Proiectele finantate in cadrul schemei "Dezvoltare a Resurselor Umane" - Phare 2002 vor avea ca rezultat cresterea abilitatilor catorva mii de angajati din intreprinderi private sau institutii de stat.

Responsabilii de departament, directorii "de linie", personalul administrativ, managerii de nivel 1 si 2 din fosta "Sectie de tabla" a Combinatului de Oteluri Speciale (COS) Targoviste vor primi instruire la standarde europene.

O firma din Bucuresti, cu profil educational, a avut initiativa de a realiza un proiect Phare de pe urma caruia vor beneficia angajatii unei intreprinderi proaspat privatizata. Desemnarea celor unsprezece "zone tinta" catre care sa se indrepte finantarile Phare a nascut controverse in anul 2001, la momentul adoptarii deciziei.

Chiar daca unele orase au scapat din schema, fondurile au fost de mare ajutor in anumite zone "foste industriale" cu reale probleme in ceea ce priveste restructurarea economica. Avalon Media, firma care a realizat proiectul finantat prin Phare, a studiat timp de doi ani necesitatile de formare profesionala din Targoviste.

Mai putin receptivi la inceput, managerii intreprinderilor au devenit in final deschisi colaborarii cu aceasta. "Compania Erdemir Romania, care a cumparat sectia de tabla de la fosta COS Targoviste, a fost de acord sa se implice intr-un program de traininguri si specializari pentru angajati.

Este destul de dificil, fiindca va trebui organizat programul de cursuri asa incat sa nu afecteze productivitatea", spune Razvan Costache, coordonatorul proiectului din partea Avalon Media. Proiectul a fost realizat cu ajutorul unui consultant si are ca partener institutul Irecson, pentru furnizarea de instruire profesionala complexa.

"Astfel, cursantii vor putea primi si certificate in urma finalizarii trainingurilor", spune Razvan Costache. Contractul de finantare, de aproape 50.000 de euro, a fost semnat la sfarsitul lunii noiembrie.

"Cu toate ca prima transa de bani va sosi abia la sfarsitul acestei luni, noi am inceput deja, de trei luni, cu resurse proprii, activitatile premergatoare proiectului: identificarea lectorilor de curs, pregatirea spatiului, stabilirea programului", mai spune coordonatorul proiectului.

Pe langa beneficiarii directi, cei 80 de cursanti, firma Avalon media a identificat ca beneficiari indirecti pe toti cei 400 de angajati ai Erdemir.

Mai mult, se estimeaza ca, la finalul proiectului, instruirea va fi extinsa si la alte companii: "Alte intreprinderi din Targoviste care au fost reticente initial si-au exprimat acum interesul pentru serviciile de formare profesionala", conchide Costache. Proiectul se va incheia peste noua luni, adica in decembrie.

In ceea ce priveste acest sub-program, spre diferenta de schemele de finantare de pana acum, nu mai exista fonduri gratuite pentru infiintarea de IMM sau dezvoltarea afacerilor. Urmatorul program care va finanta instruire si consultanta este Phare 2003 – Coeziune Economica si Sociala. Una dintre subcomponente se refera la implementarea "Planului national pentru ocuparea fortei de munca".

O parte din aceasta, pentru "Dezvoltarea resurselor umane", va fi extrem de atractiva pentru intreprinzatori. Este vorba despre finantari pentru desfasurarea de proiecte care sa instruiasca personalul in utilizarea noilor echipamente si a tehnologiei performante.

Practic, "adaptarea la o noua piata a muncii in contextul educatiei permanente a adultilor", asa cum se spune in Memorandumul de finantare - Phare 2003. Subcomponentele mentionate nu au fost lansate inca, sunt asteptate in prima jumatate a acestui an.

Indicii pentru obtinerea de finantare

Cei interesati intr-un proiect in domeniul instruirii resurselor umane trebuie:

• sa fie un furnizor de cursuri de instruire si sa-si gaseasca un partener-beneficiar

• sa fie o companie care doreste instruire si sa gaseasca un partener-furnizor de cursuri

• sa detina cel putin 10.000-20.000 euro, pentru a avea cofinantarea asigurata

• sa contacteze un consultant pentru realizarea proiectului

• sa urmareasca site-urile www.infoeuropa.ro si www.mie.ro pentru a prinde momentul lansarii programului.