Dupa ce Jurnalul National din 5 februarie ii ataca pe Vantu si Luca aratand ca banii FNI nu s-au evaporat, ci s-au convertit, printr-o spalare destul de stravezie, in capitalul social al unor firme in care ii gasim asociati pe Sorin Ovidiu Vantu si pe Liviu Luca, ziarul Ziua da replica in numarul de azi prin articolul "Diavolul e Voiculescu!", in care arata ca banii lui Dan Voiculescu sunt urmarea relatiilor comerciale directe cu fosta Securitate. Adevarul, vorbind de concluzia primei expertize contabile in dosarul FNI, arata ca Vantu, groparul FNI, a ramas curat si uscat folosind o armata de oameni de paie.

Diavolul e Voiculescu!

articol preluat din Ziua

A venit momentul sa aratam, in sfarsit, in urma unor documente pe care le detinem astazi, una dintre persoanele a carui avere s-a bazat pe relatiile comerciale directe cu fosta Securitate, pe conjunctura caderii regimului Ceausescu si pe ceea ce a urmat dupa aceea. Pactul cu Securitatea inseamna bani castigati cot la cot cu Securitatea. Dan Voiculescu, chiar daca neaga, a facut acest pact.

In urma cu cativa ani, ZIUA a publicat un amplu serial sub titlul "Averea Diavolului". Subiectul viza conturi ale fostei Securitati care, prin diverse firme de comert exterior, rula sume imense in valuta provenite din diverse afaceri mai mult sau mai putin cunoscute.

Unele au ramas chiar misterioase, pentru ca, de-a lungul timpului, toti cei care au incercat sa refaca traseele unor astfel de afaceri cu continuitate s-au pocnit de zidul "strictului secret" si al imposibilitatii deconspirarii unor ofiteri din fosta securitate, activi, care lucrau si au continuat sa lucreze sub acoperire.

Dupa 1990, furia cautarii conturilor lui Ceausescu a culminat cu concluzia unor experti canadieni, de la PEAT MARWICH THORNE din Toronto, angajati de Guvern sa caute averile Securitatii si ale familiei Ceausescu. Ochii si urechile lor s-au oprit asupra firmei CRESCENT. Si au cerut lamuriri cu privire la Dan Voiculescu.

In toata nebuloasa, aparea un anume John Edgington, care a disparut subit dupa decembrie 1989, fost director al CRESCENT Austria si CRESCENT Anglia. Acesta a declarat - dupa cum reiese din arhivele publicistice ale vremii - ca intregul control al companiei CRESCENT - era detinut de Dan Voiculescu.

In 1992, comisia senatoriala a concluzionat ca la descoperirea Averii Diavolului - cum era denumita averea lui Ceausescu - nu se poate ajunge fara un control amanuntit al firmei CRESCENT. Toate drumurile duceau acolo.

Regimul Iliescu a asternut tacerea peste aceasta "harta" a maldarului de bani rulat prin conturile fostei Banci Romane de Comert Exterior de catre marea firma-mama ICE Dunarea si, implicit, "fiica adoptiva" CRESCENT. Fostul sef al SRI, Virgi Magureanu, a refuzat sa ofere informatii legate de activitatea CRESCENT.

In 1998, presedintele Emil Constantinescu a reaprins fitilul cautarilor. Dar, pentru a se ajunge la adevar, trebuia declasificata arhiva ICE . Dosarele cu toate informatiile despre ICE-Dunarea si CRESCENT sunt imense. Ele ticsesc o camera intreaga. Toata aceasta documentatie se afla si acum la sediul Serviciului de Informatii Externe.

Aceste documente urmau a fi puse cap la cap si tot asa conturile, transferurile bancare, metamorfozarile unor firme, decodificarea unor misiuni fara decodificarea ofiterilor DIE (Directia de Informatii Externe). Foarte greu, dar nu imposibil. In fond, era vorba de banii statului.

Bani care, in loc sa ajute direct economia romaneasca, umplusera buzunarele unor anumite persoane, care stiau traseele, care stiau secretele si avusesera acces la acele conturi. Sau la marile afaceri de import-export ale statului. S-a realizat, ceva mai tarziu, si un control preliminar.

Informtii si documente au fost solicitate si de Parchetul General, la Sectia Anticoruptie, de catre Ovidiu Budusan. Numai ca finalizarea unei astfel de anchete extrem de complexe, in care trebuia sa se tina cont de o serie de factori ce puteau disturba activitatea unor ofiteri aflati, inca, in diverse misiuni, nu putea fi realizata intr-un timp scurt.

