Sorin Oprescu a refuzat candidatura la primarie

Sorin Oprescu ramine de neclintit in decizia sa de a nu candida la functia de primar general al Capitalei din partea PSD. Acest lucru ne-a fost confirmat ieri chiar de senatorul PSD. Desi liderii PSD Bucuresti sperau ca Oprescu se va razgindi, acesta a ramas de neinduplecat.

Aflat zilele acestea in Germania, Sorin Oprescu le-a dat vestea cea proasta colegilor prin telefon. Hotarirea sa de a nu mai candida a fost intarita si de faptul ca sondajul de opinie efectuat in Bucuresti a relevat, potrivit unor surse din partid, faptul ca PSD sta foarte prost in Capitala la capitolul intentie de vot, respectiv in jur de 23%.

Putin mai bun decit partidul

In plus, Oprescu nu a reusit sa obtina un scor sensibil mai bun decit partidul, ci doar unul cu un procent si jumatate mai mare.

Pina la urma, se poate spune ca a refuzat riscul de a suferi o noua infringere, dupa ce a pierdut competitia pentru Primaria Capitalei in doua rinduri: in 1998, cind a fost invins de Viorel Lis (CDR), si in 2000, cind fotoliul de edil-sef al Bucurestiului a fost cistigat de Traian Basescu (PD).

Surse din PSD explica refuzul lui Oprescu si prin faptul ca Dan Ioan Popescu este decis sa candideze pentru inca un mandat de presedinte al organizatiei Bucuresti, functie rivnita si de senatorul PSD.

PSD ar putea “sacrifica” un tinar

PSD isi va desemna candidatul la Primaria Capitalei in cursul zilei de astazi, cind este programata o sedinta a Biroului Executiv al organizatiei Bucuresti. In conditiile refuzului lui Oprescu, PSD are de ales intre urmatorii doi clasati in sondajul de opinie: Marian Vanghelie si Vlad Dumitrescu.

Primul nu este agreat insa de fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu. De altfel, Vanghelie a declarat deja ca nu va intra in cursa pentru Primaria Capitalei pentru ca vrea sa-si duca la bun sfirsit mandatul de edil al sectorului 5. Cele mai mari sanse de a fi desemnat candidat le are, prin urmare, Vlad Dumitrescu, presedintele TSD.

Surse din PSD ne-au declarat ca acesta este puternic sustinut de liderul PSD Bucuresti, Dan Ioan Popescu. De altfel, Dumitrescu a fost consilierul lui Popescu in perioada in care acesta a ocupat functia de ministru al economiei si comertului.

Constient ca nu are nici o sansa sa cistige fotoliul de primar al Bucurestiului, PSD vrea, prin numirea lui Vlad Dumitrescu, sa dea un semnal politic electo-ratului, acela ca nu are nici o retinere in a promova tineri.

Fostul prefect al Bucurestiului, Dan Darabont, a fost si el “in carti” pentru postura de candidat la Primaria Capitalei, insa a refuzat pe motiv ca nu vrea sa duca la bun sfirsit un mandat inceput de Traian Basescu, in plus dorind sa se implice activ in procesul de reformare a PSD.

Candidat la 29 de ani

Vlad Dumitru Dumitrescu are 29 de ani si este presedinte al Tineretului Social Democrat, functie lasata libera de Victor Ponta. A absolvit Academia de Studii Economice, Facultatea de Relatii Economice Internationale, in 1998. A obtinut masteratul in 2002, la Universitatea Karlstad din Suedia.

In acelasi an a devenit consilier personal al ministrului Dan Ioan Popescu, parasind postul de supervizor al societatii Hertz-AAA Autorent SRL.

Posibila campanie-fulger

Hotarirea de guvern privind organizarea alegerilor in Bucuresti va fi emisa la urmatoarea reuniune a cabinetului Tariceanu. Actul normativ este foarte probabil sa contina o premiera electorala - o campanie de numai 15 zile. “Aceasta varianta este luata in calcul foarte serios. Este foarte posibil ca guvernul sa decida o campanie scurta, de 15 zile”, declara surse din Alianta PNL-PD.