Romania ar putea incasa in jur de doua miliarde de euro prin vinzarea dreptului de a emite gaze cu efect de sera altor tari. Pentru ca industria romaneasca nu mai este productiva, cota de emisie de gaze a scazut, iar Romania nu mai emite 250 de milioane de tone de bioxid de carbon, cit stabilise, ci doar 150 de milioane de tone.

Astfel ca diferenta poate fi cedata altor tari, in schimbul unor sume sau al unor investitii. Pina in prezent, Romania a cedat dreptul de a emite gaze cu efect de sera citorva tari europene in schimbul unor investitii de peste 10 milioane de dolari.

Ministerul roman al Mediului si Gospodaririi Apelor s-a obligat sa reduca emisiile de gaze cu 8% in perioada 2008-2012 si sa infiinteze, pina in 2007, un sistem national pentru estimarea emisiilor antropogenice de gaze cu efect de sera.

Astazi, Romania a intrat in grupul celor 128 de tari semnatare ale Protocolului de la Kyoto privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.

Urmatorul pas dupa intrarea in vigoare va fi facut la Tokyo, unde va participa si o delegatie a Romaniei, reprezentata de consilierul Sulfinei Barbu, ministrul Mediului, Ioan Purica, si Vlad Trusca, functionar in aceeasi institutie. „Guvernul japonez va plati experti internationali pentru a gasi solutia rezolvarii unor probleme concrete.

La Tokyo vom avea intilniri in perioada 20-27 februarie cu reprezentantii ministerelor Mediului, Economiei Nationale, banci, dar si cu diferite companii private pentru a vedea modalitatea de importare a tehnologiei“, ne-a declarat consilierul Purica.

Ministerul Mediului nu stie exact ce trebuie sa faca

Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor s-a obligat, prin semnarea protocolului, sa reduca emisiile de gaze cu 8% in perioada 2008-2012. Purtatorul de cuvint al doamnei Barbu, Simona Hodos, ne-a declarat ca deocamdata nu se stie care este suma pe care tara noastra va trebui sa o atribuie pentru importarea tehnologiei japoneze care va reduce poluarea.

„Urmeaza ca, dupa intilnirea de la Tokyo, sa mai avem si alte intrevederi pentru a afla exact ce trebuie sa facem pentru a respecta exact acest protocol. Avem doar Conventia-cadru, iar de acum incepem sa ne intilnim cu reprezentantii institutiilor-surori pentru a semna noi documente“, ne-a mai spus Simona Hodos.

Printre obligatiile care ne revin se numara si infiintarea, pina in 2007, a unui sistem national pentru estimarea emisiilor antropogenice de gaze cu efect de sera, dar si elaborarea de programe nationale si regionale privind reducerea emisiilor de gaze.

Secretarul executiv al Conventiei-cadru, Joke Waller-Hunter, a declarat ca „reducerea riscurilor privind incalzirea globala va necesita angajamentul activ al intregii comunitati internationale“.

In finalul discursului sau, secretarul executiv a „implorat SUA (n.r. - cele mai mari poluatoare) sa faca tot posibilul pentru accelerarea eforturilor nationale in domeniul reducerii efectelor schimbarilor climatice“.

100 de milioane de tone de CO2

Romania ar putea incasa in jur de 2 miliarde de euro prin vinzarea dreptului de a emite gaze cu efect de sera altor tari. Pentru ca industria romaneasca nu mai este productiva, cota de emisie de gaze a scazut, iar Romania nu mai emite 250 de milioane de tone de bioxid de carbon, cit stabilise, ci doar 150 de milioane de tone.

Astfel ca diferenta de 100 de milioane de tone poate fi cedata altor tari, in schimbul unor sume sau al unor investitii. Pina in prezent, Romania a cedat dreptul de a emite gaze cu efect de sera unor tari ca Danemarca, Austria, Olanda si Austria, in schimbul unor investitii de peste 10 milioane de dolari.

„Pentru ca noi am redus emisiile, putem raporta impreuna cu alte tari care nu pot reduce emisiile de gaze pentru ca ar insemna sa renunte la o parte din industrie“, spune Petru Lificiu, fost ministru al Mediului.

Simona Gheorghe, Tiberiu Lovin