Valentin Nicolau, presedintele-director general al Televiziunii Romane, a anuntat ca, in cazul in care va constata ca exista o lipsa totala de vointa politica pentru modificarea legii de organizare a televiziunii publice, nu va mai ramane la conducerea acesteia, inaintand de data aceasta o demisie care sa intre in vigoare imediat.

Nicolau a mai anuntat ca va astepta pana cel tarziu la sfarsitul anului. "Voi pleca din Televiziunea Romana cu siguranta, nu exista nici o indoiala", a mai spus Nicolau, dupa audierea sa, ieri, la Comisia pentru cultura, arta si mijloace de informare in masa a Senatului.

Presedintele-director general a insistat in timpul audierilor asupra necesitatii modificarii Legii 41 privind functionarea SRTv, care, in cei 11 ani de functionare, a avut de mai multe ori efecte negative sub aspectul conditionarii televiziunii publice de catre clasa politica.

Audierea de ieri a survenit in urma unei solicitari adresate de Nicolau Biroului Permanent al Senatului privind infiintarea unei comisii mixte care sa analizeze neregulile imputate actualei conduceri a televiziunii. Biroul Permanent al Senatului nu a format insa o noua comisie si a desemnat-o tot pe cea de cultura sa se ocupe de televiziune.

"Comisia pe care o solicitati exista deja si e chiar Comisia de cultura", i-a replicat lui Nicolau senatorul Adrian Paunescu, presedintele comisiei, reprosandu-i lipsa de incredere pe care a dovedit-o prin solicitarea sa.

In mod surprinzator insa, dat fiind conflictul cunoscut intre Nicolau si Paunescu, acesta din urma a declarat "sunt solidar cu un om aflat in dificultate, desi am votat odata impotriva lui", iar interventiile sale au fost lipsite de agresivitatea de la audierile precedente. Pe langa subiectul demisiei si cel al modificarii legii de organizare, audierile au privit in principal doua aspecte.

O parte a senatorilor, preponderent cei aflati acum in opozitie, au solicitat o mai buna reflectare a activitatii Parlamentului si grupurilor parlamentare in emisiunile de televiziune. In opinia acestora, televiziunea publica trebuie sa aloce mai mult timp prezentarii activitatii parlamentare, care este mai importanta decat cea a Presedintiei sau a Guvernului.

Nu ar trebui difuzate pe post insa imagini cu "cu cheliile sau barba parlamentarilor" si nici politicieni vorbind la telefon, citind ziare sau scobindu-se in urechi, au mai precizat membrii comisiei.

Alti senatori, din randul celor aflati la putere, i-au cerut lui Nicolau lamuriri cu privire la o serie de acuzatii care i-au fost aduse in ultimul timp si au insistat sa dezvaluie presiunile politice la care presedintele SRTv declara ca a fost supus. Nicolau a refuzat insa sa ofere vreun nume, precizand doar ca "ele sunt zilnice si vin si de la stanga si la dreapta".

Aceste presiuni au fost exercitate atat de fosta, cat si de actuala putere, a mai sustinut Nicolau. In ceea ce priveste infiintarea unui post de televiziune care sa transmita toate dezbaterile parlamentare, presedintele SRTv a sustinut ca el poate fi realizat extrem de usor, daca Parlamentul doreste cu adevarat acest lucru si pune la dispozitie spatii pentru studiouri.

Pe parcursul audierii, senatorii din comisie nu si-au exprimat deschis intentia de a-l schimba pe Nicolau, dar nici nu s-au aratat entuziasmati de ideea modificarii legii de organizare a televiziunii publice.