Ministrul de stat Marko Bela spune ca nu e momentul pentru alegeri anticipate, dar, daca se va recurge la asa ceva, atunci trebuie sa fie decizia intregii coalitii. "Presedintele nu are intelegere cu noi", spune Bela, referindu-se la afirmatiile lui Traian Basescu pe tema alegerilor anticipate.

"Presedintele nu are intelegere cu noi"

Liderul UDMR, ministrul de stat Marko Bela, afirma ca nu e momentul pentru alegeri anticipate, dar daca in coalitie va fi luata o asemenea decizie, nu se agata de functie. El vrea doar ca aceasta decizie sa fie luata prin consens, cu argumente.

Jurnalul National: Domnule ministru, sunteti multumit de mersul lucrurilor in coalitie?

Marko Bela: Sunt defectiuni de corelare, dar n-as zice ca avem sau am fi avut divergente majore. S-a creat intr-adevar un litigiu foarte periculos in jurul numirii unor demnitari, cu prefectii din secuime. Dar eu consider un semnal pozitiv ca am reusit sa depasim acel moment conflictual.

Nemultumirile dvs. legate de refacerea majoritatii in consiliile locale si judetene, de oprirea construirii autostrazii Brasov-Bors, fac parte din aceste defectiuni?

Da, fac parte, fiindca probleme de ordin strategic, dupa parerea mea, trebuie sa fie discutate in primul rand in cadrul coalitiei si, eventual, daca nu se ajunge la un consens, poti sa faci declaratii si in mod public pentru ati demonstra identitatea partidului. Dar primul pas trebuie sa fie o corelare in cadrul coalitiei, si nu pe calea presei.

Or, autostrada din Transilvania nu numai ca este o problema strategica, dar pentru noi este rezultatul cel mai important al anilor precedenti. In general, problema infrastructurii este un punct sensibil pentru UDMR, dar in acest pachet, locul prioritar il are autostrada. Suntem de acord sa faca si alte autostrazi, dar nu sa se renunte la construirea acesteia.

Sub pretextul bugetului auster, timp de 15 ani, am tot amanat niste dezvoltari infrastructurale majore si din acest motiv suntem in situatia de a avea in Romania, la o suprafata de 230.000 km patrati, 200 km de autostrada. E pur si simplu ridicol.

Ati incercat sa discutati problema autostrazii din Transilvania cu premierul Tariceanu?

Am discutat, premierul cunoaste opinia noastra si pana la urma cred ca vom ajunge la o concluzie comuna. In ceea ce priveste consiliile judetene, nu pot accepta in principiu ca rezultatele alegerilor locale sa fie regandite in urma alegerilor parlamentare.

Deci, nu vom accepta o astfel de concluzie generala ca alegerile locale au avut anumite consecinte si in urma acestor consecinte trebuie refacute. Dar daca ni se va cere, de la caz la caz, vom sta de vorba si vom discuta ce putem face.

Premierul anunta saptamana trecuta ca a ajuns deja la o intelegere cu UDMR si PUR...

Cu noi, nu. Deocamdata, nu.

Presedinti cu atributii limitate

Dar in ceea ce priveste schimbarea presedintilor Camerei si Senatului?

Nici in acest caz nu am discutat deocamdata.

Veti sustine propunerea Aliantei de modificare a Regulamentului Senatului, potrivit careia presedintele acestui for poate fi revocat doar daca a incalcat Constitutia?

Sa vedem propunerea. As fi de acord cu limitarea atributiilor presedintilor de Camere. Dar sa vedem daca presedintii au atributii exagerate, daca ei pot frana sau bloca adoptarea unor proiecte. Si, in functie de concluziile noastre, vom accepta sau eventual respinge ideea unor modificari. Sincer, nu ne-am apucat sa revedem Regulamentul, dar acest lucru se poate face foarte repede.

In general, coabitarea nu e de dorit nicaieri. Recunosc acest lucru, dar nici nu e imposibila.

Ce se mai aude cu protocolul de functionare a coalitiei? S-a tot amanat semnarea lui...

E gata. Chiar astazi am convenit sa se finalizeze si dupa aceea sa-l semnam cat mai repede. Dupa parerea mea, s-a facut prea multa valva in jurul protocolului, pentru ca nu s-a amanat semnarea lui ca ar fi probleme foarte spinoase, foarte litigioase, ci pur si simplu toata lumea a avut alte urgente. Pentru PNL a fost congresul...

Refacerea majoritatii in consiliile judetene este o conditie prevazuta in acest protocol?

Exista o astfel de propunere, dar nu noi nu am acceptat-o. Acceptam ideea care probabil va fi si in protocol ca ne vom consulta in legatura cu functionarea administratiei locale. Deci, in mod implicit e posibila regandirea unor consilii judetene, dar nu ca o obligatie generala.

Recent, presedintele Basescu a afirmat intr-un interviu acordat ziarului nostru ca nu renunta la alegerile anticipate, aratand ca ar putea fi declansate prin demisia repetata a Guvernului. Ce inseamna acest lucru pentru dvs.?

