Romania, in faza ei de pubertate post-decembrista, a fost subjugata de fetele de la telefoanele erotice. Sita microfoanelor fierbinti strecura mii de miliarde de lei. Se parea ca Romania va cadea vlaguita linga telefoanele inrosite de gemete.

Zece femei - pustoaice fitoase, dar si mamaite respectabile - stau intr-un apartament oarecare, in jurul unei mese ovale, ca la sedintele de guvern. Fiecare cu un telefon in fata. Una isi vopseste unghiile, alta impleteste. Una picoteste. Alta citeste ziarul. Alta, o carte.

Trei, cu receptorul la ureche, toarna in microfoane porcarii - chiraieli de filme porno, care l-ar scandaliza pina si pe un soldat. Televizorul da stiri pe „mute“. Apare o fetiscana cu o tigaie de cartofi prajiti; alta intinde pe balcon citiva metri de chiloti albi ca zapada necalcata. Se vorbeste in soapta, la telefon, ca la priveghi. Sau ca la pacatoasele amoruri in lift…

„Asta era atmosfera obisnuita la o firma de telefonie erotica“, zice Adina Petrescu, patroana uneia dintre ultimele firme furnizoare de onanie pe bani. Doamna Adina regreta vremurile cind telefoanele fetelor ei nu mai taceau - vremuri de mari orgasme ale bugetarilor nocturni, care-i asigurau ratele la apartament si la masina. Acum, telefoanele nu mai suna.

„M-as baga mai la strong, la video-chat, daca ar vrea fetele“, spune doamna Adina.

Cind telefoanele zbirniiau, o telefonista cistiga doar un leu dintr-o suta. Dar din procentul asta se faceau salarii de peste o mie de dolari. Acum, cind liniile fierbinti s-au racit, fetele au salariu fix: cam sapte milioane, indiferent de cit reusesc sa tina clientul pe fir. Oricum, aproape dublu fata de un profesor.

La video-chat, fostele telefoniste, reconvertite, se dezbraca un pic, se joaca cu un penetrache din ala de plastic si scot din asta cam trei mii de dolari pe luna, partea lor.

Bunicuta - fata mare

Astazi, cind telefonia erotica nu mai seduce decit putini impatimiti palmasi ai prohabului, Petra Ciobanu face, singura, cit zece-cincisprezece altadata si inca are timp sa plimbe un ciine, sa spele rufe, sa-si boiasca unghiile ori sa taifasuiasca la telefon cu cei trei copii ai ei.

Petra, care la telefon pare o pustoaica, are, de fapt, 51 de ani. Are trei copii, doi casatoriti, si un nepot de patru luni. Pe ultimul copil, de 18 ani, l-a lasat in Alexandria natala si-i trimite bani.

„Le-am spus la copiii mei ce munca mi-am gasit - zice Petra. Pe ei nu-i intereseaza. Fac un ban cinstit. Si nici nu ma intereseaza ce spun vecinii, ce spune lumea, ca ma dau fata mare la telefon… Trebuie sa traiesc? Trebuie! Nu dau in cap la nimeni, vorbesc. La erotice e ca si atunci cind eram infirmiera si vorbeam cu bolnavii, vorbesc la fel, ma apropii de oameni.“

Petra isi intrerupe jelania de mama si de bunica pentru ca tocmai suna cineva, se pare ca un pustan ramas singur acasa, cu telefonul pe mina.

Il tine pe baiat vreo jumatate de ora la telefon, cu 70.000 de lei minutul - el, fascinat de intelepciunea femeii pe care voia sa o faca din citeva impulsuri: in loc de gemete si de perversiuni zgomotoase, capata, la telefon, un curs de educatie sexuala „ce nu s-a vazut in tot invatamintul pentru mironosite“, spune patroana Adina, uitindu-se cu admiratie la Petra.

Ii place ca angajata ei nu se excita la telefon, ci isi vede de treaba, ca un functionar public insensibil la dulceata spagii.

Romania in calduri

O vreme, onania pe fir, discreta - daca nu se vor fi bagat pe fir perversi fara mandat - a fost o tita generoasa atit pentru patroni, cit si pentru ROMTELECOM, zice, amarit, Costica Blindu, alt „furnizor de servicii cu taxa telefonica adaugata“. Din zece angajate a ramas numai cu doua, iar in loc de Renault-ul lui de fite umbla acum cu un Matiz burtos.

Cind Blindu avea Renault, bugetul Romaniei era intepat in vena de insomniaci cu leafa la stat care alaptau birourile lor de paznici, noaptea, pe banii statului. Ii vedeai la stiri, unii poate si bauti, fiindca rasluiau de la institutii si cite doua-trei sute de milioane pina se linisteau.

