Romania detine suprematia in topul tarilor care au mare incredere in Uniunea Europeana (UE), releva Eurobarometrul 62/2004 de Opinie Publica in Uniunea Europeana, care cuprinde, totodata, si un Raport National pentru tara noastra.

In ciuda cunostintelor limitate in ceea ce priveste modul de functionare a institutiilor europene, 74% dintre romanii intervievati si-au exprimat increderea in faptul ca acestea vor contribui in mod eficient la combaterea saraciei si a excluziunii sociale, precum si la lupta impotriva traficului de droguri si a crimei organizate si la asigurarea securitatii pe continent.

Astfel, UE se claseaza inaintea Armatei si dupa Biserica in cadrul optiunilor exprimate de romani, fiind asociata, in special, cu "libertarea de miscare a persoanelor si prosperitatea economica," se arata intr-un comunicat de presa al Delegatiei Comisiei Europene in Romania, remis redactiei.

Totodata, raportul arata ca romanii au, in general, mai putine temeri decat populatia din spatiul european in ceea ce priveste iminenta aderare la UE.

Potrivit Eurobarometrului, 46% din romani considera ca aderarea va aduce cu sine o crestere a traficului de droguri, in vreme ce 46% dintre cei intervievati si-au exprimat teama ca aderarea se va materializa, mai cu seama, prin taxe platibile Uniunii.

"Numai romanii cu un grad ridicat de cunoastere a Uniunii", respectiv 41%, "au mentionat, la capitolul temeri, dificultatile cu care se vor confrunta fermierii romani.

" "Modelul cultural caruia pare sa i se subsumeze Romania in legatura cu identitatea national-europeana este unul de maxima diversitate, cu ponderi relativ egale intre persoanele de orientare preponderent nationala, preponderent europeana, national-europeana si european-nationala.

In aceeasi categorie se afla si tari precum Bulgaria, Ciprul de Nord, Slovenia, Irlanda, Croatia sau Ungaria", a afirmat editorul national pentru Romania al Eurobarometrului, Prof. univ. Dr. Dumitru Sandu, cu privire la rezultatele acestuia.

Potrivit Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, principalul obiectiv al Raportului pentru Romania a fost sa evidentieze modul in care romanii se raporteaza la UE si la valorile acesteia, precum si la problemele din tara si institutiile nationale si europene, pentru a compara opiniile inregistrate in Romania cele inregistrate in spatiul european.

In acest sens, "Raportul National pentru Romania din studiul de opinie Eurobarometru ne ajuta sa intelegem mai bine ingrijorarile si sperantele romanilor cu privire la aderarea la Uniunea Europeana. Avem nevoie de astfel de instrumente pentru a ne reorienta strategia de comunicare in Romania.

Speram ca si ceilalti comunicatori din Romania, institutii publice si ale societatii civile, sa tina cont de aceste rezultate," a declarat adjunctul sefului Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Onno Simons.

Eurobarometrul a fost efectuat la initiativa Comisiei Europene, in perioada octombrie-noiembrie 2004, in cele 25 de state membre ale UE, in cele 4 state candidate - Romania, Bulgaria, Croatia si Turcia - si in partea de Nord a Ciprului. In Romania, Eurobarometrul a fost efectuat de CSOP, fiind intervievate aproximativ 1012 de persoane, cu varste de peste 15 ani.