Citeva zeci de romani, pasageri ai cursei TAROM pe ruta Larnaca-Bucuresti, au vazut moartea cu ochii vineri seara, la plecarea din Cipru, cind aeronava Boeing 737-300 a fost la un pas sa se prabuseasca in Marea Mediterana. La ora 22.20, la doar citeva minute dupa decolare, cind aeronava in plina ascensiune ajunsese deja la aproape 1.

200 de metri, o pasare flamingo a intrat in galeria de aspiratie a motorului din dreapta, scotindu-l din functiune. O flama puternica a luminat hublourile din dreapta, o bubuitura a zgiltiit intreaga aeronava, iar cabinele au fost invadate de un fum inecacios, provenit de la cablurile scurtcircuitate.

Devenit vadit instabil, avionul si-a continuat drumul vreme de alte citeva zeci de secunde, pina cind membrii echipajului au realizat ca s-a intimplat ceva serios. Dupa citeva momente de agitatie, comandantul Stancescu a initiat imediat procedurile de urgenta, luminile au fost reduse la minimum, monitoarele din spatiul rezervat pasagerilor - stinse, iar avionul a facut cale-ntoarsa spre Larnaca.

Au urmat minute de groaza, dar Boeingul ramas intr-un singur motor a reusit sa ajunga cu bine pe pista, acolo unde asteptau deja masinile pompierilor si ale Salvarii. Din fericire, intregul incident s-a incheiat cu bine, fara victime.

Abandonati pe aeroport

Echipajul cursei TAROM numarul 254 nu s-a ridicat insa la inaltimea profesionalismului dovedit de piloti.

Nimeni n-a venit sa le explice pasagerilor ce s-a intimplat, cei care ar fi trebuit sa faca acest lucru “evaporindu-se” aproape instantaneu in momentele critice! Doar calmul deosebit al calatorilor si norocul ca multi dintre acestia - aflati la cel de-al doilea zbor - nu au sesizat problemele au facut ca interiorul avionului sa nu fie cuprins de haos.

Dispretul agentiei TAROM fata de pasagerii care platisera cursa a devenit evident dupa aterizare. Cele aproximativ 50 de persoane evacuate de la bordul aeronavei “Timisoara” au fost pur si simplu abandonate in zona de tranzit a aeroportului Larnaca! Nici un angajat al TAROM nu s-a deranjat sa se intereseze de soarta pasagerilor sau sa le explice acestora ce ii asteapta.

Calatorilor li s-au distribuit doar niste cupoane cu care au putut achizitiona cite un suc si o bucatica de pizza. Acestia au aflat neoficial, din discutiile cu diversi lucratori de pe aeroport, ca TAROM va trimite alta aeronava sa-i preia, iar imbarcarea se va face la ora 5.00. Pina la urma, plecarea a fost afisata pe monitoare pentru ora 7.

00, dar avionul “Hunedoara”, venit de la Bucuresti, a decolat la 7.30.

Intregul incident, trait pe viu de unul dintre redactorii “Evenimentului zilei” aflat la bordul aeronavei ghinioniste, dar si povestea romanilor care au trecut prin aceasta poveste de groaza vor fi relatate pe larg opiniei publice in ziarul nostru de miine.