Accelerarea transelor SAPARD restante aferente ultimului trimestru de anul trecut si acceptul de principiu al Comisiei Europene pentru acordarea de catre statul roman a unor garantii pentru firmele private care vor dori sa acceseze fonduri SAPARD, precum si posibilitatea garantarii cu activele viitoare (de exemplu, utilaje achizitionate prin SAPARD) in cadrul aceluiasi program sunt primele

succese repurtate de ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, in prima sa vizita oficiala efectuata la Bruxelles. "Eu am venit optimist de la Bruxelles. Am stabilit niste punti de legatura pe care vreau sa le permanentizez", ne-a declarat titularul de la Agricultura, care a avut saptamana trecuta la Bruxelles opt intalniri cu comisari europeni.

"In ce priveste Programul SAPARD, am discutat pe tema conflictului de interese, a intaririi controlului la Agentia SAPARD, dar si despre dezvoltarea Agentiei SAPARD astfel incat sa nu mai aglomeram proiecte la sfarsit de an la un numar foarte mic de functionari, pentru ca aceasta presupune riscuri in calitatea verificarilor", a precizat Flutur.

La intrebarea despre o posibila schimbare din functie a actualului director general al Agentiei SAPARD, Gheorghita Corbu, ministrul Agriculturii a fost explicit. "Nu merg pe o idee preconceputa, insa la SAPARD nu stam chiar grozav, daca "dezbracam" masura privind infrastructura rurala, care reprezinta 82 la suta (din sumele totale alocate - n.n.). Avem treaba la SAPARD.

De exemplu, in ce priveste masura privind pregatirea profesionala nu s-a facut nimic", a spus ministrul. El a mai afirmat ca, dupa 2007, Agentia SAPARD va fi transformata intr-o agentie de plati pentru dezvoltarea rurala. "Aici avem de cheltuit peste 2,3 miliarde de euro, va fi o mare provocare", a aratat Flutur.

Potrivit oficialului de la Agricultura, sugestia comisarilor europeni a fost o concentrare pe mai putine masuri SAPARD, dar care sa atinga obiectivele politicii agricole. "Eu am plusat pe procesare si pe ferme, pentru ca la procesare este usor sa spui "inchid 1.000 de ferme". Or, eu nu vreau sa le inchid, ci vreau ca ele sa acceseze fonduri SAPARD", a mai precizat ministrul.

In ce priveste acordarea unor garantii de stat pentru accesarea Programului SAPARD, o idee promovata de vechea conducere a Ministerului Agriculturii, Flutur a spus ca oficialii europeni "nu au nimic impotriva si au manifestat flexibilitate".