Disputele de pe plan international in privinta revigorarii dolarului se rasfrang si asupra politicilor macroeconomice romanesti. Chiar daca unii analisti vad raportul euro/dolar ajungand la 1,20 la sfarsitul anului, in Romania, moneda americana este strict legata de cursul euro/leu, curs pe care multi il vad ca un instrument care poate ajusta indicatorii economici.

"Ma iubeste? Nu ma iubeste?" sunt intrebarile la care se asteapta un raspuns de la petalele unei flori. Isi revine sau nu-si revine dolarul fata de euro? Sunt celelalte intrebari pe care analisti din intreaga lume si le pun.

Daca se intareste sau nu dolarul, iar deficitul de cont curent al Romaniei este intr-o spectaculoasa crestere, iar tinta de inflatie amenintata, ce se intampla cu leul? Un set de intrebari la care incoerenta guvernantilor nu are deocamdata un raspuns.

Poate il va da mai tarziu BNR sau Fondul Monetar, desi pare putin probabil ca aceste solutii sa fie dinainte stabilite si mai ales sa fie facute publice. Pierderile de 6% inregistrate de moneda unica europeana fata de dolar, din decembrie pana in prezent, au determinat o serie de analisti sa sustina ca perioada de declin a dolarului a luat sfarsit. Totusi parerile nu concorda.

Analistul financiar Florian Libocor, spune ca nu crede in revigorarea dolarului. "O potentiala revenire a dolarului nu este un scenariu nerealist, ci unul care poate fi extins pe doi - trei ani". Vicepresedintele Asociatiei Analistilor Financiari din Romania, Dragos Cabat, este de alta parere, avansand ideea ca la finalul anului am putea avea un raport euro/dolar de 1,2.

Argumentele sale pentru inceperea perioadei de revigorare a monedei americane sunt legate de productivitatea SUA, productivitate superioara celei din zona euro. "Pana in 2008 nu exclud posibilitatea ca dolarul sa devina din nou mai puternic decat euro, deoarece moneda unica europeana are clar mult mai multe probleme economice decat cea americana." Raspunsul il va da pana la urma piata.

Cert este ca previziunile pentru 2005 indica oricum un dolar mai slab decat euro, iar pe final de an, datorita impactului psihologic pe care il va avea incheierea activitatii lui Alan Greenspan la carma Rezervei Federale, se asteapta o noua scadere a monedei americane fata de euro.

Pe plan intern, evolutia dolarului nu va depinde numai de contextul international, ci si de evolutia cursului leu - euro. Dar si aici intervin alte necunoscute, pe care BNR va trebui sa le rezolve intr-un fel sau altul. Noile prevederi legale privind impozitarea si sistemul de accize au adus in discutie tinta de inflatie de 7% din acest an.

Deficitul de cont curent ridica si el mari probleme la nivel macroeconomic. Cum va rezolva BNR aceste doua necunoscute? "Deficitul de cont curent ajuns la un nivel foarte ridicat spune ca leul ar trebui devalorizat, cel putin in practica economica", spune Dragos Cabat, aratand ca acum nu exista nici un argument care sa sustina existenta unui leu tare.

Doar oferta de valuta este mai mare, iar pe fondul acesteia leul se apreciaza. Florian Libocor sustine insa ca "problema inflatiei se va rezolva prin aprecierea monedei, iar deficitele vor fi rezolvate printr-o politica foarte stricta a cheltuielilor si veniturilor bugetare.

" Senior analistul ABN Amro Bank, Radu Craciun, sustine la randul sau aprecierea leului si vede rezolvarea celor doua mari probleme printr-o politica a dobanzii de sterilizare pe piata interbancara in crestere in a doua jumatate a anului.

"Sa nu uitam ca in ultimele trei saptamani, dobanda reala de sterilizare practicata de BNR a scazut cu 5%, de la 16,5% la 10,5%, iar bancile au reflectat automat acest lucru prin operarea de scaderi atat la dobanzile la depozite, cat si la cele la credite.

" Chiar daca parerile sunt impartite si motivatiile diferite, toti analistii cad de acord asupra faptului ca in acest an vom putea vorbi la un moment dat de o devalorizare a leului pe termen scurt. Cel mai probabil aceasta se va produce in perioadele in care este posibil sa asistam la retrageri de capitaluri straine intrate in scop speculativ pe piata romaneasca, dupa aprilie 2005.

Cel putin doua hopuri sunt puse in discutie pentru devalorizarea leului: mai-iunie, cand sunt posibile retrageri de capital plasat in scop speculativ, sau octombrie - noiembrie. Chiar daca in trimestrul patru este de asteptat ca aprecierea leului sa piarda din efect, este posibil ca politicile fiscale si bugetare sa devina vizibile si sa contracareze devalorizarea pe termen scurt a leului.

Argumente pro si contra leu tare

• Aprecierea leului are sanse sa devina principala parghie a BNR impotriva inflatiei

• Determinantele actuale ale cursului de schimb leu/euro genereaza o presiune pe aprecierea leului, Romania fiind din ce in ce mai interesanta pentru nerezidenti in ceea ce priveste investitiile straine directe, investitiile in bunuri imobiliare (imobile, terenuri), investitiile de portofoliu (actiuni cotate, titlurile de stat, depozite, ultimele doua in ciuda legislatiei restrictive), aducand

in Romania o oferta de valuta mai mare decat cererea de valuta data de deficitul comercial.

• Trimestrul IV al anului ar putea aduce o depreciere pe termen scurt a leului datorita posibilelor iesiri din valuta intrata in Romania in scop speculativ.

Argumente pro si contra dolar tare

• Moneda unica europeana a pierdut aproape 6% fata de dolar in raport cu recordul atins in decembrie 2004, de 1,367 dolari pentru un euro, ca rezultat al eforturilor SUA de a tine sub control deficitul fiscal si al declaratiilor optimiste ale oficialilor americani.

• Rezerva Federala a majorat dobanda de referinta la 2,5%, a sasea crestere cu 0,25 puncte procentuale din iunie 2004 pana in prezent. Analistii se asteapta ca o noua urcare sa fie efectuata in luna martie, si posibil chiar in mai, dar BCE a decis sa pastreze dobanda de referinta la 2% pana in ultimul trimestru din acest an.

• George W. Bush a propus Congresului SUA un program de reducere a deficitului bugetar la 1,7% din PIB pana in anul fiscal 2008.