Interzicerea pedepselor fizice, interzicerea fumatului in scoli, dar si dreptul copilului de a contesta notele date de profesori sint doar citeva dintre noile reguli care vor fi impuse din anul scolar urmator in toate institutiile de invatamint cu predare pentru clasele I-XII. „Faptul ca un elev va putea contesta nota data de profesor nu inseamna obligatoriu ca i se va da si dreptate.

Sint niste pasi care trebuie urmati: mai intii, ii va cere profesorului lamuriri in legatura cu nota, daca nu este multumit se poate adresa directorului sau consiliului scolii“, sustine Liliana Preoteasa, director general pentru invatamintul preuniversitar in cadrul Ministerului Educatiei.

Aceasta mai spune ca, la nivel national, va exista o comisie care sa se ocupe de toate reclamatiile care vin din partea elevilor, fie ca se refera la notele obtinute, fie la pedepsele fizice.

In plus, prin noul Regulament scolar li se va interzice elevilor sa-si mai tina deschise telefoanele mobile in timpul orelor si li se va cere sa vina la scoala intr-o tinuta decenta. Profesorilor li se va atrage atentia in ceea ce priveste modul in care se vor imbraca. „O sa facem referiri si la tinuta decenta a profesorilor.

Mai intii de toate, atunci cind vin la scoala sint cadre didactice si trebuie sa se imbrace decent“, a mai spus Liliana Preoteasa. Toate aceste modificari ale Regulamentului privind functionarea unitatilor scolare sint necesare ca urmare a aparitiei Legii 272/2004 privind drepturile copilului.