Consiliul de Ministri al Uniunii Europene, organism care reprezinta guvernele statelor membre, trebuia sa adopte o versiune mai controversata a directivei pe data de 17 februarie 2005, insa se pare ca aceasta a fost retrasa de pe ordinea de zi.

Oponentii legii amintite sustin ca aceasta ar permite patentarea inclusiv a codurilor software, afectand in acest fel dezvoltatorii mici care nu si-ar permite sa plateasca pretul solicitat pentru achizitionarea unei licente si nici sa lupte in instanta pentru a-si castiga dreptul sa foloseasca anumite softuri.

In replica, marile companii de IT europene sustin ca legea este esentiala pentru protejarea inovatiei in domeniu si pentru a asigura garantii legale.

O versiune a directivei a fost aprobata initial de ministri in luna mai a anului trecut insa trebuie adoptata oficial inainte de inceperea urmatoarea faze a procesului.

Luxembourgul care detin in prezent presedintia Uniunii Europene si care stabileste ordinea de zi, a stabilit aprobarea versiunii din mai de catre ministrii de finante in cadrul intalnirii de saptamana viitoare, dupa ce Polonia a decis sa renunte la decizia de a bloca respectiva versiune.

Rezervele Poloniei in aceasta privinta vizau impactul directivei asupra companiilor mici si mijlocii, insa intre timp si-a schimbat pozitia.

Chiar si asa, se pare ca Luxembourgul a cedat presiunilor politice venite din partea oponentilor legii si a decis sa retraga directiva de pe ordinea de zi a Consiliului.