Mai multe institutii de invatamant din Canada si Statele Unite au hotarat sa introduca cursuri despre "programele malitioase" care abunda pe Internet. De anul acesta, studentii canadieni vor invata cum pot sa trimita spam sau cum se scriu programele spyware.

NERABDARE

Scolarii de-abia asteapta sa se faca mari si sa atace

Din toamna lui 2003, studentii de la University of Calgary au avut la dispozitie un curs despre "tehnica" scriiturii de virusi. In clipa in care Universitatea a facut acest anunt, mai multe companii de securitate informatica au protestat in diverse feluri, cei mai "radicali" fiind expertii de la Sophos.

Compania a precizat intr-un comunicat ca nu va angaja niciodata vreo persoana care a scris candva vreun virus. Fireste, intentia profesorilor canadieni era "de buna credinta", pentru familiarizare si pentru dobandirea de cunostinte sporite in securitatea informatica.

SA INVATAM SPAM!

Recent, Universitatea canadiana a anuntat ca din toamna va initia cursuri despre modalitatile de a trimite spam si programe "spion" spyware.

"Ideea este ca studentii sa invete cum se propaga aceste programe, cum sunt create, cum interactioneaza cu sistemul. Si dupa ce si-au insusit aceste lucruri, vor invata sa realizeze «antidotul», vor invata cum sa lupte impotriva acestui gen de lucruri", a declarat initiatorul cursului, prof. John Aycock.

"HACKERIT ETIC"

Din vara lui 2004, americanii pot sa devina absolventi ai "Hacker College", o sectie a centrului de perfectionare IT, "Intense School" din Florida, institutie fondata in 1997. Pentru a absolvi "Hacker College" trebuie sa scoti din buzunar vreo 4.000 de dolari. Ce poti sa inveti de acesti bani? Reusita in tentativa de spargere a unei retele de calculatoare.

Teoretic, se incearca "patrunderea in mintea unui hacker", cu scopul de a preveni, dar si de a raspunde prompt unor viitoare atacuri electronice. La capatul cursurilor, absolventii vor da un examen si, daca vor trece, vor primi o diploma de "hackerit etic".

SISTEMUL

"Studentii trebuie sa invete cum se propaga aceste programe malitioase, cum sunt create, cum interactioneaza cu sistemul. Si dupa ce si-au insusit aceste lucruri, vor invata sa realizeze «antidotul»" - prof. John Aycock, University of Calgary

CONDITII

Profesorii de la University of Calgary vor lua o serie de masuri in timpul cursurilor de "securitate informatica".

Astfel, studentii vor fi supravegheati de camere de filmat, avand interdictia de a intra in sala cu aparatura electronica asupra lor. De asemenea, studentii sunt obligati sa semneze o serie de hartii.

Conform celor stipulate in acele "documente", studentii inteleg ca folosirea in scopuri "negative" a celor invatate la cursuri va avea consecinte civile si penale.