"Creierele" afacerii "Rafo", fratii Alexandru si Octavian Iancu si asociatul lor Constantin Margarit, au fost arestati aseara, pentru o perioada de 25 de zile, in legatura cu presupuse operatiuni uriase de spalare de bani.

Cei trei milionari in dolari care apar in Top 300 al revistei "Capital" fusesera retinuti, inca de luni noaptea, de procurorii Parchetului General si au fost prezentati judecatorilor de la Tribunalul Bucuresti, ieri dupa amiaza, la capatul a aproape 24 ore de audieri si dupa ce s-a dispus oficial punerea lor sub acuzatie in legatura cu un prejudiciu de 1.350 miliarde lei.

Pus in fata unui raport nou intocmit si depus ca proba-cheie la dosar de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Alexandru Iancu, directorul companiei "Balkan Petroleum", care controleaza Rafo, l-a acuzat pe ministrul finantelor, Ionut Popescu, ca si-ar fi asmutit subordonatii pentru a distruge "Rafo".

"Marian Iancu a spus ca nu e corect ca el sa fie retinut in baza unui nou raport facut de subalternii lui Ionut Popescu, pentru ca acesta din urma are actiuni la doua firme concurente cu nucleul "Rafo", firma VGB Invest", ne-au dezvaluit surse judiciare. Declaratia lui a fost si inregistrata pe banda audio-video.

Ieri la tribunal, garzile de corp ale fratilor Iancu au agresat ziaristii interesati de acest caz. Unul dintre bodyguarzi e Cornel Dinicu, implicat in afacerea "Portbagajul".

Inca cinci cereri de mandat

In afara celor trei, procurorii au propus emiterea in lipsa a altor cinci mandate de arestare pe numele unor complici de-ai fratilor Iancu, care se sustrag in prezent anchetei.

Printre acestia se afla si Gheorghita Iancu - o ruda a fratilor Alexandru si Octavian - disparut din 2002. in cazul lor, instanta va lua insa o decizie pe 20 februarie.

Articol de: Adrian Artene, Claudiu Valimareanu