Cum s-a cununat curentul cu Dan Ioan Popescu

Istoria evacuarii a peste un miliard de euro prin turbinele hidrocentralelor de la Portile de Fier este deja cunoscuta de cititorii seriosi ai Academiei Catavencu. Si va sunt deja cunoscuti eroii principali ai jafului, recte Bogdan Buzaianu si Dan Ioan Popescu (DIP). Atentie, insa! Relatiile dintre acesti maestri ai deturnarilor de banuti nu au fost la fel de bune pe parcursul ultimilor 5 ani.

Sa nu uitam ca afacerea a demarat blånd in perioada in care pe fotoliul lui DIP sedea Calin Popescu Tariceanu, apoi a mai venit si Radu Berceanu. Iar la schimbarea de garda din 2000, afacerea cu VA TECH (compania care a primit prin incredintare directa sute de milioane de euro ca sa demoleze hidrocentralele de la Portile de Fier) a suferit o sincopa.

Ma rog, sincoputa, n-a durat decåt påna la prima negociere. Dupa care costurile pentru Portile de Fier s-au dublat. Relatiile dintre firmele lui Buzaianu (multe contin sintagma Energy Holding) si DIP s-au imbunatatit brusc prin vara lui 2003. Am crezut, initial, ca intre cei doi eroi ai coruptiei s-a nascut un sentiment de incredere.

Si chiar asa era: atit de multa incredere a avut DIP in Buzaianu, incåt a acceptat sa-i fie nas de cununie. Ceremonia la care ministrul economiei ii planta pirostriile lui Buzaianu s-a petrecut in Elvetia, la Lausanne, intr-o biserica ortodoxa, prin august 2003. Dupa acest eveniment, firmele mosite de Buzaianu au prins realmente aripi la inghitit contracte.

De fapt, la niste firme de-ale lui nenea finu’ erau angajati si cei doi baieti ai familiei Popescu. Dar, apropo, de fapt, ce s-o fi nasit la Lausanne? O casatorie intre oameni, sau una intre firme? Ca prea i-a mers bine lui Popescu de cånd i-a mers exceptional lui Buzaianu.