Cind creste de la 9 la 25 procentajul romanilor care privesc derutati la directia spre care se indreapta tara, e clar ca exista o problema de eficienta in a explica si a realiza actul guvernarii.

Un sondaj CSOP primit ieri la redactie ar vrea sa arate, prin grafice si procente, faptul ca luna ianuarie a fost luna de miere a Puterii. Si Traian Basescu, si Calin Popescu-Tariceanu, si PNL, si PD, ba chiar si UDMR par a fi marcat puncte importante in partidele avind ca miza intentiile de vot sau increderea romanilor.

Privind graficele CSOP catarindu-se ca niste liane in dreptul numelor Basescu – Tariceanu si coborind ca avioanele in picaj la aparitia tandemului Iliescu – Nastase, unii vor fi crezut ca e momentul sa mai sarbatoreasca o data cistigarea alegerilor.

Nu m-ar mira sa aud ca au trosnit sampanii prin Palatul Victoria sau ca s-a deschis un rind de sticle cu vin de la Voronin prin birourile de la Cotroceni. Nu m-ar mira, dar ar fi betii cu apa chioara.

Pentru ca, in realitate, sondajul CSOP e ca oglinda vrajitoarei din Alba-ca-Zapada: zice ca Guvernul si Presedintele sint tot ce are tara mai bun la ora actuala, dar, dincolo de procentele aparent relaxante, se ascund adevaruri ingrijoratoare.

Spun acest lucru pentru ca, acum citeva saptamini, a fost dat publicitatii un sondaj asemanator, realizat insa de IMAS in perioada 14-21 ianuarie 2005. In respectivul sondaj, la intrebarea „In ce directie se indreapta Romania?“, 64% dintre cei chestionati au considerat ca directia este buna, 24% au zis ca este gresita, iar 9% n-au stiu sau n-au vrut sa raspunda.

In analiza CSOP, realizata – atentie! – intre 26 ianuarie si 2 februarie 2005, la aceasta intrebare doar 56,2% dintre romani si-au mentinut parerea ca directia este buna.

E adevarat, a scazut numarul celor care considerau ca directia este gresita, procentajul ajungind la 18,4, dar a crescut spectaculos, de aproape trei ori, numarul celor care nu stiu sau nu pot aprecia incotro se indreapta Romania. E vorba de 25,4% dintre cetatenii tarii.

Surprizele comparatiilor* dintre cele doua analize sociologice nu se opresc aici. In analiza IMAS de la mijlocul lunii ianuarie, Alianta PNL-PD era creditata cu 66% din intentiile de vot, in noul CSOP ea ramine in topul preferintelor electoratului, dar cu numai 47,7% din intentiile de vot. Urca insa PSD de la 19 la 29,3% si PRM de la 7 la aproape 12 procente.

UDMR are si ea o cota mai mare cu aproape un procent si jumatate din intentiile de vot si, de asemenea, s-a majorat cu aproape doua procente, ajungind la aproape 5%, proportia celor care, potrivit sondajului CSOP, ar vota o formatiune politica neparlamentara.

In fine, ultima comparatie este legata de capitolul „Incredere in persoane publice“. Fata de jumatatea lunii ianuarie, cind in sondajul IMAS avea o cota imensa, de 73% din increderea electoratului, presedintele Basescu a pierdut zece procente, ajungind la o cota de 62,7%, potrivit noului sondaj CSOP.

Increderea populatiei in premierul Calin Popescu- Tariceanu a scazut si ea, e adevarat, mai putin alarmant, cu aproape 4%, iar acest lucru s-a intimplat cu mai toate figurile vietii politice, de la Adrian Nastase la C.V. Tudor. Exista o singura exceptie: Ion Iliescu. Increderea electoratului in fostul presedinte a saltat, notabil, de la 22% cit avea in sondajul IMAS la 28% in sondajul CSOP.

Acestea sint cifrele si procentele. In spatele lor, cum scriam mai sus, ar trebui sa se auda sirene de alarma, nicidecum chiote de bucurie. Cind creste de la 9 la 25 procentajul romanilor care privesc derutati la directia spre care se indreapta tara, e clar ca exista o problema de eficienta in a explica si a realiza actul guvernarii.

Daca nu se intimpla actiuni spectaculoase pe linie guvernamentala, luna viitoare declinul noii Puteri va fi mult accentuat in sondaje de masurile impopulare anuntate de Executiv – despre care nu se stia mai nimic la momentul realizarii sondajului CSOP! –, dar si de scandalurile politice care au culminat cu excluderea trio-ului Gusa-Pavelescu-Sandru din Partidul Democrat.

Colac peste pupaza, a mai aparut si scandalul imobiliar legat de Traian Basescu, in fata caruia presedintele a reactionat cu intirziere si mai stingaci ca oricind, iar aceasta atitudine e de presupus ca va marca o noua scadere a increderii populatiei in actualul sef al statului. Cea mai mare ingrijorare ar trebui sa fie insa in sediul portocaliu al Aliantei D.A.

pentru scaderea imensa, cu 20%, in preferintele electoratului. E un tobogan rapid, pe care PNL si PD aluneca vertiginos, culmea, chiar si in conditiile in care PSD s-a lovit la cap de ceva vreme si nu face nimic altceva decit sa-si panseze ranile, fara a juca rolul de principal partid de opozitie.

Cit despre Ion Iliescu si a sa ridicare surprinzatoare din groapa persoanelor publice creditate cu procente mici de incredere, cred ca trebuie sa acceptam realitatea dureroasa a faptului ca fostul presedinte va mai avea, si in continuare, un cuvint important de spus in viata politica romaneasca.

• Chiar daca vor exista reactii IMAS sau CSOP prin care sa ½e contestata judecarea prin comparatie a celor doua cercetari sociologice, trendul exprimat de aceste sondaje nu poate fi negat.