Microsoft, eBay, PayPal si Visa au lansat in 14 februarie a.c. Phish Report Network -PRN (www.phishreport.net), primul serviciu mondial din industria Internetului, de lupta impotriva fraudelor on-line generate de furtul de identitate (phishing fraud).

PRN permite oricarei companii care este victima unui atac de phishing sa raporteze imediat si securizat, catre o baza de date centrala administrata de WholeSecurity, siteu-rile care genereaza frauda de tip furt de identitate.

Alte companii care s-au abonat la serviciul PRN pot accesa aceasta baza de date sau pot primi on-line rapoarte despre site-urile cunoscute ca fiind frauduloase astfel incat consumatorii sa fie protejati prin blocarea accesului la aceste site-uri.

Costul abonamentului este de 15.000 USD pe an, atat pentru cei care furnizeaza informatia (Senders: institutii financiare, companii de comert electronic, etc.) cat si pentru cei care o primesc (Receivers: furnizori de servicii de Internet in principal).

Participantii initiali la noul serviciu de afaceri sunt Microsoft, eBay, PayPal si Visa.

Phishing-ul este un act de frauda care presupune o incercare de furt a identitatii unui utilizator de Internet prin trimiterea de email-uri sau link-uri catre pagini de web care copiaza in detaliu alte pagini de web foarte cunoscute.

Frecvent, prin aceste email-uri sau site-uri, hotii cibernetici roaga utilizatorii de Internet sa furnizeze date personale de identificare foarte importante, precum parole, numerele cardurilor de credit sau al conturilor bancare, folosind diferite pretexte, actualizarea bazei de date fiind destul de des intalnit.