Presedintele George W. Bush a cerut Congresului suplimentarea cu 82 de miliarde de dolari a fondurilor pentru razboiul antitero.

Costul razboiului se rdica astfel la 300 de miliarde de dolari. Cea mai mare parte a noii sume (77 de miliarde) este rezervata, potrivit planului Administratiei, campaniilor din Irak si Afganistan, iar cinci miliarde aliatilor Washingtonului din regiune: Iordania (300 de milioane), Pakistan (116 milioane), Autoritatea Palestiniana (200 de milioane) si, surpriza, Ucrainei (60 de milioane).

"Cererea comporta un raspuns urgent si esential. Cer Congesului sa-mi inainteze in timpul cel mai scurt legea pentru a o semna", a insistat presedintele. Potrivit Agentiei Asociated Press, partidul republican, majoritar in Congres, mizeaza pe aprobarea pachetului financiar pana la inceputul lui aprilie, in pofida protestelor democratilor.

"Suplimentarea fondurilor este un sprijin pentru militarii nostri, dar nu da prea multe sperante pentru un Irak sigur si stabil", a declarat senatorul Robert Byrd. Deja, proiectul de buget prezentat saptamana trecuta in Congres preconiza un deficit record de 427 de miliarde de dolari pentru 2005 si 390 de miliarde pentru 2006.

Centrul independent pentru cercetari al Congresului a evaluat, pentru comparatie, costurile celor 11 ani de razboi din Vietnam la 623 de miliarde de dolari, la valoarea actuala a dolarului american.

Mass-media din Statele Unite explica graba presedintelui prin incertitudinile pe care rezultatele alegerilor din Irak le-au deschis pentru viitoarea politica americana in aceasta tara.

Rezultatele care vor trebui oficializate astazi ii crediteaza pe siiti ca favoriti pentru desemnarea viitorului presedinte (Irakul devenind astfel singurul stat islamic condus de un presedinte siit), iar pe kurzi pentru desemnarea viitorului prim-ministru.