Premierul Tariceanu si-a dublat capitalul de incredere

Conform unui sondaj CSOP, da-ca duminica viitoare ar avea loc alegeri, Alianta PNL-PD ar fi votata in proportie de 47,7%, iar PSD - de 29,3%. Sondajul CSOP a fost efectuat in perioada 26 ianuarie-2 februarie 2005, pe un esantion reprezentativ la nivel national. Marja de eroare a sondajului este de +/- 3%.

La capitolul intentie de vot, sondajul CSOP arata ca, daca duminica viitoare ar avea loc alegeri, in parlament ar intra doar patru forte politice. Pe primul loc s-ar situa Alianta PNL-PD, cu 47,7%, urmata de PSD (socotit in tandem cu PUR), cu 29,3%, PRM, cu 11,5%, si UDMR, cu 6,3%. Restul formatiunilor politice care s-ar inscrie in campania electorala ar aduna impreuna 4,9%.

Cercetarea CSOP ofera si trendul pe care se afla aceste formatiuni. Astfel, Alianta este, deocamdata, singura forta politica in crestere de popularitate. In septembrie 2004, tandemul PNL-PD avea 36,5%, in octombrie - 37,4%, in noiembrie - 39,1%, inregistrind in ianuarie 2005 47,7%. PSD si PUR, cotate in septembrie 2004 cu 42,6%, coboara in patru luni 13,3%.

PRM este pe o linie usor descendenta, pierzind 1,5% din septembrie 2004 pina in ianuarie 2005. Procentele PSD ar fi fost cu siguranta mai mici in cazul in care cercetarea ar mai fi continuat doua-trei saptamini, din cauza ca PUR a sarit in ianuarie in barca puterii.

CSOP a testat sapte personalitati politice la capitolul “incredere”. Cu o singura exceptie, Corneliu Vadim Tudor, in privinta celorlalte sase au existat importante modificari de perceptie in luna in care au fost organizate alegerile - noiembrie 2004. Astfel, increderea populatiei in Ion Iliescu a scazut, de la 46,8% in noiembrie, la 28% in ianuarie 2005.

Adrian Nastase trece printr-o situatie similara, scazind de la 46,5%, la 26,5%. Mircea Geoana a fost cel mai putin afectat dintre liderii PSD, acesta scazind de la 43,9% la 39,2%. Theodor Stolojan este intr-o usoara crestere, ajungind, in ianuarie, la 52,9%.

Campionii cresterii de incredere sint Traian Basescu, care a crescut de la 45,4% (noiembrie 2004), la 62,7% (ianuarie 2005), si Calin Popescu-Tariceanu - 29,8% in noiembrie 2004 si 60,3% in ianuarie 2005.

Mihai Munteanu, Ev. Zilei - 14 februarie 2005

Asta DA erodare

Daca se datoreaza unor erori ale cercetarilor sociologice sau incapacitatii de a gestiona anumite scandaluri ale coalitiei de guvernamint, compararea sondajelor efectuate la jumatatea lui ianuarie cu cele efectuate la sfirsitul lunii arata ca increderea in personalitatile politice ale Aliantei PNL-PD se afla in scadere.

Comparativ cu sondajele efectuate de IMAS si Gallup in perioada 16-26 ianuarie, cercetarea facuta de CSOP o saptamina mai tirziu arata ca atit increderea in personalitatile politice ale Aliantei PNL-PD, cit si intentia de vot pentru aceasta formatiune politica se afla in scadere.

Raportat la lunile octombrie si noiembrie insa, sondajul CSOP indica un trend ascendent al increderii populatiei in noii guvernanti.

Potrivit sondajului de uz intern de tip Omnibus, realizat de CSOP, Basescu si Tariceanu ramin personalitatile politice care se bucura de cea mai mare incredere. Presedintele are o cota de incredere de 62,7%, iar prim-ministrul - de 60,7%. Acestia sint urmati de Theodor Stolojan - 52,9% si de Mircea Geoana - 39,2%.

Diferenta importanta este ca, in comparatie cu lunile anterioare, increderea in primii trei este in crestere, in timp ce la Geoana, ca si la Ion Iliescu (28%) si Adrian Nastase (26,5%), increderea populatiei este in scadere. Sondajul CSOP efectuat in perioada 26 ianuarie-2 februarie pe un esantion de 1.

099 de persoane mai arata ca intentia de vot pentru Alianta PNL-PD este in crestere, ajungind la 47,7%, in timp ce aceea pentru PSD se afla in scadere, ajungind la 29,3%.

Diferentele fata de Gallup

In sondajul CSOP, spre deosebire de cel efectuat de Gallup in perioada 18-26 ianuarie, diferentele dintre cota PNL-PD si cota PSD, atit in ceea ce priveste intentia de vot, cit si increderea, sint mult mai mici. Gallup indica in sondajul mentionat ca 69% ar vota cu Alianta PNL-PD, in timp ce doar 16%, cu PSD. De asemenea, 67% aveau incredere in Basescu, 51% in Tariceanu si 40% in Mircea Geoana.

In ceea ce ii priveste pe Nastase si pe Iliescu, spre deosebire de CSOP, Gallup ii prezenta in alta ordine. Nastase, cu 24%, se afla in fata lui Iliescu, care beneficia de o cota de incredere de doar 19%. In comparatie cu sondajul IMAS, diferentele sint si mai mari. IMAS arata intr-o cercetare efectuata in perioada 14-21 ianuarie ca increderea in Basescu este de 73%.

Dincolo de diferentele de metodologie dintre cele trei institute, perioada asupra careia s-a „intins“ sondajul CSOP a cuprins din plin scandalul luptelor din PD pentru putere, interventia lui Traian Basescu pe aceasta tema si problema schimbarii directorului TVR. Totodata, in aceasta perioada s-au acutizat tensiunile dintre PNL si PD privind nominalizarea candidatului pentru Primaria Capitalei.

Directorul CSOP, Florin Musetescu, explica diferentele dintre cele trei sondaje printr-un declin de popularitate prin care trece Alianta PNL-PD.

Florin Ciornei, Cotidianul - 14 februarie 2005