In 2000, Puterea s-a schimbat. Odata cu acest moment, Partidul Umanist din Romania al lui Dan Voiculescu a prins Parlamentul agatandu-se de listele PDSR.

A devenit din ce in ce mai puternic, dupa ce ajunsese foarte bogat, a facut cel mai subtil joc al culiselor politice din ultimii ani, si-a pacalit partenerii politicii de pana atunci, care pusesera "capac" pe afacerea ICE DUNAREA-CRESCENT, prin CSAT-ul prezidat de Ion Iliescu care a reclasificat arhiva acestei afaceri. Apoi, a tradat.

Si, in fine, pe "buza" alegerilor din noiembrie 2004, stiind ca sansele de a se reimuniza parlamentar devenisera extrem de mici, a trecut de-a dreapta lui Nastase, reintrand in legislativ. Dupa, si-a intins stanga spre Basescu dupa alegeri, trambitand interesul national.

Actualul presedinte al Romaniei, Basescu, are obligatia sa redeclanseze ancheta asupra conturilor fostei Securitati, asupra firmei CRESCENT si sa nu se lase influentat de circumstantele politice ale unui trecut apropiat. Opinia publica trebuie sa cunoasca cine este Dan Voiculescu si ce ascunde baza imperiului pe care si-a creat el marea avere.

Drumul banilor "rosii"

Confom documentelor zdrobitoare pe care le detinem, arhivele ICE Dunarea releva favorizarea clara a firmei CRESCENT in cadrul contractelor comerciale derulate cu ICE DUNAREA. La nivelul anului 1998, prin intermediul firmei CRESCENT-Cipru - firma straina al carui director la Bucuresti era Dan Voiculescu - s-a realizat aproape 40 la suta din totalul exporturilor cu ciment ale Romaniei.

Documentele dezvaluie faptul ca statutul preferential al acestei legaturi ICE DUNAREA-CRESCENT Cipru s-au datorat acoperirii unor operatiuni financiare extrem de importante si misterioase derulate in interesul unei "parti neidentificate", sub forma deturnarilor de fonduri.

In cadrul acestor tranzactii comerciale au existat depozite purtatoare de dobanda la banci aflate in strainatate, transferuri de valuta destinate unor operatiuni speculative de arbitraj valutar, dar care nu au fost identificate inca pe filiera "repatrierii".

Aceleasi afaceri au vizat plata unor comisioane confidentiale foarte mari, scoase in numerar de la defuncta Banca Romana de Comert Exterior, multi dintre acesti bani fiind repusi in conturi secrete la banci din afara tarii. De asemenea, ICE DUNAREA nu a incasat valuta de la CRESCENT, datorata in urma exporturilor de tevi, tabla si otel beton.

Mai mult, ICE DUNAREA nu a incasat decat partial comisioanele confidentiale aferente unor operatiuni AVS (n.red. - aport valutar special) derulate cu firma CRESCENT-Cipru.

Firmele Securitatii si conturile Mafiei italiene

In privinta conturilor ICE DUNAREA, pana acum au fost identificate 25, numite tranzitorii. Ele au fost utilizate pentru alimentarea conturilor definitive REA (n.red.-fond de rezerva de stat din operatiuni comerciale ale ICE DUNAREA) si REB (n.red. fond de rezerva de stat din opertiuni efectuate conform Decretului 382/82, si de operatiuni speciale consacrate pe asa-numita "munca specifica").

Aceste conturi tranzitorii au mai fost folosite si la efectuarea de plasamente in depozite externe sau pentru actiuni de arbitraj valutar. Erau alimentate cu sume provenite din operatiuni de AVS realizate de catre unitati specializate ale fostei Securitati.

Acte existente in arhiva ICE DUNAREA dovedesc ca, la nivelul anului 1989, au fost constituite prin 20 dintre aceste conturi depozite bancare purtatoare de dobanda, unele folosite si la operatiuni speculative. Aceste depozite ajungeau la 62.024.1821 USD si 235.267.422 DM (marci germane). In conturile ICE DUNAREA se regasesc doar dobanzi ale acestor sume.

Conform unor documente ale fostei Banci Romane de Comert Exterior, doar jumatate din soldul transferat al sumelor evidentiate mai sus se regaseau sub control BRCE la data de 25 decembrie 1989. Este vorba de 32.500.000 dolari si 132.000.000 de marci germane.

