Declaratiile de la mijlocul saptaminii ale politicienilor au provocat o furtuna pe piata de capital. A fost o perioada tulbure, care a demonstrat cit de sensibila poate fi bursa la schimbarile legislative de peste noapte.

SaptamIna care s-a incheiat a fost una in care indicele bursier (BET) a avut o evolutie oscilanta, acest fapt datorindu-se declaratiilor politicienilor.

Dupa ce de la inceputul anului crescuse cu 34,5%, depasind cele mai optimiste asteptari, marti, 8 februarie, in urma declaratiilor vicepremierului Adriean Videanu referitoare la cresterea impozitului pe cistigurile obtinute la bursa de la 1, la 10%, are loc prima corectie. Indicele BET scade cu 4,28%. Ziua de miercuri este una de cosmar.

In lipsa unor reglementari clare din partea Ministerului Finantelor cu privire la impozitarea veniturilor din actiuni, indicele BET scade cu 10,32% pina la ora 13.15, ora la care conducerea bursei suspenda sedinta de tranzactionare pe motiv de deficienta tehnica.

Imediat, in perioada de suspendare, pe site-ul bursei apare si comunicatul Ministerului Finantelor Publice referitor la faptul ca pina la data de 1 aprilie 2005 impozitul ramine 1%. Dupa reluarea sedintei de tranzactionare, la ora 2.15, jucatorii incep sa cumpere, bursa incheind totusi sedinta cu o scadere de 5,64%. Ziua de joi, 10 februarie, parea una in care totul va intra in normal.

Indicele BET crescuse cu 5,43%. Dar, la ora 13.39, alta „bomba“. Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) suspenda de la tranzactionare, pentru doua zile, societatile de investitii financiare.

Potrivit comunicatului CNVM, li se cere sefilor societatilor de investitii financiare (SIF) sa elimine prevederea din statut conform careia nici un actionar nu poate detine mai mult de 0,1% din actiuni.

Cele mai bune si cele mai rele

Unele actiuni au crescut. Se remarca actiunea companiei MJ Maillis Romania, care este de departe cea mai stabila, inregistrind o crestere de 12,5%, urmata indeaproape de SIF Transilvania, cu un randament de 8,72%, de la 14.900 la 16.200 de lei actiune. Urmeaza inca trei societati de investitii financiare, respectiv SIF Moldova (crestere de 5,88%), SIF Muntenia (4,6%) si SIF Banat-Crisana (3,10%).

„Actiunile societatilor de investitii financiare reprezinta cele mai solide pentru investitori. Au oscilatii de preturi foarte mici, iar trendul lor este unul crescator“, defineste Marius Plugaru, directorul Ieba Trust, situatia din saptamina care a trecut. La polul opus se remarca actiunile companiilor care au adus jucatorilor cele mai mari pierderi.

Topul incepe cu Rafinaria Astra Ploiesti, care a scazut de la 710 la 508 lei, urmata indeaproape de Chimopar Bucuresti, cu o scadere de 24,8%.

Previziuni contradictorii

„Pe piata de capital sint multe interese in acest moment. Asa ca nu pot face public, ca broker, o previziune pentru perioada urmatoare“, spune Emil Ogica, vicepresedinte KTD Invest. In schimb, directorul Ieba Trust considera ca cele mai vinate actiuni in perioada imediat urmatoare vor fi cele ale societatilor de investitii financiare.

„Luni, 14 februarie, actiunile societatilor de investitii financiare vor intra la tranzactionare si, privind prin prisma majorarii pragului de 0,1%, cred ca vor fi cele mai tranzactionate actiuni“, sustine Marius Plugaru.