Cred ca daca se va ajunge la ideea alegerilor anticipate, acest lucru trebuie sa fie concluzia intregii coalitii. Trebuie sa discutam acest lucru, dar nu e problema momentului. Pana in aprilie, cand va trebui sa semnam Tratatul de aderare la Uniunea Europeana, toata lumea stie foarte bine ca nu se poate pune problema alegerilor anticipate.

Daca ma intrebati pe mine, in acest moment as spune ca nici dupa aceea nu trebuie sa se puna aceasta problema. Daca majoritatea vrea acest lucru, vom face fata si noi. Trebuie sa discutam foarte temeinic acest lucru. Dupa aprilie, pana in aprilie nu avem ce discuta.

Ce ar trebui sa se intample atunci pentru a avea loc alegeri anticipate?

In primul rand, acum trebuie sa fim foarte atenti. Trebuie sa avem o stabilitate politica totala, o activitate parlamentara impecabila pentru a asigura conditiile semnarii Tratatului in aprilie. Acum am putea crede ca dupa aceea vom fi putin mai relaxati. Dupa parerea mea, nu vom fi. Vor aparea alte probleme. Dupa ce semnam Tratatul, tarile UE trebuie sa-l ratifice.

Vom fi obligati sa facem un lobby foarte intens pentru a asigura ratificarea.

Decizii prin consens

Daca dupa momentul aprilie vi s-ar cere sa demisionati impreuna cu ceilalti ministri UDMR, ca asa a decis coalitia, veti accepta?

Daca asa decide coalitia, inseamna ca si noi vom fi de acord cu o asemenea decizie, fiindca in coalitie toate deciziile trebuie sa fie luate prin consens. Nici unul dintre noi nu se va tine de fotoliul ministerial. Nu e problema pentru noi, dar trebuie sa ni se dea argumente.

V-ati mai schimbat atitudinea fata de anticipate comparativ cu anul trecut in decembrie, cand s-a pus prima data problema...

Sincer, nici acum nu sunt pentru, dar nu vreau sa aiba cineva impresia ca UDMR se teme de alegeri anticipate. In acest moment, avem o sustinere foarte buna din partea maghiarilor. Daca privesc problema din unghiul intereselor de partid, atunci as putea spune ca noi vom putea obtine rezultate si mai bune ca la alegerile din noiembrie.

Dar, pe de alta parte, nu cred ca tara are nevoie de alegeri anticipate.

Si daca ideea alegerilor ar fi sugerata de Cotroceni? Presedintele Basescu declara ca are o intelegere pe aceasta tema cu premierul Tariceanu...

Nu are o intelegere cu noi. Pe noi nu ne obliga deocamdata nici un fel de intelegere. Putem sa spunem da, putem sa spunem nu.

Ar fi fost mai bine sa ramaneti intr-o coalitie cu PSD si PUR?

Nu. Decizia de a merge cu Alianta era a noastra la momentul respectiv. Afirm si ulterior ca a fost o decizie buna. A fost una curajoasa, la urma-urmei...

Ati avut anumite indoieli si ati riscat de a fost o decizie curajoasa?

Nu, cand am decis sa mergem cu Alianta, inca nu aveam majoritate. Si, totusi, am spus ca facem acest pas. Si am facut bine.

2007, un moment oportun

Daca vor fi alegeri anticipate, dupa, veti face la fel?

Vom merge singuri in alegeri. Daca tot vorbim de alegeri anticipate, pana in intrarea in UE nu m-as gandi la alegeri. Daca in 2007 intram in UE, atunci in jurul acestei date am putea sa ne gandim la alegeri. Probabil ca si asa va trebui sa organizam alegeri pentru Parlamentul European. Nu e obligatoriu.

Vom avea doi ani pana la alegerile generale din Europa din 2009, cand va trebui sa avem 33 de europarlamentari. Acest lucru poate fi rezolvat prin desemnarea lor de catre Parlament, dar putem sa organizam si alegeri directe pentru cei doi ani. Inainte sau dupa intrarea noastra in UE, am putea sa ne gandim la alegeri anticipate.

Nici acest lucru nu este obligatoriu, dar daca cineva se gandeste sa refaca formula parlamentara, pentru mine momentul oportun ar fi acela.

Ati vazut documentarul Trianon?

Nu, dar voi fi curios sa-l vad. Eu am spus si la inceput, nu politicienii trebuie sa-l comenteze. Istoricii, intelectualii maghiari, romani. Haideti sa uitam de politica atunci cand discutam o problema din istoria noastra. E foarte bine ca Antena 1 il prezinta, ca toata lumea sa vada despre ce este vorba.

Dupa parerea mea, suntem destul de maturi pentru a judeca noi insine despre ce este vorba si fiecare telespectator sa aiba propria viziune asupra filmului.

De ce credeti ca s-a facut atata valva in jurul acestui documentar?

S-a gresit. Dupa parerea mea, au fost o greseala interventia, contraventia. Si Ministerul Culturii a gresit cand a cerut verificari.