De asemenea, in Elvetia, Statele Unite si Germania s-a stabilit existenta unor conturi tranzitorii, "active in anii '80. In astfel de conturi se incasau comisionae confidentiale, obtinute in urma operatiunilor de aport valutar special. Patru dintre aceste conturi apartineau firmei DANAMIA N.V., inregistrata pe numele unui olandez, in Insulele Antilele Olandeze.

Aceasta firma era controlata de fosta Securitate (DSS). In aceste conturi au fost insasate sume care variau intre 20.000 de dolari (exemplu-comision transferat de COMERCIALIZADORA GOMEZ SA Chile) si 520.000 de dolari (exmplu- comison transferat de Mafia italiana in contul 207.681.60 D-UBS Geneva, prin intermediul firmei BALMEX AG-Basel, sub numele operatiunii "MEDIAS"), in anul 1981.

Nu se stie deocamdata care a fost destinatia finala a sumelor colectate in conturile tranzitorii externe, ele ramanand neinregistrate in rapoartele AVS sau in alte documente.

Confidentialitatea comisioanelor

In perioada 1986-1989, au fost incheiate cu firma austriaca DOBIAS mai multe contracte privind vanzarea la extern de rulmenti si armaturi metalice. Suma platita la BRCE a fost 9.000.000 de dolari, drept comison rezultat din suprafacturarea acestor marfuri. Operatiunile au fost desfasurate cu aprobari ale Securitatii statului roman si Ministerului Comertului Exterior.

Conform documentelor, firma austriaca a fost imputernicita sa ridice 10% din valorea facturilor emise de ICE DUNAREA. Acest comision a fost ridicat mereu de catre reprezentantul firmei DOBIAS, cetateanul austriac de origine romana Nathan Skolet, care era bun prieten cu Marin Ceausescu, fost sef al Agentiei Economice la Viena.

Sume de bani aferente comisionului extern erau scoase din tara cu valiza diplomatica, apelandu-se uneori si la "consilierul Tudor din cadrul Ministerului Afacerilor Externe". Despre aceasta persoana si despre aceasta firma veti afla mai multe in numarul de maine al ziarului.

Voiculescu, membru-delegat al ICE DUNAREA!

In schimb, despre firma CRESCENT-CIPRU sunt multe de spus. Documentele pe care le detinem dezvaluie si certifica in acelasi timp ca firma la care Dan Voiculescu a fost director a derulat contracte de valori foarte mari cu ICE DUNAREA. Livrarile masive de ciment, uree, produse metalice si aluminiu s-au efectuat pe aceasta "ruta" in 1989 in Spania, Republica Dominicana si Algeria.

CRESCENT a fost principalul beneficiar al acestor exporturi, ocupandu-se de derularea a trei din cele sase servicii ale ICE DUNAREA. Documentele vizeaza existenta unei "dubluri" de act juridic de constuituire, unul dintre acestea avand caracter SECRET).

Conform unor note de protocol (spre exemplu nota NC 5907 din 1987), Dan Voiculescu a facut parte din delegatia partii romane si a fost membru in delegatia ICE DUNAREA chiar in anul 1989, cu ocazia unor negocieri comerciale.

Cu un an inainte, ICE DUNAREA a primit titlul pompos de "Erou al muncii socialiste", ocazie care nu a fost trecuta cu vederea de catre Dan Voiculescu, acesta felicitand firma Securitatii pentru distinctia primita. Vom oferi, insa, amanunte legate de itele CRESCENT cu ICE DUNAREA si informatii certe legate de operatiuni secrete precum ALUMINA in alt episod.

Voiculescu a negat intotdeauna legatura lui cu fosta Securitate, dar exista documente clare care evidentiaza aceasta profitabila relatie.

Adina ANGHELESCU, Razvan SAVALIUC

Ziua - 14 februarie 2005

Sorin Ovidiu Vantu, groparul FNI, a ramas curat si uscat folosind o armata de oameni de paie

articol preluat din Adevarul

Scandalul prabusirii Fondului National de Investitii revine in forta odata cu finalizarea expertizei contabile care a durat un an de zile.