Obraznicaturi de cartier intrau pe fir, vorbeau toata noaptea la erotice, de se trezeau mosnegeii saraci si cinstiti, si altminteri neinteresati de amorul manufacturat, cu zeci de milioane pentru convorbiri la numere cu 8989… .

Numere care dansau din buric la televizor, se lateau in gazete, apareau pina si pe cutiile de chibrituri ori pe biletele de tramvai, ilustrate cu fete de fript sau de compostat - dupa caz.

„Era o nebunie nationala!“ - sintetizeaza Nicolae Cioiulescu, poet de pe strada Moinesti (secorul 6), dar si presedintele Asociatiei Abonatilor Telefonici din Romania (AATR). „Si un prieten, daca venea la tine, te temeai ca suna la erotice cind nu bagi de seama si te lasa cu factura umflata.

Eu, la cite plingeri primeam de la membrii asociatiei, asa simteam: ca Romania a intrat in calduri si se duce dracu’!“

Furia amorului telefonic

Ca a existat o isterie nationala a convorbirilor erotice toata lumea recunoaste. Ca acum citeva zeci de hoti de impulsuri erogene sint dupa gratii, asta nu da adevarata dimensiune a fenomenului - multi n-au auzit o soapta de amor de la domnisoarele sau bunicutele fierbinti; ei s-au ocupat doar de partea tehnica, sint inchisi pentru complicitate.

„Constant, aproximativ 7% dintre contestatiile clientilor nostri se refera la facturi ce privesc convorbiri la aceste linii speciale“, spune Elena Cristian, PR Manager la Romtelecom.

Furia sexului la doua capete - in anii ‘95-‘98, nu foarte indepartati - nu putea sa lase urme doar in dosarele civile, de la judecatorii, sau numai in vietile romanilor care au ramas fara case in schimbul curiozitatii de citeva ore a nepotilor cu erectii costisitoare. Presa si-a luat partea din nefericirile romanilor jecmaniti cu voia lor de focoasele fara chip de la telefon.

Au aparut bancuri, epigrame, sociologii s-au sesizat si au produs eseuri explicative, s-au scris poezii, romane. Ioana Bradea, fosta fata fierbinte la 8989…, s-a marturisit in „Bagau“ - roman de vilva. Ah-urile si oh-urile fetelor, precum si iuteala de mina a truditorilor-sub-paturi au marcat o epoca.

Doi ani de convorbiri erotice intr-o singura luna

„In 1997 s-a inregistrat apogeul - spune Elena Cristian, PR manager la Romtelecom. Atunci, convorbirile la liniile fierbinti au atins o medie de un milion de minute pe luna.

Un milion de minute inseamna aproape doi ani! In urma nenumaratelor plingeri si contestatii primite de la abonati, dar si pentru a evita situatiile cind nu se puteau recupera sumele uriase datorate de acestia, Romtelecom a luat o serie de masuri pentru un control mai bun al accesului la numerele speciale. In primul rind, au fost securizate liniile telefonice, ca sa nu mai poata fi piratate.

S-a introdus sistemul de parolare a telefoanelor. Posesorii posturilor telefonice cu taxa suplimentara au fost obligati sa-si informeze clientii - in primele zece secunde, netaxabile - asupra costurilor convorbirii.

Clientii sint atentionati din sfert in sfert de ora asupra duratei convorbirii. Astfel incit, la ora actuala, media convorbirilor la liniile erotice a scazut de la un milion la 70.000 de minute pe luna.

O mica parte din traficul telefonic erotic a fost preluat, de curind, de firmele de telefonie mobila, dar, oricum, asistam la o scadere drastica a apelurilor la telefoanele erotice.“

Revolutionarea furtului din intreprinderi

Lector univ. dr. Dan Lungu, sociolog la Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iasi, spune ca, in absenta unor cercetari aprofundate privind publicul liniilor erotice, nu se pot lansa decit niste ipoteze generale despre cauzele care au determinat dinamica acestui fenomen.

„Dupa decenii de puritanism proletar, explozia convorbirilor erotice poate fi o noua forma de satisfacere a sexualitatii, mai ales in absenta stabilimentelor legalizate.

Succesul acestei practici se poate datora anonimatului desavirsit, cit si accesului la telefoanele institutiei, care ne aminteste, altminteri, de furtul din intreprinderi din perioada comunista. Nu trebuie exclusa de aici nici curiozitatea, a adolescentilor si nu numai.

Seamana cumva cu proliferarea literaturii erotice si de consum, care a invadat tarabele in primii ani postrevolutionari. Dupa o explozie initiala a vinzarilor, in citiva ani situatia s-a reglat de la sine.“