Cozmin Gusa, Aurelian Pavelescu, Lavinia Sandru au decis ieri sa se desparta de PD, dupa ce conducerea democrata a recomandat organizatiilor din care acestia fac parte excluderea lor din partid. Colegiul Director al PD, reunit la Palatul Parlamentului, a apreciat - in baza articolului 26 din Statutul partidului - ca cei trei au adus prejudicii partidului prin declaratiile si activitatile lor.

Membrii Colegiului Director, care nu pot face excluderi din partid, au hotarat in unanimitate sa recomande organizatiei PD sector 1, din care fac parte Cozmin Gusa si Aurelian Pavelescu, respectiv organizatiei PD Mures, unde activeaza Lavinia Sandru, sa ii dea afara din partid. Incepand de ieri, cei trei nu vor mai putea vorbi in numele partidului si nu vor mai reprezenta acest partid.

"E limpede ca Basescu a fost in mijlocul evenimentelor"

Gusa, Pavelescu si Sandru au declarat imediat dupa sedinta conducerii PD, la care nu au participat, nemaifiind membri ai acestui for, ca "din acest moment ne-am despartit de PD", evitand sa spuna clar "am demisionat din PD". Cozmin Gusa a tinut sa isi exprime dezamagirea fata de Traian Basescu, despre care a spus "e limpede ca a fost in mijlocul evenimentelor".

Proaspat despartitul de PD a tinut sa-i transmita presedintelui tarii ca, in momentul in care a luptat pentru el si l-a sprijint in 2004, a sperat ca va putea fi "un Attaturk" (fondatorul statului modern turc), dar incepe sa semene cu presedintele Belarus Alexandr Lukasenco.

Mai mult, a spus el referindu-se la Basescu: "Nu am decat un mesaj pentru el: onoarea ii lipseste si mai devreme sau mai tirziu acest lucru va fi extrem de vizibil si pentru romani".

Gusa a explicat ca despartirea de PD are loc pentru a evita "presiunile asupra organizatiilor", el sustinand ca stie de presiunile facute asupra semnatarilor scrisorii prin care i se cerea sa candideze la presedintia partidului si vrea sa evite continuarea acestora pentru ca "inclusiv cu fortele aparatului administrativ vor exercita presiuni".

"Asta ar fi un circ si cei din organizatii nu ar merita asa ceva", a spus Gusa. El a sustinut ca, de fapt, nu exista motive pentru sanctiunile date de conducerea PD, ci doar "frica de o competitie libera".

Vom vota toate proiectele sustinute in campanie

"In Parlament vom vota absolut toate proiectele referitoare la ceea ce am sustinut noi in campania electorala, dar vom fi extrem de selectivi cu lucrurile care sugereaza clientelism politic", a adaugat Gusa.

Intrebat daca va lua in considerare sugestia presedintelui interimar Emil Boc de a renunta la mandatul de deputat pentru a da dovada de morala, Gusa a replicat ca liderul PD vorbeste "ca in suplimentul Scanteia din Academia Catavencu, ce a aparut in decembrie, cand ii aducea osanale lui Nicolae Ceausescu si PCR".

"Sa ne lase cu limbajul de UASCR pentru ca asta influenteaza si gandirea", a completat Gusa. El a anuntat ca se va ocupa de infiintarea de filiale ale "Initiativei 2003", si a mentionat ca alaturi de ceilalti doi colegi ai sai nu si-au pus, deocamdata, problema inscrierii intr-un alt partid sau a infiintarii unuia.

La randul sau, Aurelian Pavelescu a apreciat ca deciziile conducerii PD reprezinta o "replica a sistemului totalitar". Pavelescu a spus ca cei trei vor ramane in cotinuare alaturi de electoratul care i-a votat, dar si de membrii PD care au crezut in ei.

Lavinia Sandru a insistat asupra faptului ca "adevarul e in alta parte, nu la cei care joaca pentru scurta perioada rolul de lideri politici". Ea a mentionat ca mai bine "ne despartim noi de PD", ca asupra organizatiilor din care fac parte sa nu se exercite presiuni.

Sandru a tinut sa mai spuna ca "poporul a votat culoarea portocalie", iar membrii conducerii PD au aratat ca "promisiunile portocalii au inceput sa se transforme in gesturi albastre".

Boc reclama "prejudicii de imagine"

Presedintele interimar al democratilor a explicat ca afirmatiile facute in ultima perioada de Gusa, Pavelescu si Sandru au adus "prejudicii de imagine" PD.

El a precizat ca declaratiile privind politica PD ca partid de guvernare, cele privitoare la liderii PD sau la presedintele Traian Basescu si faptul ca, in activitatea lor, cei trei nu s-au consultat cu nici o structura a partidului in demersurile lor, slujind prin asta doar "interesul personal si de grup".

Boc a insistat si asupra lipsei spiritului de echipa in cazul celor trei, subliniind ca PD "a rezistat si rezista tocmai pentru ca este animat de spirit de echipa".

"Nu ne face placere sa ne despartim de unii colegi, dar din nefericire, intre prietenie si Statut trebuie sa alegem Statutul", a spus Boc, amintind un citat din Aristotel si parafrazandu-l: "Gusa mi-e prieten, dar mai prieten imi este PD si statutul PD".

El a admis ca "orice membru PD are in ranita bastonul de presedinte si poate candida la conducerea partidului", dar a adaugat el, "totul este sa se desfasoare in limitele statutului, sa formeze o echipa si sa respecte prevederile statutului".

In opinia liderului interimar al PD, cel mai bun exemplu in acest sens este chiar el, care de la vicepresedinte de filiala a ajuns presedintele partidului.

Semnatarii scrisorii nu risca sanctiuni

Semnatarii scrisorii deschise initiate de Lavinia Sandru, prin care i se cerea lui Cozmin Gusa sa candideze la sefia PD, nu risca nici un fel de sanctiune, a precizat Emil Boc, mentionand faptul ca cei mai multi dintre acestia au spus ca nu au semnat in acea forma documentul care a fost prezentat public.

El a apreciat ca un "gest moral" din partea celor trei ar fi ca acestia sa renunte la mandatele de deputat pe care le-au obtinut pe listele PD. Daca nu vor face acest lucru, a estimat liderul PD, trebuie tinut cont ca "viitorul Aliantei nu sta" in Gusa, Pavelescu si Sandru.

"Nu este afectata Alianta PNL-PD pentru ca nu in cei trei a stat stabilitatea Aliantei din Parlamentul Romaniei", a spus Boc. El a accentuat ca Alianta este decisa sa-si puna in practica programul de guvernare, iar in situatia in care acest lucru nu va fi posibil "solutia o va reprezenta intoarcerea la popor, prin alegeri anticipate".

Mai mult, el a atras atentia ca cetatenii au votat programul "DA" si nu programul "Initiativei 2003". "Nu a existat nici o incertitudine cu privire la decizia luata", a concluzionat Boc, remarcand: "Gusa n-a putut merge pana la capat cu PD".

Deputatul Liviu Nistoran, presedinte al Organizatiei de Tineret, a subliniat ca totul a plecat de la faptul ca Gusa nu a acceptat sa nu mai fie lider de grup la Camera Deputatilor. Nistoran a amintit ca Lavinia Sandru si Aurelian Pavelescu sunt vicepresedinti de Comisii parlamentare la Camera Deputatilor, unul la abuzuri, celalalt la cultura.

In ceea ce il priveste pe Cozmin Gusa, liderii PD au apreciat ca el ar fi putut - foarte simplu - sa ceara o derogare privind vechimea in Parlament pentru a putea fi lider de grup parlamentar.