Moneda nationala a inceput saptamina cu un cistig de 508 lei in fata monedei europene, un euro fiind cotat ieri la valoarea de 35.515 lei pe piata interbancara. Dolarul s-a ieftinit si el si a coborit de la 28.008 lei, cit era vineri, 11 februarie, pina la o cotatie de 27.385 lei.

Casele de schimb ale bancilor anticipasera evolutia leului si cumparau ieri dolarul chiar cu 26.980 de lei, iar pentru un euro plateau intre 35.100 lei si 35.600 lei, in functie de nevoile de valuta.

Exportatorii sint nervosi si fac presiuni asupra bancii centrale sa intervina in piata pentru a restabili forta marilor monede pina mai ieri “forte”. Banca centrala se gaseste intre ciocanul inflatiei si nicovala contului curent.

Daca cedeaza si intra sa tina leul, banca centrala nu numai ca va cheltui bani, dar va pune in functiune calculatoarele si va inunda piata cu lei, care vor crea instantaneu inflatie, deci vor mari toate preturile, spre suferinta intregii populatii a tarii, a avertizat Adrian Vasilescu, oficial al BNR.

Piata salta leul

Piata urmeaza nestingherita un curs ascendent al leului, miscat de valul de valuta care se gaseste in tara, spun analistii.

“S-a vindut valuta ieri, n-a fost nimic spectaculos in asta. Cit timp banca centrala nu intervine, piata isi urmeaza cursul firesc. Masura recenta de capturare a unei mari parti a valutei imprumutate de banci nu se simte in piata monetara, cel putin deocamdata”, ne-a declarat Radu Craciun, economistul-sef al ABN Amro Romania.

90% din exportatori stau sa-nchida afacerile

“Daca BNR nu intervine sa tina in friu cresterea leului, ne prabusim. Cam 90% din exportatori au probleme grave si stau sa-si inchida afacerile. Asta inseamna un sfert din forta de munca a tarii. Un milion de oameni vor ramine fara munca”, spune Mihai Ionescu, directorul executiv al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor (ANEIR).

El admite ca cererea exportatorilor va crea dificultati bancii centrale, dar sustine ca aceasta impreuna cu fostul guvern au avansat un curs mediu al leului de 42.500 de lei pentru anul 2005, in proiectul bugetului de stat.

“Asa ni s-a comunicat cind bugetul de stat a fost facut public. Banuim ca Ministerul Finantelor, cind si-a facut socotelile si a facut calcule pe un euro mediu de 42.500 lei, a intrebat banca centrala. Nu se poate ca acum sa ne trezim ca alta e situatia. Trebuia sa fim preveniti”, spune Ionescu.

El mai spune ca exportatorii au fost primii care au cerut bancii centrale sa nu mai tina artificial leul, ci sa liberalizeze piata inca din 2002.

Exista solutii de protectie

“Exportatorii se pot proteja cu anumite instrumente financiare in fata riscului valutar, asa-numitele contracte forward”, spune Radu Craciun. “Cine a facut un contract forward in urma cu o luna ar fi avut garantia unui curs de 37.500-38.000 de lei pentru euro.

Ce se intimpla acum e o lectie pentru ei”, spune Craciun, care considera ca interventia bancii centrale nu ar aduce decit o relaxare temporara pentru firmele de export.

BNR: “S-a incheiat epoca subventiei prin curs”

In replica, banca centrala ii indeamna pe exportatori sa profite de moment si sa cumpere valuta ieftina, pentru a investi in tehnologii si in dezvoltare si le reaminteste ca ani intregi au cistigat in plus din diferentele mari de curs. Epoca asa-numitelor subventii de curs valutar pentru exporturi s-a incheiat, lasa sa se inteleaga Adrian Vasilescu.

“In urma cu doi-trei ani, banca centrala a avertizat ca exporturile sint subventionate prin cursul valutar si ca va veni un moment, care nu e prea indepartat, cind aceasta subventie va inceta. Ei trebuie sa inlocuiasca subventia prin curs cu subventia prin performanta economica. BNR nu poate interveni fara riscuri pentru a mentine valuta la un curs acceptabil pentru exportatori.

Nu este un capriciu al bancii centrale, ci o cerinta a momentului”, spune Vasilescu.

Exportatorii pot transforma criza in avantaj, cumparind valuta, dar nu valorifica aceasta posibilitate, adauga Vasilescu. El spune ca, de-abia cind banca centrala ar interveni, ar fi un curs artificial, pentru ca fortele pietei duc in mod firesc la intarirea monedei nationale. “Avem o avalansa de valuta pe piata, iar exportatorii tipa s-o curatam de euro si de dolari.

De ce nu vin ei s-o curete de euro ieftini? Subventia prin performanta se obtine doar cu investitii in tehnologie si pentru asta au nevoie de valuta. Acum valuta e ieftina, dar nu se stie daca se vor mai intilni in viitor cu asemene a cotatii de 35.000 de lei pe un euro”, adauga Vasilescu.

El spune ca, daca BNR ar ceda presiunilor exportatorilor, leii care ar navali in piata ar scumpi instantaneu preturile si ar crea inflatie. “Usor, usor, ne apropiem de normalitate, de o valoare a leului data de piata si de inflatie joasa”, a adaugat consilierul guvernatorului BNR.