Este vorba de primul document oficial, care descrie pana in cele mai mici detalii circuitul banilor investiti la FNI si care dovedeste, fara echivoc, implicarea in prabusirea fondului a controversatului om de afaceri Sorin Ovidiu Vantu, a celor doua societati - Sovinvest si Gelsor - controlate de acesta, precum si rolul inculpatului Popa Nicolae, in prezent disparut fara urma, "pionul" prin

intermediul caruia Sorin Ovidiu Vantu a retras de la FNI sute de miliarde de lei. Efectuarea expertizei a durat mai bine de un an de zile si cuprinde 14 "obiective" de cercetare la care cei doi experti desemnati - Aurel Iosif si Marius Lucian Georgescu - au raspuns cu lux de amanunte.

Expertiza contabila judiciara i-a vizat printre altii pe inculpatii Sorin Ovidiu Vantu, Ioana Maria Vlas, Popa Nicolae, cercetati de procurori pentru savarsirea mai multor infractiuni de inselaciune, delapidare, abuz in serviciu contra intereselor publice, mai multe infractiuni de fals si spalare de bani. Cum era de asteptat, cea mai mare parte a expertizei il vizeaza pe S.O.

Vantu, al carui rol in afacerea FNI nici pana in prezent nu a fost lamurit pe deplin de experti: "Expertiza financiara nu isi poate explica cum a fost posibil sa se instrumenteze astfel de tranzactii (subscrieri si rascumparari de unitati de fond FNI) cu intocmirea documentelor primare de/si pe numele inculpatului Vantu Sorin Ovidiu, daca acesta nu era investitor FNI!".

Aceiasi experti insa par a fi gasit explicatia.

Sorin Ovidiu Vantu - investitor FNI prin interpus

Potrivit expertilor, Vantu nu era investitor FNI, desi, initial, pe numele sau a existat un carnet de investitor. Ulterior, acelasi carnet apare pe numele inculpatului Popa Nicolae. Concluzia expertilor a fost ca "inculpatul Sorin Ovidiu Vantu a fost investitor FNI prin persoane interpuse", respectiv prin Popa Nicolae.

De altfel, in acest sens exista o declaratie-angajament semnata de Popa prin care acesta era autorizat in scris de S.O. Vantu sa efectueze tranzactii la FNI in numele si in interesul sau propriu in baza instructiunilor date de Vantu. Aceasta opinie este atestata si de faptul ca SC Sovinvest SA, ca administrator al FNI, a virat direct in conturile personale ale lui S.O.

Vantu, din rascumpararile de unitati de fond efectuate de pe carnetele de investitor emise pe numele lui Popa, sume in valoare totala de peste 516 miliarde de lei. In plus, Vantu a mai beneficiat si de alte sume de bani transferate in contul sau de inca 46 de persoane fizice si juridice. Potrivit expertilor, prabusirea fondului nu l-a afectat prea tare pe Vantu.

Acesta ar mai fi avut de rascumparat, la sistarea activitatii FNI (24.05.2000) un mizilic de aproximativ 4,2 miliarde de lei. Oricum, banii intrati in buzunarul omului de afaceri sunt mult mai multi daca punem la socoteala si incasarile facute din fond de Sovinvest SA, in calitate de administrator al FNI, si de Gelsor SA, in calitate de distribuitor al fondului.

Referitor la Sovinvest, expertiza arata ca societatea lui Vantu nu si-a respectat in totalitate obligatiile asumate prin contractul de administrare incheiat cu FNI, pierderile directe cauzate investitorilor, prin incasarea in plus, fara justa cauza, ridicandu-se la peste 203 miliarde de lei, drept comision de administrare. Vantu nu a fost un zgarcit cu banii incasati.

Dimpotriva, a dat bani fostei sale sotii, Angelica, unui apropiat al sau pe nume Calin Mailat, a facut sponsorizari, a asigurat publicitatea FNI, a finantat sau creditat propriile firme.

Investitii cu banii unui FNI in agonie

Expertiza contabila arata ca banii investitorilor, odata intrati in buzunarul lui Vantu, au avut diverse destinatii. Numai pentru reclama, in perioada ianuarie 1999 - mai 2000 s-au cheltuit sume de ordinul zecilor de miliarde. Publicitatea a fost asigurata, printre alte firme de specialitate, si de SC Curentul SA, care a incasat in doi ani, de la Sovinvest si FNI, peste 47 de miliarde de lei.

Alte aproximativ 650 de miliarde de lei au plecat din conturile lui Vantu, Gelsor (societate la care Vantu era actionar majoritar) si Sovinvest pentru constituirea sau majorarea de capital social al unor societati la care Vantu era actionar (BID, Banca Comerciala Astra-Brasov).

