Ministrul iranian pentru Informatii, Ali Yunessi, a confirmat, miercuri, prezenta unor dispozitive de spionaj americane deasupra teritoriului Republicii Islamice si a avertizat ca acestea ar putea fi doborite, au anuntat agentiile de presa iraniene, citate de AFP.

"Obiectele luminoase observate deasupra Iranului sint echipamente americane de spionaj", a subliniat el.

Ministrul a mentionat prezenta unor "sateliti", insa nu si a avioanelor de recunoastere fara pilot, la care s-a referit recent cotidianul Washington Post.

Yunessi a precizat ca oficialii americani au dezmintit survolarea Republicii Islamice de avioane fara pilot, a caror misiune ar fi descoperirea de elemente care sa ateste existenta unui program nuclear militar iranian.

"Dispunem de mijloacele de a dobori aceste echipamente si, daca se vor apropia, apararea noastra antiaeriana va actiona", a declarat ministrul.

Potrivit acestuia, "americanii desfasoara de multa vreme activitati de spionaj deasupra Iranului".

Washington Post a relatat ca Statele Unite au trimis in zona Iranului avioane de recunoastere fara pilot incepind din aprilie 2004, de la baze americane din Irak. Republica Islamica a protestat oficial prin intermediul Elvetiei, in absenta unor relatii diplomatice cu Statele Unite, potrivit cotidianului, care adauga ca autoritatile iraniene au decis sa nu atace dispozitivele.

Investirea noii administratii Bush a coincis cu tensionarea serioasa a relatiilor dintre Statele Unite si Iran. Presedintele american, George W. Bush, nu a exclus ipoteza unor operatiuni militare, daca Iranul va continua incercarile de a se dota cu arma nucleara.

Potrivit lui Yunessi, Statele Unite "nu au mijloacele de a pune in practica amenintarile". Ministrul a adaugat ca aceste amenintari se refera doar la "exercitarea de presiuni in negocierile cu statele europene".