Industria textila din Romania se afla in fata unei crize determinate de trei factori. Primul, si cel mai important, este liberalizarea totala a importurilor din Asia – mai cu seama din China. Al doilea motiv este aprecierea leului in raport cu euro – ceea ce duce la scaderea veniturilor realizate din exporturi.

Ultimul motiv al preconizatei crize este presiunea crescinda a sindicatelor pentru cresterea salariilor.

1 ianuarie 2005 a adus pe plan mondial o masura preconizata inca din 1995: abolirea totala a sistemului cotelor la importurile de textile.

Aceasta decizie a Organizatiei Mondiale a Comertului, care a supravegheat reducerea constanta a cotelor inca din 1995, cind fusese semnat la Marrackech Acordul Textil si Vestimentar, inseamna ca toate tarile membre ale OMC isi deschid portile in fata importurilor nelimitate din Asia. Mai ales din China, care este principalul beneficiar al acestei masuri economice.

Pentru Romania, aceasta masura reprezinta o dubla lovitura. In primul rind, piata interna, deja sufocata de marfurile chinezesti, va fi aproape imposibil de recucerit dupa aceasta eliminare a cotelor de import.

In al doilea rind, exportatorilor romani, pentru care Uniunea Europeana era piata traditionala, cu o pondere de 85% din exporturile de textile, la va fi din ce in ce mai greu sa-si pastreze aceasta piata de desfacere.

Conform declaratiilor Mariei Grapini, presedintele Fepaius – organizatia patronala a industriei textilelor, liberalizarea importurilor isi face deja simtite efectele negative. "Fara nici o indoiala ca piata interna era deja pierduta in fata importurilor chinezesti. Dar avem o problema mare pe piata europeana in acest moment.

Deja multi producatori romani se lovesc de refuzul partenerilor europeni de a mai face comenzi, incepind chiar cu luna ianuarie. Acestia sint o victima a liberalizarii importurilor, pentru ca nici o firma romaneasca nu prea poate face fata concurentei chinezilor. Asta pentru ca orice firma chinezeasca primeste subventii mari pentru export, ceea ce nu e cazul pentru Romania".

Chinezii iau potul

Maria Grapini sustine ca o potentiala depasire a crizei ar fi recistigarea pietei autohtone, care este, in acest moment, acoperita de importuri in proportie de nu mai putin de 85%. Dar asta ar implica doi factori, dintre care unul singur tine de politica propriu-zisa a firmelor romanesti.

Acesta ar fi reorientarea productiei spre spatiul intern, determinat de alinierea la preturile practicate in acest moment pe piata.

Al doilea factor este incontrolabil si tine de politica vamilor: trebuie intensificate controalele care sa stopeze atit importurile ilegale, subevaluate, cit si marfurile care nu respecta standardele de calitate (ISO sau Ecotex), standarde pe care marfurile romanesti trebuie sa le indeplineasca.

In aceste conditii, este clar ca marfurile chinezesti nu vor putea fi scoase prea usor de pe piata interna. Marfurile asiaticilor, care se adreseaza mai ales persoanelor cu venituri mici, au invadat pur si simplu Romania. Si se pare ca acelasi lucru se va intimpla si cu piata europeana, iar unii dintre cei mai afectati vor fi producatorii romani care aveau in UE cel mai stabil partener de comert.

In ciuda acestor previziuni pesimiste, exista si opinii contrare. Mihai Scarlat, administrator al ItalianModa.com ROMANIA, sustine ca "atat Uniunea Europeana, cat si China, vor practica politici protectioniste pentru a preintampina un boom pe piata internationala de textile". Mihai Scarlat ne-a declarat ca, in ceea ce priveste Romania, informatiile pe care ItalianModa.

com Romania le detine "prefigureaza o delocalizare a fabricilor din noile tari intrate in UE - Ungaria, Polonia Cehia - si din tarile avansate - Germania, Belgia, Italia. Daca pana in prezent germanii si italianii au fost prezenti in Romania numai in sectorul confectiilor, avem informatii sigure ca in urmatorul an se vor muta fabrici germane si italiene din domeniul tesatoriei si al filaturii.

In prezent, aceste sectoare, cunoscute sub denumirea de "industrie primara", au cunoscut un regres puternic in Romania. Practic din cele peste 300 de firme care erau inainte de 1989 au ramas, profitabile cel mult 30-40 (10-15%). Delocalizarea productiei va fi accelerata si se trecerea la cota unica de impozitare, care faca ca Romania sa devina o tara "atractiva" pentru un investitor strain".

Industria de lohn – in pericol

Unul dintre marile semne de intrebare privind efectele liberalizarii importurilor este cel privitor la industria de lohn. Extrem de bine reprezentata, mai ales prin numarul mare de angajati – in jur de 300.000 de oameni – industria de lohn pare a fi si ea in pericol.

Dumitru Turcu, directorul Organizatiei Patronale Tricontex, ne-a declarat ca Romania nu va mai fi atit de interesanta pentru firmele europene, deoarece China sau chiar unele tari europene ne-membre ale UE vor fi preferate de firmele mari pentru a incheia contracte de loehn.

Daca din punct de vedere economic inchiderea acestor intreprinderi nu va detrmina un soc puternic, din cauza aportului mic la bugetul de stat, din punct de vedere social ar putea fi un adevarat dezastru, pentru ca cei 300.000 de angajati ai fabricilor de lohn vor ingrosa rindurile somerilor.