De asemenea, Editura "Ion Cristoiu" a fost achizitionata, in 1999, cu 900 de milioane de lei, din care trei sute de milioane au fost depuse "pe numele numitului Ion Cristoiu". Tot din sectorul media, amintim si cumpararea actiunilor SC Catavencu SA, careia Vantu i-a virat 2,9 miliarde de lei in contul lui Mircea Dinescu.

De asemenea, SC Mihai Tatulici Production SA a incasat 1,544 miliarde de lei, fiind o alta investitie a lui Vantu in presa. Tot in 1999, S.O. Vantu a participat si la capitalul social al altor societati, ca Omniasig si FC National, cu aproape 8 miliarde de lei. Sumele incasate de la FNI au fost folosite si la achizitionarea de imobile. Exemplul cel mai semnificativ - imobilul din str.

Paris, achizitionat de Vantu prin intermediar in septembrie 1998, contra sumei de 12,8 miliarde de lei. Culmea, cu banii FNI s-au facut sponsorizari chiar la SOV Invest si Gelsor. Tot la capitolul "operatiuni efectuate de inc. Vantu in cadrul FNI", expertii releva ca insusi Vantu a semnat doua cereri de rascumparare de unitati de fond in valoare de peste 120 de miliarde de lei.

216 miliarde de lei - retrase de omul lui Vantu cu 45 de zile inaintea prabusirii FNI

Fara indoiala, "mana dreapta" a lui S.O. Vantu este Nicolae Popa. Inculpatul este unul din oamenii care au incasat, fara justa cauza, sute de miliarde de lei. Popa Nicolae este si investitorul cu cel mai mare noroc: cu fix 45 de zile inainte de caderea FNI, pionul lui Vantu a rascumparat, de pe sase carnete de investitor, suma de 216 miliarde de lei.

De altfel, inainte de prabusire, din Fond au fost rascumparate sume de peste 847 de miliarde de lei. Referitor insa la inculpatul Popa, expertiza contabila pune in evidenta faptul ca acesta ar trebui sa restituie feneistilor suma de 322 de miliarde de lei, (adica 31,73 la suta din totalul sumelor de restituit pe total Fond), bani insusiti fara justa cauza.

Nu la fel de inspirati au fost cei de la CEC, care nu au rascmparat nici o unitate de fond din suma, cu termen scadent depasit, de 115,8 miliarde de lei. De altfel, relatia CEC-FNI este un capitol aparte al expertizei. Intre SC Sovinvest si SC CEC Valori Mobiliare SA a fost incheiat un contract de licenta.

Contra sumei de un miliard de lei pe luna, sigla CEC putea fi folosita in procesul de derulare a activitatii FNI si FNA. Pretul contractului, zic expertii, nu a afectat interesele investitorilor. Contractul a fost reziliat in 2003, insa "sigla a ramas si a produs efecte in continuare". CEC-ul a facut insa si greseli.

Expertii arata ca statul roman, prin CEC, a investit, contra legii, in FNI, suma de 290 miliarde de lei. Din acesti bani, au fost recuperate doar 174 de miliarde.

"Gaura" FNI - 3.944 de miliarde de lei

Jongleriile financiare ale lui Sorin Ovidiu Vantu si Nicolae Popa au lasat cu ochii-n soare sute de mii de investitori, care, initial, au depus in contul FNI peste 7.663 de miliarde.

Potrivit expertilor, patru sunt cauzele incetarii de plati a FNI: diminuarea numarului de unitati de fond aflate in circulatie, reevaluarea permanenta si nejustificata a actiunilor din portofoliul Fondului, modificarea prin majorare nereala a volumului lichiditatilor FNI si cheltuielile exagerate si/sau necuvenite din fondurile FNI, in special pentru plata comisionului de administrare (catre

Sovinvest) si pentru cheltuielile de publicitate. Practic, sustin expertii, FNI se afla in stare de faliment cu mult inainte de incetarea platilor. Chiar si cu expertiza contabila terminata, omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu nu risca deocamdata nimic. Asta pentru ca dosarul FNI s-a intors, dupa mai bine de doi ani de pauza, fara partea continand numele lui Vantu.

Practic, cele doua dosare ale lui S.O. Vantu, care au fost disjunse, sunt blocate in continuare la Parchet.

