In anul 2004, a aparut cartea "Standarde si proceduri in arheologie" semnată de dr. Mircea Angelescu, director al Directiei Monumente Istorice si Muzee (astazi Directia Generala a Patrimoniului Cultural National) a Ministerului Culturii si Cultelor si arheolog la Institutul de Arheologie „Vasile Parvan” din Bucuresti.

Lucrarea reprezinta un plagiat dupa Standards and Guidance editate de The Institute of Field Archaeologists din Marea Britanie, in anul 1994 (revizuite in 2001), redactate de mai multi membri ai acestei asociatii conduse de Peter Hint. In afara de minore contributii personale, avem de-a face cu o traducere a lucrarii britanice, incepand de la cuprins si pana la anexe.

O demonstratie a acestui plagiat, ca si o prima luare de pozitie, se gaseste la adresa www.archaeology.ro incepand cu data de 11.02.2005.

Trebuie atrasa atentia asupra acestei fraude intelectuale, din cel putin urmatoarele motive:

- Dl.

Angelescu este de 5 ani seful administrativ al arheologiei romane, din aceasta pozitie el alocand fonduri publice pentru sapaturi, publicatii de specialitate, aproband proiecte stiintifice, iar in calitate de secretar al Comisiei Nationale de Arheologie, participand la atestarea cercetatorilor in domeniu, acordarea certificatelor de descarcare de sarcina arheologica, autorizarea sapaturilor.

- Aceste standarde si proceduri (a caror valoare este anulata prin plagiat) au fost ridicate la rang de norma juridica prin OMCC 2392 din 6.09.2004 (publicate in anexa acestui ordin, inclusiv cu introducerea semnata de Dl. Angelescu), fiind impuse ca o cale obligatorie de urmat in cercetare tuturor arheologilor din Romania.

- Cartea respectiva a aparut sub egida Institutului National al Monumentelor Istorice, institutie in subordinea Ministerului Culturii si Cultelor, fiind editata din bani publici

Consider ca fapta d-lui director Angelescu arunca o lumina proasta atat asupra profesiunii de arheolog in Romania, cat mai ales asupra conducerii Ministerului Culturii şi a eforturilor acesteia de a reforma sistemul si viata culturala.

Sperand intr-o reactie a dvs.

Cu multumiri,

Tiberiu Vasilescu (lector univ., Universitatea Crestina „Dimitrie Cantemir“)

PS Din 13 feb. de la pranz a fost stearsa introducerea semnata de dl. Mircea Angelescu, din textul original al anexei OMCC 2392/06.09.2004 de pe site-ul Institutului de Memorie Culturala (in subordinea MCC).

Raspuns:

MINISTERUL CULTURII ŞI CULTELOR

INSTITUTUL NATIONAL AL MONUMENTELOR ISTORICE

In atenţia d-lui TIBERIU VASILESCU,

Lector Universitatea Spiru Haret din Bucureşti,

In urma acuzaţiilor pe care le-ati formulat impotriva editorului şi a autorului cărţii Standarde şi proceduri in arheologie, semnată de dr. Mircea Angelescu, ţin să vă aduc la cunoştinţă următoarele:

1. Cartea sus menţionată, dintr-o regretabilă greşeală a plecat la tipar intr-o variantă care era cea publicată prin ordinul Ministerului Culturii şi Cultelor, deci fără a avea sursele citate, precum şi bibliografia aferentă.

Drept urmare, ea a fost tipărită, doar intr-un număr restrans de exemplare, urmand ca tipărirea să fie reluată atunci cand vor fi operate erorile menţionate.

2. Ca atare, ne asumăm intreaga responsabilitate a acestei greşeli şi vă răspundem că este vorba de o eroare regretabilă.

3. Cartea sus menţionată va apare in scurt timp şi se va lansa in mod oficial, probabil la sediul Institutului Naţional al Monumentelor Istorice, la o dată care vă va fi comunicată ulterior.

4. Credem că ar fi fost corect, poate, să intrebaţi şi instituţia care a editat această carte, care este opinia acesteia şi, dacă, cartea a fost lansată in mod oficial, inainte de a lansa adevărate campanii de denigrare in randul arheologilor.

5. Sperăm că demersul nostru a fost inţeles, şi, ca atare, vă rugăm să aveţi in vedere cele comunicate in mod oficial.

Director ştiinţific INMI,

Dr. Dana Mihai