Secretarul de Stat al Statelor Unite, Condoleezza Rice, a declarat in urma reuniunii de la Bruxelles a miniştrilor de externe ai ţărilor membre NATO, că Alianţa este unită in chestiunea Irakului.

Condoleeza Rice a adăugat totuşi că Statele Unite au dubii cu privire la posibila ridicare de către Uniunea Europeană a embargolui asupra exportului de arme spre China şi presupusul program nuclear al Iranului.

Condoleeza Rice a lansat un nou avertisment Iranului că Statele Unite urmăresc cu atenţie programul său nuclear. Cu ocazia primei sale reuniuni ministeriale la NATO, Secretarul de Stat Rice a spus că dacă Iranul nu-şi respectă obligaţiile de a accepta o monitorizare internaţională, riscă sancţiuni ONU.

In prezent, cele trei mari puteri europene -- Marea Britanie, Franţa şi Germania -- continuă eforturi diplomatice in vederea obţinerii de garanţii că Teheranul nu va fabrica arme nucleare. Doamna Rice s-a ferit să-i critice pe europeni, spunand că se consultă constant cu Washingtonul pentru a trimite acelaşi mesaj clar şi puternic.

Pană cand sunt insă dispuşi americanii să aştepte?

"Nu am stabilit nici un calendar sau dată limită", a spus Condoleezzea Rice, "dar iranienii ştiu ce au de făcut -- nu trebuie să li se permită să fabrice arme nucleare sub pretextul unui program nuclear civil".

Suntem siguri că o soluţie diplomatică poate fi gasită, a spus Secretarul de Stat, avertizand insă că Preşedintele George Bush nu-şi ia niciodata toate opţiunile de pe masă.

Doamna Rice s-a arătat oarecum resemnată la ideea că Uniunea Europeană va lua o alta masură care nu-i pe placul Washingtonului, ridicand in următoarele luni embargoul asupra exporturilor de arme către China.

Americanii critică in continuare situaţia drepturilor omului in China şi se tem că echilibrul militar intr-o regiune delicată ar putea fi radical modificat. Iranul şi China au umbrit oarecum agenda oficială a discuţiilor de la NATO, unde rezultatele au satisfăcut-o pe Condoleezza Rice.

Ea a spus că a asistat la cea mai buna discuţie din ultimii ani privind Irakul -- alegerile din Irak, a spus ea, le-au amintit multor participanţi trecutul recent al propriilor lor ţări.

Secretarul General NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a spus ca Irakul a intrat intr-o nouă fază.

"Scopul meu", a spus liderul NATO, "este ca toţi cei 26 de aliaţi să contribuie la misiunea NATO de antrenament a forţelor de securitate irakiene, fie in interiorul ţării, fie in afara ei, fie prin contribuţii financiare".

Domnul Scheffer speră ca joi, la intalnirea miniştrilor apărării NATO de la Nisa, prima pe sol francez din ultimii 40 de ani, să obţină un angajament mai clar şi din partea Franţei, cea mai acerbă critică, alături de Germania, a războiului din Irak.

Turneul doamnei Rice, care s-a intalnit şi cu liderii Uniunii Europene, precum şi reuniunea NATO de la Nisa au menirea să pregătească terenul pentru vizita in Europa a Preşedintelui George Bush, de la 22 februarie, cand acesta speră sa pună la punct, cel puţin teroretic, unul dintre cele mai tulburi capitole din istoria relatiilor transatlantice.

O ştire bună de la Washington şi pentru Romania. Ministrul de Externe, Mihai Răzvan Ungureanu a spus că a primit confirmarea de la oficialii americani privind aprobarea a 28 de milioane de dolari asistenţă militară. Din surse diplomatice, banii vor fi destinati unei baze militare mari in Dobrogea şi probabil altor cateva mai mici.

Programe asemănătoare au fost adoptate şi pentru Bulgaria şi Polonia, consfinţind reorientarea fortelor militare americane dinspre vestul spre estul Europei.