A fost construit un dispozitiv militar capabil sa filmeze ce se intampla de cealalta parte a unei cladiri. Are 15,5 centimetri lungime, zboara pe deasupra inamicului si-i transmite stapanului sau imagini din zona de lupta. Poate fi lansat cu o mitraliera M16 si a fost botezat Licuriciul.

Dupa ce au inventat anul trecut mitraliera care trage dupa colt si dispozitivul care vede prin ziduri, cercetatorii israelieni vin cu o noua gaselnita: un mici spion electronic ce poate fi aruncat in mijlocul inamicilor direct din lansatorul de grenade al unei mitraliere M16.

TRANSMISIE. Dispozitivul zburator trasmite informatiile unui computer de buzunar Palm Pilot. Cel care a lansat Licuriciul poate ramane la adapost, dar va avea imagini din zonele in care se ascund soldatii inamici. Licuriciul are o greutate de 145 de grame, lungimea de 15,5 centimetri si circumferinta de 3,8 centimetri.

"Obiectivul este ca orice soldat sa poata tine in vesta sa antiglont cativa Licurici.

OBSERVATIE. Cand va dori sa observe ce se intampla de partea cealalta a unui obstacol, va introduce dispozitivul in lansatorul de proiectile, care se afla dispus sub teava armei M-16", arata publicatia israeliana Yediot Aharonot.

SPIONUL. Micul spion este capabil sa zboare timp de opt secunde, pana la o distanta de 600 de metri. In timpul zborului, aceasta filmeaza spatiul parcurs si transmite imaginile catre un PDA. Astfel, soldatii vor putea decide daca si cum sa atace tinta. Dispozitivul a trezit un interes mondial, atat in ceea ce priveste lupta armata, cat si cea a unitatilor de lupta impotriva terorismului.

Intregul sistem va fi expus luna viitoare, in cadrul unei expozitii de armament ce se va desfasura in Florida, SUA.

COMUNICAT. Serviciul de dezvoltare a mijloacelor de lupta al Israelului a transmis intr-un comunicat ca sistemul a fost testat cu succes. Oricum, Licuriciul se preteaza la imbunatatiri, iar in prezent se lucreaza la perfectionarea acestuia.

INVENTIVI

Daca cercetatorii militari au inventat un dispozitiv care trece in mare viteza pe deasupra capetelor inamicilor, cativa elevi ai unei scoli israeliene au inventat un aparat care sa le raporteze parintilor daca odraslele lor conduc masina cu viteza excesiva. Aparatul este amplasat in interiorul masinii si va transmite parintilor un SMS de fiecare data cand copiii lor depasesc viteza limita legala.

LICURICIUL

"Cand va dori sa observe ce se intampla de partea cealalta a unui obstacol, va introduce dispozitivul in lansatorului de proiectile, care se afla dispus sub teava armei M-16"

Yediot Aharonot