Romanii pot afla cu o zi inainte daca va fi un cutremur in Vrancea

V-ati inchipuit vreodata ca deschideti calculatorul si - asa cum cititi revista presei, cursul valutar, prognoza meteo - puteti afla si prognoza cutremurelor pe urmatoarele 24 de ore? Ei bine, la aceasta ora acest lucru este posibil.

Din 25 ianuarie 2005 exista o pagina de Internet care prezinta gratuit prognoza cutremurelor pentru ziua urmatoare, pe ore si minute, in limba romana si engleza, printr-un sistem unic in lume, pus la punct de un grup de specialisti romani. Cum se face? In primul rand se deschide site-ul www.fotonsas.

ro unde apare Centrul de Avertizare Seismica al Institutului Roman de Seismologie Aplicata. Se da “clic” pe “Activitatea seismica in urmatoarele 24 de ore”. In acea pagina apare predictia cutremurelor din ziua urmatoare pentru zona Vrancea, dar si pentru Europa si Asia. Acolo poti sa afli, zilnic, aproximativ dupa ora 18.00, ce cutremure se vor produce maine.

Graficul pentru Vrancea arata data, ora la care se estimeaza ca se va produce seismul, latitudinea, longitudinea, adancimea, magnitudinea si probabilitatea de a se produce. Mai jos, acelasi tip de grafic este desfasurat pentru zonele Europa si Asia. In partea de jos a paginii se gaseste “Evaluarea predictiilor precedente”.

Se da iar “clic” si apare o pagina cu toate evaluarile facute pana in acel moment, plus posibilitatea de a intra separat pe evaluarile precedente pentru Vrancea sau pentru Euro-Asia. Dam din nou “clic”, pe Vrancea, de exemplu, si apare un tabel cu opt rubrici. Prima rubrica arata data la care s-a facut estimarea.

A doua arata ora la care s-a preconizat producerea cutremurului, apoi rubrica pentru latitudinile, urmatoarea e longitudinea, urmeaza adancimea la care e prognozata declansarea seismului, magnitudinea (cate grade Richter va avea), apoi rubrica pentru probabilitatea de producere estimata la vremea respectiva, intervalul in care se preconiza ca se va produce cutremurul (adica intre zilele x si y),

iar ultima e rubrica de “statistica”, in care se arata daca acel seism s-a produs sau nu. Exemplu: in data de 8 februarie Centrul de Avertizare Seismica preconiza pe pagina de Internet ca a doua zi, 9 februarie, urma sa se produca in zona Vrancea, la ora 14.

30, un cutremur de 4,4 grade Richter la o adancime de 155 de kilometri, cu latitudine si longitudine precizate si cu o probabilitate de declansare de 60%. Acel cutremur chiar s-a produs a doua zi, exact asa cum se estimase. “Sistemul de Monitorizare a Precursorilor Seismici a fost realizat cu doi ani in urma si este in continua dezvoltare.

El este destinat avertizarii seismice cu circa 12 -24 de ore inainte de producerea unui seism major. Initial, datele furnizate de acest sistem au fost folosite exclusiv pentru Ťuzul internť. Pagina de pe Internet a fost activata pentru populatie din data de 25.01.

2005 si aici se fac estimari ale activitatii seismice pentru urmatoarele 24 de ore, in zona epicentrala Vrancea si pe o distanta de 14.000 de kilometri in jurul Romaniei. Este un proiect experimental care estimeaza cu o precizie de 90% pentru o perioada de 24 de ore cutremurele care urmeaza sa se produca in zona epicentrala Vrancea.

Estimarile realizate de noi sunt bazate pe o metoda matematica, aplicata intr-un sistem de monitorizare unica in lume, care reuneste principii de seismo-dinamica, astro-fizica, electro-acustica si fizica nucleara. Precizia metodei e cu atat mai mare cu cat magnitudinea seismului care urmeaza sa se produca este mai mare.

Desigur, in zilele in care nu avem avertizari la aparate nu apar date noi in pagina.

Trebuie spus ca in cazul in care avem un caz de cutremur major, de peste 7 grade de pilda, nu putem evita aparitia a-cestor date pe pagina, chiar daca cineva ne-ar soma sa facem acest lucru, deoarece datele intra automat in program”, ne-a spus Adrian Milea, inginer de sistem in cadrul Institutului de Seismologie Aplicata.

Pagina de Internet care ne anunta cu o zi inainte despre “starea cutremurelor” va putea fi accesata gratuit pe o perioada nedeterminata. Ea ar putea intra in regim de abonamente platite - asa cum face Administratia Nationala pentru Meteorologie pentru starea vremii - daca Institutul Roman de Seismologie Aplicata nu va mai putea sustine financiar gratuitatea.

“Avem si noi cheltuieli pe care le acoperim din activitati conexe. Dar trebuie stiut ca aparatura, cat si transmiterea datelor din teren ne costa. Daca acele activitati conexe despre care vorbeam nu vor mai putea face fata, atunci probabil ca vom cere o taxa pentru accesarea www.fotonsas.ro”, ne-a spus Adrian Ailenei, directorul Institutului de Seismologie Aplicata.

Senzori in 7 statii seismice Precursor seismic in- seamna acele transformari ale naturii care preced un seism. Pentru a-i sesiza e nevoie de senzori specializati, asa cum au animalele, de exemplu, care devin foarte nelinistite inainte de seisme tocmai datorita acestora. Asemenea senzori se fabrica in lume.

Echipa de la Centrul de Avertizare are asemenea senzori distribuiti in sapte statii seismice dispuse in zonele active ale Romaniei. A doua problema e modul in care prelucrezi datele senzorilor, si tocmai aici metoda romaneasca e mai buna decat cele folosite in alte zone ale lumii.

“Am mai inchiriat in Vrancea un teren pentru o viitoare statie care va avea drept scop gasirea altor precursori, cum ar fi de pilda emisiile de radon. Se stie ca sub Vrancea exista o punga mare de uraniu, care inainte de cutremur cu multe ore degaja, din cauza miscarilor seismice insesizabile, o cantitate mai mare de radon, o radiatie specifica unor asemenea zone.

Altfel spus, cu cat sunt controlati mai multi precursori, cu atat gradul de precizie se apropie de 100%”, a explicat Adrian Milea.

Articol de: Sorin Golea