Iulius CEZAR, Adevarul - 14 februarie 2005

Banii FNI vin in tara prin spalatoria Vantu–Luca

articol preluat din Jurnalul National din 5 feb 2005

Un document senzational, ce ar fi trebuit sa fie de mult in mainile procurorilor, dovedeste fara drept de apel destinatia unei mari sume de bani disparute in vartejul megafraudei FNI. Banetul nu s-a evaporat, ci s-a convertit, printr-o spalare destul de stravezie, in capitalul social al unor firme in care ii gasim asociati pe Sorin Ovidiu Vantu si pe Liviu Luca.

Documentul la care facem referire se numeste "Conventie pentru achizitionarea de unitati de fond FNI" si a fost incheiat, in vara anului 1998, intre SOV Invest (reprezentata de Ioana Maria Vlas, in calitate de presedinte-director general) si Federatia Sindicatelor Petrom (reprezentata de presedintele Liviu Luca).

In baza conventiei, sindicatul condus de Luca a cumparat un pachet de unitati de fond, avand o valoare cuprinsa intre 10 miliarde si 40 miliarde de lei, pe o perioada de un an.

Stiut-au oare sindicalistii la ce loterie se joaca banii lor? Cu siguranta, presedintele lor a stiut prea bine, daca citim "clauza speciala", care spune ca "In cazul scaderii unitatii de fond FNI, SOV Invest garanteaza rascumpararea soldului de unitati de fond ale Investitorului la valoarea cea mai mare existenta inainte de aparitia evenimentului, cu prioritate din totalitatea activelor FNI".

O dovada mai buna nici nu se putea, acest contract fiind facut expres ca o insemnata suma de bani sa "sifoneze" la momentul previzibilului crah, intr-o directie dinainte stabilita. Un asemenea parteneriat de afaceri intre Liviu Luca si Sorin Ovidiu Vantu trebuie sa fi stat la baza legaturilor ulterioare, din care va vom prezenta o parte.

CORDONUL OMBILICAL. Cati bani au fost retrasi de "investitorul" Luca din FNI la prabusirea Fondului? Naiba stie! Procurorii, care au vadit altminteri un interes nu intotdeauna consecvent in descalcirea itelor FNI (desi o au la indemana pe cooperanta Maria Vlas), nu au calcat, dupa stiinta noastra, pe aceasta pista.

Le oferim cateva indicii, care-ar putea sa-i puna pe urma banilor sfeterisiti, daca asta ii intereseaza cu adevarat.

Undeva, in Cipru, adica in paradis, s-a nascut de mult firma "Comac LTD", despre care si copiii stiu ca ascunde (destul de transparent) interesele, dar si capitalul lui Vantu. Capital care s-a intors acasa, dupa ce s-a bronzat la soarele Mediteranei, pentru a-si cauta perechea. Si-a gasit-o in capitalul Petrom Service, despre care, cel putin partial, am aratat mai sus cum s-a cladit.

Aceasta incuscrire a facut pui.

Va spunem numele puilor: GM Invest SA, firma in care Comac are aport de capital in valoare de 369.861 $ si 2,6 miliarde de lei. In treacat fie spus, intre administratori ii regasim pe Stoica Liviu (fost sef Gelsor Ploiesti) si Andrei Dorinel Valeriu (fost presedinte Gelsor SA).

Expresiv SA, unde Comac are aport de capital de 119.634 $ si 5,6 miliarde de lei, celelalte actiuni fiind detinute de Cornel Nistorescu si de federatia patronata de Luca.

Conservil, unde Comac a pus la bataie 172.546 $. Administratorul Conservil este un senior al informatiilor, fostul sef al Directiei 1 a Securitatii, colonelul (r) Gheorghe Ratiu.

Editura Ziua SRL, ale carei actiuni sunt detinute de Comac si de Federatia Sindicatelor Petrom.

Acestea fiind spuse, putem banui cum isi spala in familie Sorin Ovidiu Vantu si Liviu Luca nu rufele, ci banii. Suficienti ca sa se infrupte din ei si prietenii lor.

Ori suntem noi peste masura de cusurgii, ori Oficiul (sau, mai bine zis, Orificiul) pentru Spalarea Banilor e prea ocupat sa-i caute pe turcii sau sirienii care scot din tara bani murdari, pentru a mai lua seama la romanii care fac operatiunea in sens invers.

Jurnalul National, Gabi Golea, 05 feb 2005