EurActiv.ro prezinta in premiera textul agreat de Romania al Tratatului de Aderare la Uniunea Europeana.

Dupa aderarea istorica a celor zece pe 1 mai 2004, urmatorul pas istoric pe calea extinderii UE va fi facut pe 25 aprilie in Luxemburg.

Ce contine Tratatului de aderare:

- Tratatul in sine, intre statele membre ale Uniunii Europene si Bulgaria si Romania.

- Protocolul in privinta conditiilor si aranjamentelor pentru admiterea Republicii Bulgaria si Romaniei in Uniunea Europeana.

Acest protocol contine, la randul sau: principii, ajustari constitutionale, prevederi permanente, prevederi temporare (printre care masurile tranzitorii), prevederi legate de implementarea protocolului.

Anexele, al caror volum este mai mare decat cel al Tratatului si al Protocolului in sine, sunt in numar de noua. Pachetul de documente este completat de Actul Final, declaratii si schimbul de scrisori intre cele doua noi membre si Uniunea Europeana.

Puncte de importanta ridicata in Tratat:

- Tratatul de aderare stabileste numarul de europarlamentari la 35 pentru Romania si 18 pentru Bulgaria. Acestia vor avea mandat in perioada dintre aderare si 2009, anul inceperii unui nou mandat al Parlamentului European.

- Inainte de 31 decembrie 2007, Bulgaria si Romania vor trebui sa faca alegeri pentru Parlamentyul European, prin vot direct universal.

- Pana la data organizarii alegerilor pentru Parlamentul European in cele doua tari, de la data aderarii, romanii si bulgarii vor fi reprezentati in PE de 35 de parlamentari din parlamentul national, desemnati in conformitate cu procedurile fiecarui stat.

- De la data aderarii, Bulgaria si Romania vor plati urmatoarele sume, corespunzatoare cotei proprii de capital, definita de Statutul Bancii Europene de Investitii si de Constitutie.

- Bulgaria: 14 800 000 Euro

- Romania: 42 300 000 Euro

Aceste contributii vor fi platite in opt rate egale la urmatoarele date: 31/05/2007, 31/05/2008, 31/05/2009, 30/11/2009, 31/05/2010, 30/11/2010, 31/05/2011 si 30/11/2011

- Bulgaria si Romania vor contribui si la sumele care vor completa rezervele, constand in balanta dintre profit si pierderi, stabilita la sfarsitul lunii care precede aderarea, prin sume corespunzatoare urmatoarelor procente din rezerve si stocuri:

- Bulgaria: 0,181%

- Romania: 0,517%

Platile prevazute mai sus vor fi facute in cash in euro, cu exceptia unei derogari acceptate in unanimitate de Board-ul Guvernatorilor.

- Bulgaria vor plati urmatoarele sume catre Fondul de Cercetare pentru Carbune si Otel:

- Bulgaria: 11,95 milioane Euro

- Romania: 29,88 milioane Euro

Aceste sume vor fi platite in patru transe astfel:

2009: 15%

2010: 20%

2011: 30%

2012: 35%.

- Licitatiile, implementarea contractarii si platile pentru asistenta de aderare a programelor Phare si Phare CBC si pentru asitenta a Facilitatii de Tranzitie vor fi realizate prin implementarea de agentii in Bulgaria si Romania incepand cu data aderarii.

Controlul ex-ante al Comisiei asupra licitatiilor si contractarilor va fi cedat printr-o decizie a Comisiei, in urma unei proceduri de acreditare realizata de Comisie si avizata prin Extended Decentralised Implementation System (EDIS).

Daca decizia in acest sens a Comisiei nu va fi luata inainte de data aderarii, orice contract semnat intre data aderarii si data luarii deciziei nu va fi eligibil pentru asistenta de pre-aderare.

- Comisia va putea accepta exceptii in cazuri extraordinare si justificate.

Angajamentele financiare luate inaintea aderarii in cadrul instrumentelor financiare de pre-aderare vor continua sa fie guvernate de regulile instrumentelor de finantare de pre-aderare. Procedurile de achizitii publice initiate dupa aderare vor fi realizate in conformitate cu prevederile relevante ale Uniunii.

Ultimul exercitiu de programare pentru asistenta de pre-aderare va avea loc in ultimul an dinaintea aderarii. Actiunile corespunzatoare acestor programe vor trebui contractate in urmatorii doi ani. Nu vor fi acordate prelungiri pentru perioada de contractare. In mod exceptional vor putea fi acordate derogari de durata pentru executia contractelor.

Fondurile de pre-aderare pentru acoperirea costurilor administrative pot fi angajate in primii doia ani dupa aderare. Pentru costurile auditului si evaluarii, fonduri de pre-aderare pot fi angajate pentru pana la cinci ani dupa aderare.