Presedintele George W. Bush a solicitat Congresului Statelor Unite suma de 400 de milioane pentru a recompensa statele care au participat alaturi de SUA la misiunile din Afganistan si Irak, relateaza BBC. Un purtator de cuvant al Casei Albe a declarat ca banii vor fi folositi pentru a ajuta natiunile care se confrunta cu riscuri politice si economice.

Substantialul fond, numit "Initiativa Solidaritatii", este destinat tarilor "care promoveaza libertatea in lume", se arata intr-un comunicat de presa. Polonia, ca aliata-cheie a americanilor in misiunile din Irak, va lua "partea leului" din acest fond, respectiv 100 de milioane de dolari.

Oficialii au refuzat insa sa arate care alte state vor beneficia de acest ajutor, insa se pare ca este vorba in special de state din Europa de Est: Ucraina, Ungaria, Romania si statele baltice. Unii spun insa ca, in acest fel, George Bush incearca sa determine statele care inca nu si-au retras trupele din Irak sa mai ramana in zona alaturi de Statele Unite.