IBM a anuntat de curand rezultatele raportului Global Business Security Index pentru anul 2004 si a anticipat potentialele amenintari de securitate in 2005.

Pe baza indicatorilor recenti, se estimeaza ca in anul 2005 va fi un atac agresiv al virusilor si viermilor ce se va indrepta asupra dispozitivelor handheld, telefoanelor celulare, retelelor wireless si calculatoarelor incorporate, ce includ sistemele de comunicatii prin satelit si autovehiculele.

Conform raportului elaborat de echipa IBM Global Security Intelligence Services, viermii si virusii transmisi prin e-mail au devastat retelele corporatiilor in 2004. Viermi transmisi prin e-mail precum Bagle, Netsky si Mydoom au fost pe primul loc la capitolul impact general.

In ultima parte a anului 2004, un numar tot mai mare de virusi au avut drept tinta PDA-urile si alte dispozitive mobile, precum viermele Cabir. Este posibil ca astfel de viermi sa fie copiati, asa incat epidemii de virusi vor ataca dispozitivele mobile.

"Dupa un an ca 2004, multe departamente TI sunt epuizate in urma incercarilor de contracarare a virusilor de tipul Mydoom sau Netsky", a afirmat Stuart McIrvine, director al Strategiei de Securitate IBM. "In orice caz, prin informatii sofisticate si analize, IBM poate identifica si intelege acum multe dintre aceste riscuri.

In plus, afacerile si clientii pot utiliza aceste informatii nu numai pentru anticiparea riscurilor de securitate, dar si pentru a evita noile tipuri de atacuri din 2005".

IBM Global Business Security Index este un raport lunar care evalueaza, masoara si analizeaza amenintarile potentiale de securitate ale retelelor pe baza datelor si informatiilor oferite de 2700 de profesionisti IBM in domeniul securitatii informatiei din intreaga lume.