Partidul Popular Creştin Democrat din Republica Moldova acuză partidul de guvernămant, al Comuniştilor de „realizarea unei diversiuni politice impotriva opoziţiei creştin-democrate”, in plină campanie electorală, prin tentativa de mituire a unor militanţi PPCD.

La randul lor, comuniştii neagă că ar fi incercat să ştirbească imaginea PPCD şi ameninţă să-i dea in judecată pe creştin-democraţi.

Mihai Coreţchi, purtător de cuvant al PPCD, a declarat intr-o conferinţă de presă că, la sfarşitul lunii ianuarie, comuniştii au plătit caţiva tineri din municipiul Bălţi, care au participat in calitate de observatori ai PPCD la alegerile din Ucraina.

Tinerii urmau să declare la postul de televiziune NIT că opoziţia creştin-democrată nu le-a plătit diurnele promise şi i-a cazat in condiţii foarte proaste. In apariţia televizată tinerii s-au prezentat ca foşti simpatizanţi ai PPCD, decepţionati de acest partid.

Mihai Coreţchi a prezentat şi cateva inregistrări video cu unii dintre aceşti tineri care afirmă că au făcut declaraţii impotriva PPCD, după ce liderii comunişti din localitate le-au plătit cate 3000 de lei, adică aproximativ 230 de dolari. Iată ce spune Victoria Bradu, una dintre tineri:

„Ne-au spus să zicem că nu ne-au dat suma care trebuie, să nu mai avem incredere in PPCD. Neştiind in ce afacere murdară m-am băgat, am căzut de acord. La sfarşitul acestui interviu, o persoană, un bărbat de aproximativ 40-45 de ani, ne-a dat cate trei mii de lei”.

Liderul comuniştilor din Bălţi, Vladimir Vitiuc, a infirmat insă aceste acuzaţii. Vladimir Vitiuc:

„Nu o să fac acum declaraţii spontane. In general, lucrurile nu au stat aşa. Pe viitor voi intreprinde ceva şi, aproape sigur, ii voi acţiona in judecată şi voi face şi altele asemenea”, a spus liderul comuniştilor din Bălţi.

La randul său, preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Petru Răilean, consideră că scandalul a fost depăşit, după ce Partidului Popular Creştin Democrat i s-a oferit dreptul la replică la postul de televiziune NIT.

Totodată, Răilean susţine că lucrurile sunt prea complicate şi ţin, mai degrabă, de competenţa instanţei de judecată decat a CEC. Petru Răilean:

„Acestea sunt nişte chestii ca şi vrabia ceea ce zboară dintr-un copac in altul. Dumnezeu să-i ştie de cine au fost influenţaţi prima dată. Dumnezeu să-i ştie de cine sunt influenţaţi acum. Asta e o chestie complicată. Nu ştiu. Lasă-i să se adreseze in judecată, să se judece. Dumnezeu cu danşii”.

Acest episod constituie un nou pas pe calea escaladării unui conflict intre Partidul Comuniştilor şi opoziţie, acuzată de liderul Comunist, Preşedintele Vladimir Voronin, că ar urmări declanşarea după alegeri a unui puci, in ipoteza unei victorii comuniste in scrutinul parlamentar de la 6 martie.

Intre timp, autorităţile Republicii Moldova au anunţat că au expulzat cinci cetăţeni ai Federaţiei Ruse sub acuzaţia că ar fi fost implicaţi in mod ilegal in campania electorală in favoarea unui grup politic care nu a fost, deocamdată, nominalizat.

In ultima vreme au apărut in presă speculaţii cu privire la sprijinul acordat de unii exeperţi in relaţii publice din Rusia Blocului Moldova Democrată, condus de Primarul Chişinăului, Serafim Urecheanu.