Traian Băsescu a declarat, intr-o conferinta de presa desfasurata marti la Moscova, ca Rusia si Romania vor colabora in industria de armament. Preşedintele Traian Băsescu işi continuă vizita incepută luni la Moscova.

Intrevederea preşedintelui Romaniei cu Vladimir Putin a punctat cateva teme legate de cooperarea la Marea Neagră şi de schimburile economice.

Atat Traian Băsescu, cat şi Vladimir Putin au pus accent pe faptul că Marea Neagra şi Transnistria sunt zone de interes pentru ambele ţări.

Preşedintele Băsescu a ţinut să asigure Moscova că o eventuală amplasare de baze NATO in Dobrogea va fi acceptată de Romania dar că măsura nu ar trebui citită intr-o cheie ostilă la adresa Federaţiei Ruse.

Problema transnistreană

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că Romania are soluţii pentru rezolvarea problemei transnistrene, dar că nu va face declaraţii publice fiindcă nu face parte din cadrul de negocieri şi nu doreşte să irite o parte sau alta.

Traian Băsescu i-a cerut preşedintelui Vladimir Putin sprijin pentru ca Romania să devină parte a sistemului internaţional creat pentru negocierea şi rezolvarea situaţiei transnistrene.

"Noi considerăm că, in măsura in care acest conflict ingheţat in Transnistria este o problemă pentru securitatea naţională a Ucrainei, in aceeaşi măsură este o problemă şi pentru securitatea naţională a Romaniei, iar Romania are o bună cunoaştere a zonei şi poate contribui la clarificarea lucrurilor in

Transnistria", a declarat Traian Băsescu.

Tezarul

Preşedintele Băsescu a precizat că nu a discutat la Moscova problema tezaurului Romaniei.

Traian Băsescu a subliniat că această problemă trebuie lăsată in seama istoricilor şi că pe agenda discuţiilor s-au aflat probleme mai urgente.

Traian Băsescu l-a invitat pe Vladimir Putin să facă o vizită in Romania, iar acesta a acceptat, urmand ca data să fie stabilită pe căi diplomatice.

Colaborare in domeniul energetic

Rusia si Romania vor dezvolta citeva proiecte comune in sectorul energetic, a declarat Basescu. El a dezvaluit faptul ca partea rusa a propus o colaborare privind construirea celei de-a treia unitati a Centralei Nuclerare de la Cernavoda. A dousa propunere rusa priveste modernizarea unei mari termocentrale, construita in Romania in anii ’60 cu tehnologie sovietica.

Traian Basescu a mai declarat ca s-a discutat despre un proiect comun al Romgaz si Gazprom privind extinderea unei conducte de gaze pe teritoriul Romaniei, precum si construirea unui depozit subteran pentru resurse naturale.

Una dintre temele extrem de interesante luate in discutie a fost colaborarea in domeniul armamentului, atit in ceea ce priveste productia de arme, cit si vinzarea lor catre tari terte.