominare, insa in mod cert rotunjirea se va face in favoarea consumatorului.

Mai ales ca, pina la intrarea pe piata a noilor monede, plata facturilor se va face in banii de acum. Conducerea regiei de termoficare a Capitalei ne-a spus ieri ca este pregatita pentru introducerea leului greu. “Vom incheia un act aditional la contractele de furnizare a energiei termice, acolo unde nu se vor schimba contractele”, ne-a explicat ieri Virgil Ramba, directorul general al RADET.

(Mihaela Balea)

Ghetea: Bancile nu iau comisioane

Bancile nu vor lua nici un ban comision clientilor pentru schimbarea leilor vechi in noua moneda, a tinut sa precizeze ieri Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB). “Nimeni din comunitatea bancara nu va lua nici un fel de comisioane clientilor pentru schimbarea leilor, dupa cum e scris clar in lege.

Oricare vor fi costurile pe care le vor suporta bancile, ele vor fi acoperite integral de economiile ulterioare la cheltuielile legate de stocarea banilor, numararea lor, transportul si asigurarea protectiei banilor. Nici ATM-urile nu vor practica vreun comision pentru eliberarea leilor noi.

Am explicat insa ca BNR, din toate timpurile, inca de la infiintarea ei, cere bancilor bani si un comision cind “vinde” si nu credem ca va renunta la el. Dar este un comision atasat si in prezent si nu are nici o legatura cu denominarea”, a adaugat Ghetea.

Presedintele comunitatii bancare spune ca nu exista o suma totala a costurilor denominarii pentru toate bancile din tara. “E o problema a fiecarei banci in parte”, a mentionat Ghetea. (L.M.)

Amenzi intre 10 si 30 milioane lei

Intre 1 martie 2005 si 30 iunie 2006, magazinele si furnizorii de servicii sint obligati sa afiseze tarifele atit in moneda veche, cit si in “leul greu”, iar cei care nu o fac vor putea primi amenzi intre 10 si 30 de milioane de lei.

Inspectorii Ministerului Finantelor, ai Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, Autoritatea Nationala pentru Control si personalul imputernicit al primariilor au dreptul sa verifice si sa aplice amenzile.

Deruta comisioanelor pe bani

Prezent ieri la Ploiesti, unde se desfasoara un forum economic, Adrian Vasilescu, seful Directiei Comunicare a Bancii Nationale a Romaniei, s-a lansat intr-un atac dur la adresa bancilor comerciale, in timpul dezbaterii pe tema introducerii leului greu. “Trebuie sa le iasa din cap bancherilor ca vor cistiga bani sub forma unor comisioane pretinse pentru schimbarea leului vechi in cel greu.

Acest proces va dura un an si jumatate, timp in care vor circula ambele monede, tocmai pentru a elimina posibilitatea unor astfel de tranzactii ilegale. Cei care vor incerca sa introduca in tara tot felul de masinarii care sa schimbe banii contra cost vor fi arestati!”, a declarat Vasilescu. (M.N.)

Iuliana Roibu, Mihaela Balea