Ca replica la acuzatiile organizatiilor pentru protectia copilului si a mamei privind intentia de a reduce deficitul bugetar generat de reforma fiscala prin micsorarea veniturilor parintilor cu copii bolnavi si ale femeilor insarcinate, Ministerul de Finante spune ca nu a schimbat nimic din vechea legislatie.

Scandalul a pornit de la o informatie aparuta pe site-ul Guvernului potrivit careia, conform noilor norme de aplicare a Codului Fiscal, indemnizatiile de risc maternal si cele pentru ingrijirea copilului bolnav sunt asimilate salariilor si, in consecinta, impozabile.

Organizatiile neguvernamentale sustin ca, in Codul Fiscal, atat cel vechi, cat si cel modificat, se prevede ca aceste indemnizatii nu sunt impozitate, lucru firesc deoarece reprezinta masuri de protectie sociala suportate din bugetul asigurarilor sociale.

Ele invoca art.42 - "In intelesul impozitului pe venit, urmatoarele venituri nu sunt impozabile: ajutoaree, indemnizatiile si alte forme de sprijin cu destinatie speciala acordate din bugetul de stat, din bugetul asigurarilor sociale de stat, din bugetele fondurilor speciale, bugetele locale si din alte fonduri publice,

inclusiv indemnizatia de maternitate si pentru cresterea copilului, precum si cele de aceeasi natura primite de la alte persoane, cu exceptia indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca".

Ministerul de Finante nu este impresionat de acest argument. In interpretarea data de minister, concediul de risc maternal si cel de ingrijire a copilului bonav sunt similare concediilor medicale si, deci, impozabile.

Explicatia ministerului a iritat si mai mult organizatiile neguvernamentale. "De cand este sarcina o boala? Sau cum sa-mi iau concediu medical, eu, salariat, cand nu sunt bolnav eu, ci copilul. Amandoua indemnizatiile sunt prevazute de legi speciale care nu le asimileaza concediului medical.

Explicatiile Ministerului de Finante sunt scorneli de peste noapte pentru a mai face rost de-un ban la buget. Problema este ca loveste in niste oameni care si asa se afla intr-o perioada dificila.

Si apoi, daca n-a schimbat nimic din vechea legislatie, de ce comunicatul de pe site incepe cu fraza "Principalele modificari si completari cuprinse in normele metodologice vizeaza..."", spune Roxana Tesiu, de la Centrul Parteneriat pentru Egalitate

Afirmatia Ministerului de Finante cum ca cele doua indemnizatii ar fi fost impozitate si pana acum este contrazisa de functionarii Casei Nationale de Pensii si de patronii care au facut astfel de plati. Precizam ca indemnizatia pentru risc maternal este prevazuta de OUG 19/2003.

Se poate acorda maximum 120 de zile, in cuantum de 75 la suta din salariul mediu brut, in cazul in care salariata lucreaza in conditii care pot pune in pericol sanatatea ei sau a fatului.

Indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav este prevazuta de Legea pensiilor la capitolul "Indemnizatia pentru cresterea copilului sau ingrijirea copilului bolnav", nu la cel privind incapacitatea temporara de munca. Se poate acorda 14 zile pe an, pana cand copilul implineste 7 ani, si reprezinta 85 la suta din salariul mediu brut.

Ambele indemnizatii se platesc de catre patron, care isi recupereaza banii ulterior de la Casa Nationala de Pensii prin deducerea sumelor din contributia de asigurari sociale (CAS).