Proiectul "Nu da spaga" al Fundatiei Concept a castigat trei premii, la toate categoriile pentru care a fost nominalizat la Gala Societatii Civile.

Gala Societatii Civile, ajunsa la editia a treia, si-a desemnat castigatorii intr-o ceremonie desfasurata pe 9 februarie la Teatrul National Bucuresti.

Performerul serii a fost fundatia CONCEPT, care a castigat cu proiectul "Nu da spaga", realizat impreuna cu Transparecy International, Teatrul Ariel, Asociatia de Comunicatii prin Cablu, Oops Media si Asociatia Editorilor de Presa Online.

Ei au reusit sa ia cele mai multe premii, castigand la toate categoriile la care au fost nominalizati: Premiul Special pentru actualitatea si originalitatea mesajului civic (oferit de juriul presei), premiul pentru comportament civic si participare publica, si titlul pentru cea mai buna initiativa a societatii civile in 2004. Campania a fost finantata de Uniunea Europeana prin Programul Phare.

Asociatia Editorilor de Presa Online este editorul publicatiilor www.revistapresei.ro si www.anchete.ro

Contributia noastra la acest proiect este editarea primului Manual de spaga din Romania, atat in versiune on-line cat si in forma tiparita (Manual de spaga (*pdf)).

Lista completa a premiilor

"Aceste premii sunt ale suporterilor si partenerilor NU DA SPAGA care au avut curajul sa isi asume mesajul campaniei si sa il transmita tuturor celor cunoscuti. Nominalizez aici cele 170 de persoane care si-au asumat public mesajele impotriva coruptiei de ghiseu si cele peste 160 de organizatii neguvernamentale si institutii publice care au distribuit materialele campaniei.

Nu in ultimul rand, nominalizez cei peste 100 de parteneri din media centrale si locale care au sustinut gratuit NU DA SPAGA si si-au informat consecvent publicul cu privire la ce este si ce nu este coruptia mica.

Pentru a-i cunoaste pe adevaratii castigatori, vizitati site-ul www.nudaspaga.ro" a declarat Radu Mateescu, Presedinte Executiv, Fundatia CONCEPT.

Campania NU DA SPAGA s-a derulat in perioada august-noiembrie 2004 si s-a adresat in special tinerilor cu varsta cuprinsa intre 15-25 de ani. Potrivin fundatiei CONCEPT, doua treimi din persoanele intervievate au declarat ca au dat spaga.

Inaintea evenimentului de decernare a premiilor, timp de trei zile, "Gala", desfasurata sub patronajul Delegatiei Comisiei Europene, a gazduit o serie de conferinte.

"Responsabilitatea sociala a companiilor - premiza pentru parteneriatul dintre societatea civila si sectorul de afaceri", "Eficienta sponsorizarilor ca instrument de marketing", "Mass media si socieatatea civila", "Solutia pentru atragerea finantarilor publice", au fost cateva din temele conferintelor.

"Manualul de spaga" se intoarce

Articol preluat din Ev. Zilei

Alex Ulmanu

Sambata, 12 Februarie 2005

Asociatia Editorilor de Presa Online va scoate anul acesta o noua editie a “Manualului de spaga”, a spus fondatorul organizatiei, Ioan Margarit.

“Manualul de spaga” a facut parte din campania “Nu da spaga”, a fundatiei Concept. Campania, finantata de UE, a fost rasplatita miercuri cu trei premii la Gala Societatii Civile: Premiul Special pentru actualitatea si originalitatea mesajului civic, Premiul pentru comportament civic si participare publica si titlul pentru Cea mai buna initiativa a societatii civile in 2004.

Reactualizarea manualului de spaga se impune “pentru ca s-au modificat preturile si procedurile”, a sustinut Margarit. Manual include o serie de marturii privind spagile care se dau in diverse situatii sau domenii, intre care sistemul sanitar, cel educativ si cel administrativ.

“Premierea campaniei “Nu da spaga” la Gala Societatii Civile e un semn ca s-a schimbat ceva in Romania in ultimele doua-trei luni”, a spus Margarit. “Si acum se da spaga ca si inainte, dar macar acum se poate vorbi despre asta”, a adaugat el. “Televiziunile au cam refuzat sa difuzeze spoturile campaniei, pretextind ca incita la violenta”, a amintit Margarit.

“Dar cred ca adevaratul motiv a fost acela ca regimul era deranjat ca se vorbeste despre acest subiect”, a conchis el.