Siemens nu a mai depus nici o oferta pentru Electroputere, deoarece statul va vinde acum societatea in totalitate, nu pe bucati, asa cum i-ar fi interesat pe nemti. A depus insa o oferta controversatul om de afaceri Stefan Vuza.

Companiile straine despre care s-a spus ca ar dori sa preia Electroputere Craiova nu au mai depus oferte pentru participarea la privatizare, singurele interesate fiind doua consortii din Romania. Potrivit unui comunicat al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, pina ieri, cind a fost termenul-limita, au fost depuse doua oferte.

Una din partea unui consortiu format din Contactoare Buzau si Somes Dej si alta din partea unui consortiu format din Cuprom Bucuresti, Amteck Investitii Bucuresti si persoana fizica Gheorghe Nitu.

Cele doua companii care alcatuiesc primul consortiu fac parte din grupul Serviciile Comerciale Romane (SCR), apartinind omului de afaceri Stefan Vuza.

Cine a plecat si cine a venit

Spre finalul anului trecut, toate datele ii dadeau pe nemtii de la Siemens drept viitori proprietari ai Electroputere, dupa ce, in 2002, General Motors a avut o prima tentativa de a cumpara societatea craioveana. Cele doua companii nu se mai regasesc pe lista ofertantilor pentru ca n-au vrut sa cumpere toata societatea.

Initial, atit Siemens, cit si DAB ar fi vrut sa cumpere bucati din Electroputere. Insa conditiile de vinzare s-au schimbat. Acum, statul a scos la vinzare 63% din actiunile intregii societati.

Ce a parut o inghititura prea mare pentru Siemens se pare ca nu este si pentru mai putin „titratul“ SCR Grup al lui Vuza. Omul de afaceri spune ca detine societati mai mari decit Electroputere si ca s-a decis sa cumpere compania craioveana pentru a o integra in celelalte.

„Avem Caromet Caransebes, care face boghiuri de locomotive pe care le cumpara doar Electroputere, deci e normal sa ne intereseze societatea. Vrem o integrare a societatilor din grup“, ne-a spus Vuza. Cu o avere estimata la 50 de milioane de dolari, Vuza este un personaj controversat. Potrivit presei, el ar fi fost un apropiat al PSD, care i-a vindut o gramada de societati.

Numit chiar „miliardar de carton”, despre Vuza s-a spus ca ar fi cumparat societatile printr-un sistem-suveica: lua intii societati falimentare, cu bani putini, iar acestea achizitionau, la rindul lor, pachetele majoritare la alte societati. Imperiul SCR numara astazi 16 companii, jumatate dintre ele cumparate de la stat.

„Ziarele au vrut bani“

Omul de afaceri neaga insa acuzatiile. „Am cumparat patru fabrici inainte de 2000 si alte patru cind a venit PDSR la putere. Sint un om controversat doar pentru citeva ziare carora n-am vrut sa le dau banii pe care i-au cerut. N-am falimentat nici o societate cumparata, toate merg bine, au profit si n-au datorii la stat. Am indeplinit toate conditiile de calificare la licitatii.

Nu puteam sa intru la APAPS daca inrautateam situatia unei fabrici cumparate inainte. Sau credeti ca am mituit pe toata lumea, credeti ca toata lumea e corupta?“, spune Vuza.